El CatSalut i l’Ajuntament de Barcelona aproven les inversions per omplir el Centre Fòrum apropant serveis a la ciutadania : Servei de Premsa

El CatSalut i l’Ajuntament de Barcelona aproven les inversions per omplir el Centre Fòrum apropant serveis a la ciutadania

10/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Ajuntament de Barcelona han aprovat el Pla d’Espais del Centre Fòrum del Parc de Salut Mar durant la Comissió Permanent del Consorci Sanitari de Barcelona de dimecres passat.

El projecte beneficiarà als veïns de Ciutat Vella i de Sant Martí, com ara els 600 usuaris de rehabilitació que diàriament s’han de desplaçar a l’Hospital de l’Esperança, al districte de Gràcia, així com els familiars d’una trentena de pacients ingressats al mateix Hospital, i que ara podran disposar d’uns nous serveis sanitaris dins la seva àrea de referència. El projecte, que preveu una inversió aproximada d’1.305.000 euros, contempla agrupar al Centre Fòrum llits de l’Hospital de l’Esperança, l’Hospital del Mar i del Centre Emili Mira de Santa Coloma de Gramenet, així com també traslladar-hi el Servei de rehabilitació ambulatòria de l’Hospital l’Esperança i serveis de Psiquiatria de l’Hospital del Mar.

El Pla d’Espais consta de tres fases que es duran a terme entre el juliol d’aquest 2016 i el segon semestre del 2017.

La primera fase, que es començarà a desplegar el mes de juliol, preveu concentrar al Centre Fòrum tots els serveis sociosanitaris del Parc de Salut Mar, fins ara repartits entre l’Hospital l’Esperança i el mateix Centre Fòrum. Així es traslladaran al Centre Fòrum 16 llits de pal·liatius; 12 de subaguts i 5 de convalescència (post-aguts). Prèviament, però, es posarà en funcionament el servei de radiologia, que té un cost de 295.000 euros i que serà finançat pel Parc de Salut Mar. Al mateix temps, l’Ajuntament finança una remodelació del Centre d’Atenció i Seguiment d’addiccions ubicat al mateix centre per un import aproximat de 40.000 euros.

La segona fase del Pla es començarà a desplegar entre els mesos d’octubre i novembre d’aquest 2016. Prèviament, es faran unes obres d’adequació de l’estructura de la quarta planta que té un cost aproximat d’uns 70.000 euros i que seran finançats pel Servei Català de la Salut. En aquesta fase es traslladaran al Centre Fòrum 12 llits d’aguts de salut mental de l’Hospital del Mar i 12 llits de patologia dual del Centre Emili Mira. A més a més, s’ampliarà amb 5 llits la unitat de subaguts de salut mental i s’incorporaran 15 llits d’alta dependència psiquiàtrica.

Finalment, la tercera fase està prevista que es compleixi al segon semestre del 2017 i contempla el trasllat al Centre Fòrum del servei de rehabilitació ambulatòria del Parc de Salut Mar, ubicat actualment a l’Hospital de l’Esperança. Prèviament, es faran unes obres d’adequació a la primera planta del Centre Fòrum per instal·lar-hi les consultes externes i els espais terapèutics de rehabilitació, amb un cost aproximat d’uns 900.000 euros, que seran finançats pel CatSalut.

D’aquesta manera, i un cop desplegat el Pla d’Espais, el Centre Fòrum disposarà d’un Servei de rehabilitació ambulatòria; d’una Unitat de la Son (que ha entrat en funcionament a finals del mes d’abril), de serveis sociosanitaris (amb 155 llits de llarga estada, convalescència, pal·liatius i subaguts), d’un hospital de dia de consultes externes de geriatria i del PADES. També comptarà amb uns serveis de salut mental amb 59 llits (d’aguts, de patologia dual, subaguts i d’alta dependència psiquiàtrica) així com també d’un hospital de dia, d’un centre de salut mental d’adults, i del CAS Fòrum (centre d’atenció i seguiment d’addiccions).

La Comissió Permanent ha acordat començar a estudiar les opcions per la utilització dels espais que s’alliberaran a l’Hospital de l’Esperança, i que podran servir per cobrir necessitats de serveis públics de rehabilitació, sociosanitaris i de salut mental a la ciutat i especialment pel Districte de Gràcia; unes opcions que es discutiran també amb la ciutadania en el Consell de Salut del mateix districte.

Igualment, la Comissió ha acordat elaborar un mapa de capacitat instal·lada dels equipaments sanitaris públics de la ciutat, i continuar reforçant el caràcter públic de l’assistència sanitària a la ciutat.





Paraules clau

Centre Fòrum/ Ciutat Vella/ Sant Martí/