Colau: “Les ciutats fem una crida urgent a la cooperació amb els Estats” : Servei de Premsa

Colau: “Les ciutats fem una crida urgent a la cooperació amb els Estats”

16/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha portat avui la veu de les ciutats europees a les Nacions Unides, on des d’ahir se celebra l’Assemblea de Governs Locals i Regionals per la Nova Agenda Urbana, la reunió prèvia a la cimera mundial d’Hàbitat III que se celebrarà a Quito entre el 17 i el 20 d’octubre i que estarà centrada en l’habitatge i el desenvolupament sostenible. L’assemblea ha donat avui audiència a un representant de cada continent, en una reunió on ha quedat palès l’interès de les ciutats per jugar un paper més rellevant en els organismes internacionals. Ada Colau ha parlat en nom de les ciutats europees i s’ha mostrat orgullosa de la rellevància internacional de Barcelona, bona part de la qual es va començar a forjar amb Pasqual Maragall com a alcalde.

Ada Colau ha centrat bona part de la seva intervenció en reclamar que se superi la clàssica confrontació i rivalització entre administracions per passar a una autèntica col·laboració. “Les institucions -ha dit- pateixen una crisi de legitimitat perquè en comptes de respostes, donen excuses burocràtiques”. “No estem aquí per competir amb els Estats. Quan les ciutats demanem més veu és perquè l’actual és insuficient i estem fent una crida urgent a la cooperació. No ens podem barallar per competències ni rivalitzar pel protagonisme. El que hem de fer és cooperar per solucionar els problemes de la gent i per tenir ciutats més justes, més sostenibles i més amables”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, que ha fet una defensa de la feminització de la política com a antídot per aturar la neoliberalització salvatge.

Ha estat un discurs de clara vocació municipalista però amb constants interpel·lacions als Estats, donat que bona part de l’auditori estava format per representants de governs nacionals. A ells s’ha dirigit quan ha recordat que en les últimes dècades “la ciutadania ha aixecat la veu de moltes maneres i en molts llocs del món per demanar una globalització més democràtica i menys neoliberal”. “A l’espai públic tots som iguals en drets i en obligacions, i aquest espai públic pateix avui forts conflictes a causa de les desigualtats i l’interès privat”, ha dit Colau, que ha defensat el “dret a la ciutat”. “Ja sé que alguns ho veuen amb recel, però quan defensem el dret a la ciutat no estem parlant de més ciment, sinó de ciutats més sostenibles i més democràtiques, on tothom és igual vingui d’on vingui i sigui quina sigui la seva situació administrativa”, ha afirmat l’alcaldessa.

Colau ha explicat que cada dia es troba amb ciutadans i ciutadanes amb problemes, la majoria competència de l’Estat. “Jo no vull donar excuses. Vull donar respostes”, ha dit per emfatitzar la importància de la cooperació entre administracions per aconseguir que la cimera de Quito representi un punt i a part i es converteixi en una “oportunitat històrica”.

 

 

Sobre la cimera de Quito, Ada Colau ha fet una petició explícita per tal que s’articuli un espai de governança de l’agenda urbana on participin les autoritats locals. “No només s’ha d’escoltar la veu de les ciutats. És necessari que les ciutats participin de forma estable en la governança de la nova Agenda Urbana que s’ha d’acordar a Quito”, ha dit l’alcaldessa, que ha recordat que “no es pot fer política urbana sense les ciutats”.

 

“Estem avergonyits de l’Europa que deixa morir persones”

L’alcaldessa de Barcelona ha aprofitat l’escenari per fer una crida explícita a les Nacions Unides perquè també ajudi a fer veure a Europa que manté una política erràtica en les polítiques d’asil i refugi. “Estem avergonyits que morin persones ofegades al mar o passant fred a les fronteres. Si Europa vol ser un referent de drets i de democràcia, ha de canviar les seves polítiques”, ha afirmat Colau davant els representants d’autoritats locals i d’Estats de tot el món.

 

Trobada de les ciutats amb Ban Ki-moon

La jornada a Nacions Unides ha començat a primera hora del matí amb una trobada amb el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, que ha rebut els representants de les ciutats que participen en l’assemblea. A la trobada també hi ha assistit el primer tinent d’alcalde, Gerard Pisarello, que ahir va intervenir a l’assemblea.

 

 

 

 

AGENDA PER ALS MITJANS (HORA LOCAL NY)

DIMARTS, 17 DE MAIG

L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, rep a l’alcaldessa, Ada Colau, a l’Ajuntament de Nova York. L’acompanyarà el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.
Hora: 10:15 hores
Lloc: Ajuntament de Nova York (City Hall Park, Nova York).

 

 





Paraules clau

Hàbitat III/ nova york/