Ada Colau presideix la cloenda de l’Assemblea de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva : Servei de Premsa

Ada Colau presideix la cloenda de l’Assemblea de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva

03/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat avui que Barcelona està resistint millor que d’altres ciutats la crisi social que estem vivint, gràcies a la capacitat de treball en xarxa del seu teixit social i de la societat civil. Colau ha presidit la cloenda de l’Assemblea 2016 de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que enguany celebra el seu 10è aniversari i que reuneix ja 632 organitzacions, entitats, col·legis professionals, universitats, empreses i institucions que treballen en xarxa a la ciutat en l’àmbit de la inclusió.

Colau ha apostat per continuar enfortint l’Acord i “impulsar programes innovadors que reverteixin les causes estructurals de la desigualtat”, i ha assegurat que “fer una ciutat més justa, més amable i més inclusiva és una tasca col·lectiva”. A les entitats participants els ha agraït la seva implicació i la seva “tasca quotidiana i invisible, que és la més difícil”, i les ha emplaçat a focalitzar-se en aquells territoris on hi ha més necessitats.

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials i presidenta de l’Acord, Laia Ortiz, ha remarcat també que “els barris que pateixen més la desigualtat i la pobresa són aquells que disposen de menys teixit social organitzat”, tot i que alguns compten amb una rica vida comunitària, per la qual cosa ha considerat determinant “incrementar la inversió pública, però també que aquesta sigui la llavor per a la generació de més teixit social i per enfortir la capacitat d’entomar els reptes de manera col·lectiva”.

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que avui compta amb 632 organitzacions membres, té per objectiu coordinar recursos, generar sinèrgies, compartir informació i bones pràctiques i generar nous espais de treball compartit. Amb aquesta finalitat es van dissenyar les xarxes d’acció específiques, que han anat creixent al llarg dels darrers anys. Avui 214 entitats i institucions de l’Acord treballen activament en una (o en més d’una) de les 12 xarxes d’acció existents.

En la sessió celebrada avui per l’Assemblea de l’Acord s’ha fet balanç de l’activitat de cadascuna d’aquestes xarxes durant el 2015, així com dels anomenats Projectes Tractor, de caràcter transversal. Es tracta de l’establiment de línies estratègiques per articular accions al voltant d’un mateix objectiu.

Durant l’any 2015 s’han impulsat els Grups d’Impuls i Seguiment (GIS) de 4 d’aquests Projectes Tractor:

– Una Economia més Social que promou una ocupació de qualitat, més benestar i solidaritat: aquest projecte té l’objectiu d’aconseguir més estabilitat financera, impulsar la contractació responsable, enfortir l’organització en xarxa, millorar l’ocupabilitat i fomentar l’economia social, i aconseguir fer de l’economia social un actor econòmic referencial.

– Barcelona Garantia Social: L’objectiu del projecte és garantir a les persones o famílies de la ciutat el dret a l’alimentació, l’accés als serveis energètics essencials i als productes no alimentaris de primera necessitat.

– Créixer a Barcelona: apoderament de la infància en situació de vulnerabilitat en els àmbits social, educatiu i cultural. Els objectius del projecte es basen en igualar les oportunitats des de la primera infància, garantir la cobertura de les necessitats socials i educatives de la infància i l’adolescència, i garantir la participació i l’apropiació sòcio-educativa de l’espai públic per la infància i l’adolescència.

– Barcelona Ciutadania activa i intel·ligent: apoderar les persones i incrementar el seu compromís social: Amb aquest projecte es vol incrementar la ciutadania compromesa amb la Barcelona Social i promoure la ciutadania activa per trencar l’aïllament de les persones dependents.

I s’ha començat a treballar per impulsar-ne un cinquè:

– Una ciutat amb més habitatge social per avançar en la garantia d’una llar per a tothom: Amb aquest projecte es vol millorar la cobertura d’habitatge amb la perspectiva de garantir una llar per a tothom, reduir i afrontar els desnonaments, i optimitzar i promoure nous recursos i serveis per a persones sense llar.





Paraules clau

projectes tractor/