El Ple de Barcelona aprova la nova Ordenança de Terrasses que pretén regular i ordenar la seva instal•lació a l’espai públic : Servei de Premsa

El Ple de Barcelona aprova la nova Ordenança de Terrasses que pretén regular i ordenar la seva instal•lació a l’espai públic

20/12/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona, amb els vots favorables de CiU i PP i el vot en contra dels grups del PSC, ICV-EUiA i d’UpB, ha aprovat definitivament la nova Ordenança municipal de Terrasses. La norma té com a objectiu regular, endreçar i afavorir la convivència i l’equilibri entre els usos de les terrasses i els usos col•lectius de l’espai públic amb dos objectius concrets: Garantir la qualitat dels espais pels ciutadans i veïns, i donar suport a l’activitat econòmica dels sectors de la restauració i assimilats.

Així mateix el nou text permetrà a la ciutat disposar d’una única normativa reguladora, que faciliti l’aplicació de la mateixa, la seva interpretació, i millori l’equilibri territorial entre els diferents Districtes, acabant amb la disparitat de normatives existents fins ara.

El nou text entrarà en vigor al gener del 2014, tot i que s’estableixen moratòries fins al 2021 perquè les terrasses existents s’adaptin totalment a les condicions i requisits establerts. Es preveu que amb la nova normativa puguin instal•lar-se nous vetlladors a la ciutat, si bé s’estableixen criteris i limitacions que ajudaran a delimitar l’espai públic i garantir que mai s’ocuparà més del 50% de la vorera.

Actualment hi ha concedides un total de 4.341 llicencies, el que suposa un increment del 11% respecte a les 3.882 concedides a finals de setembre del 2011.

Principals novetats respecte a la normativa actual

-Els aspectes mes destacables de l’ordenança es centren el l’homogeneïtzació dels paràmetres aplicables a les terrasses, com l’obligació de la perfecta delimitació, i la inclusió d’elements essencialment desmuntables, amb especial prohibició dels tancaments estables.
-S’habilita la possibilitat de disposar de terrassa, en els termes que estableix l’Ordenança, com a activitat complementaria vinculada a un establiment de restauració o assimilat.
-Es diferència un mòdul bàsic, que manté la superfície mínima d’1,50 x 1,50 metres per 1 taula i 4 cadires i, i un nou mòdul reduït format per una taula i dos cadires. ( 1,50 x 0,80 metres) .

També s’estableixen dos tràmits diferenciats, les distribucions prèvies, i el tràmit d’ordenacions singulars, enllistades en l’annex.
-El tràmit de distribució prèvia es correspon a aquells àmbits on existeixi concurrència de sol•licituds sobre un espai limitat.
-El tràmit d’ordenació singular, comporta la redacció d’un document que determina els especials paràmetres d’ocupació de les terrasses en un àmbit determinat, amb un tràmit preceptiu d’exposició pública per període d’un mes. (llistat adjunt al final).
-Es preveu també la constitució de la Comissió Tècnica de Terrasses, com a òrgan col•legiat de caire consultiu, composada per membres de les Gerències d’Hàbitat Urbà i Economia, Empresa i Ocupació, podent incorporar a representants d’institucions vinculades al mont del disseny i representats del sector. Les seves funcions son les d’informar en els supòsits tècnics que estableix l’ordenança, amb especial incidència en les ordenacions singulars i ordenacions prèvies
-L’ordenança preveu, també, la aprovació d’un Manual Operatiu per fixar els criteris de tramitació de les llicències i els protocols operatius de la inspecció i la disciplina.

Canvis i al•legacions acceptades o introduïdes durant la tramitació del text

En el període d’exposició pública s’han presentat un total de 41 al•legacions per part del gremis, grups polítics, col•legis professionals o associacions veïnals. Fruit d’aquestes al•legacions s’han incorporat un seguit de canvis al text que han permès clarificar o millorar el seu redactat final.

-L’Ordenança estableix, via adaptació puntual de l’Ordenança de Comerç Alimentari i l’Ordenança d’Establiments de Concurrència Pública, que podran sol•licitar terrassa establiments assimilats a la restauració (per exemple Degustació, Flequers), quan compleixin uns estàndards de qualitat assimilats, incidint en l’obligatorietat d’adaptar accessibilitat i sanitaris en funció de l’aforament.
-S’han introduït canvis respecte a les distàncies mínimes que han de quedar lliures a la vorera. S’ha de deixar un espai lliure de pas per a vianants entre la façana i la terrassa no inferior al 50% de l’ample total de la vorera i amb un mínim d’1.8 metres (davant els 1,5 actuals). Així ho reclamaven ONCE; AAVV Dreta Eixample, FAVB i grups d’ICV-EUiA i PSC
-Es prohibeix adossar terrasses a façana. Es manté doncs la prohibició amb l’excepció dels xamfrans on ja existeixin i on caldrà fer una ordenació prèvia o singular i incorporar elements de senyalització que permetin un correcte itinerari accessible adaptat.
-S’estableix l’obligatorietat d’utilitzar preferentment els mateixos materials i tipus de mobiliari en una terrassa, sent obligatòriament les taules i cadires d’alumini, acer inoxidable, fusta o material tèxtil.
-Es limita l’ús de mampares rígides en els laterals si estan previstes expressament en una ordenació singular, permetent-se en alineacions paral•leles a la calçada.
-S’elimina la limitació en el color dels para-sols.
-S’incorpora com nou àmbit d’ordenació singular de ciutat el Port de Barcelona

Pel que fa al regim d’horaris de les terrasses, l’Ordenança ha mantingut el criteri d’establir un horari homogeni per la ciutat, concretament, de diumenge a dijous, de 8:00 a 24:00 hores, i divendres i vigílies de festius, de 8:00 a 01:00 hores. Aquest horari respon a donar prioritat i vetllar pel dret del descans dels ciutadans i veïns i a l’hora satisfer la demanda existent a la nostra ciutat.

ANNEX II

Relació d’espais susceptibles d’ordenació singular
a) de Districte
1.- Districte de Ciutat Vella:
1.1 La rambla del Raval
1.2 La plaça Reial
1.3 La Rambla
1.4 La plaça Comercial i entorns del Born
2.- Districte de l’Eixample
2.1 L’avinguda de Gaudí
2.2 L’avinguda de Mistral
2.3 El passeig de Sant Joan
2.4 El carrer d’Enric Granados
3.- Districte de Sants-Montjuïc
3.1 La plaça d’Osca
3.2 El carrer de Blai
4.- Districte de Les Corts
4.1 L’avinguda Diagonal i els espais privats d’ús públic que hi donen front
4.2 La Gran Via de Carles III
5.- Districte de Sarrià-Sant Gervasi
5.1 El carrer Major de Sarrià
5.2 La plaça de la Bonanova
6.- Districte de Gràcia
6.1 La Plaça del Sol
6.2 La plaça de la Vila de Gràcia
6.3 La plaça de la Virreina
7.- Districte d’Horta-Guinardó
7.1 La plaça d’Eivissa i entorns
8.- Districte de Nou Barris
8.1 El passeig de Fabra i Puig
8.2 Els espais públics del complex Heron City
9.- Districte de Sant Andreu
9.1 El carrer de Fabra i Puig
9.2 La plaça del Comerç
10.- Districte de Sant Martí
10.1 El Port Olímpic
10.2 L’eix comercial Rambla Poblenou-Mercat del Clot-Sèquia Comptal-Rogent

b) de Ciutat
A.- La plaça de Catalunya
B.- L’avinguda del Paral•lel
C.- L’avinguda de Josep Tarradelles
D.- La plaça de Lesseps
E.- La Rambla de Catalunya
F.- El Passeig de Gràcia
G.- L’avinguda Diagonal
H.- El Port de Barcelona





Paraules clau

ordenança/ terrasses/