Daniel Mòdol aposta per recuperar el prestigi de l’arquitectura urbana amb el guiatge dels professionals, els acadèmics i el veïnat : Servei de Premsa

Daniel Mòdol aposta per recuperar el prestigi de l’arquitectura urbana amb el guiatge dels professionals, els acadèmics i el veïnat

31/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, ha pronunciat aquest dimarts la conferència “Cap a una arquitectura urbana” en el marc de Tribuna COAC. Aquest és un espai de reflexió organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per facilitar que les persones amb responsabilitat i capacitat d’influir i decidir en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme puguin donar a conèixer de primera mà el seu punt de vista i les seves accions i propostes.

En la primera conferència que ofereix com a membre del Govern municipal, Mòdol ha dibuixat les línies mestres de la Regidoria d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, recentment creada amb l’objectiu de recuperar la millor tradició de l’arquitectura urbana i posar-la de nou al servei de la ciutadania, comptant amb el talent professional i acadèmic de la ciutat.

Per assolir-ho, la complicitat de l’Ajuntament amb la societat civil, els professionals, els instituts i escoles, els gremis i els veïns i veïnes serà capital. “Són un motor bàsic i hem d’aconseguir incorporar tots aquests actius perquè són molt potents, estan ben col·locats al món i ens estan donant grans professionals”, ha remarcat.

En aquest sentit, una de les prioritats del consistori serà cohesionar totes aquestes institucions per garantir que la ciutat produeixi coneixement conjuntament amb les universitats, els arquitectes i la gent. “Cal aprofitar aquesta energia i posar-la en valor des de l’Ajuntament”, ha remarcat el regidor.

Mòdol ha apostat perquè l’arquitectura urbana recuperi el protagonisme que ha tingut en la millor tradició de construcció i reforma de la ciutat. La finalitat és que Barcelona torni a ser un referent a escala mundial en aquests sectors, tal com ho va ser durant l’època olímpica. En el model d’aleshores, amb figures com Oriol Bohigas al capdavant, l’urbanisme i l’arquitectura s’unien i se sostenien en un triangle format per l’Ajuntament, les escoles i el món professional. Com a projectes exemplars d’aquesta època, Mòdol ha citat la Vila Olímpica i la Rambla del Raval.

A poc a poc, aquesta manera de fer s’ha anat devaluant –el primer símptoma va ser Diagonal Mar, ha dit- i les regles urbanes i el lideratge públic dels projectes s’han afeblit fins a tocar fons en els darrers cinc anys, segons ha afirmat. “De cop, s’ha deixat de pensar en l’arquitectura urbana, en allò cívic i social per passar a un altre model diferent del que pretenem”, ha subratllat el regidor, i ha lamentat que, actualment, ni l’arquitectura ni l’urbanisme estan ben dirigides i el terreny està abonat a les ocurrències i els projectes amb interessos privats.

Davant d’aquest escenari, la nova àrea treballarà per obrir una etapa nova en què l’Ajuntament torni a estar al capdavant de les polítiques relatives a l’arquitectura urbana. I per incloure els professionals, els acadèmics i el veïnat en la definició d’aquesta estratègia.

“Hem de ser capaços de recuperar un model propi, perquè és la garantia d’èxit i de que la ciutat tingui unes intervencions de qualitat amb una responsabilitat compartida”, ha manifestat Mòdol.

Es tracta de saber treure profit del patrimoni intangible que es troba latent en els fets urbans de Barcelona, però que no són les pedres, sinó la conjunció d’idees, conflictes, passions i batalles que hi ha al darrere i que la ciutat va saber convertir col·lectivament en una manera de fer excel·lent. Realçar aquests actius, doncs, serà una de les tasques essencials en el dia a dia de l’àrea de d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni.

La conferència de Daniel Mòdol ha comptat amb la introducció de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. En la seva intervenció, Sanz ha celebrat que, per primera vegada, Barcelona tindrà una regidoria d’Arquitectura, Patrimoni i Paisatge Urbà, fet que farà possible que la cinquena tinència faci una mirada transversal a tots aquests àmbits.

“Això permetrà posar en valor l’objectiu polític de poder integrar totes les escales, mirades i protagonistes” de l’arquitectura a la ciutat i, en definitiva, d’aplicar les polítiques del bé comú també en aquesta disciplina.





Paraules clau

arquitectura/ COAC/