Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

29/04/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del grup municipal d’ERC perquè s’impulsi un Pla de Xoc per regular i controlar els habitatges d’ús turístic legals i il·legals, augmentant inspeccions i escurçant els terminis i procediments administratius de les demandes ciutadanes, amb l’objectiu de fer complir la Llei de Turisme i d’altres normatives de convivència. L’alcaldessa ha acceptat el prec d’ERC tot recordant la preocupació del govern en aquest àmbit, i ha recordat que el Pla Especial d’Allotjaments Turístics (PEUAT) és precisament l’instrument amb el qual el govern vol regular aquesta matèria. “Esperem que hi hagi consens i bona entesa per a la seva aprovació definitiva”, ha dit. Ha recordat, que d’altra banda, s’està actuant contra l’activitat il·legal amb més de 2.100 inspeccions sobre allotjaments turístics l’any passat, que van suposar obrir 482 expedients sancionadors a pisos il·legals. Es van imposar 226 sancions a pisos legals que no van resoldre alguna incidència generada. “Aquestes actuacions han permès iniciar 388 expedients de cessament de l’activitat a apartaments turístics il·legals i precintar alguns d’ells, amb un esforç especial a Ciutat Vella, on la pressió és intensa”, ha recordat Colau. També ha citat l’acció de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit: 1.800 inspeccions al 2015, i el requeriments a 22 plataformes digitals, una activitat que ha implicat sancionar AirBnb i Homeaway per anunciar pisos sense registre, i que Booking.com retiri els anuncis.

 

Prec del grup municipal del PSC perquè el govern municipal impulsi el projecte de remodelació de la Via Laietana. L’alcaldessa ha assegurat que malgrat la complexitat de la operació, hi ha la voluntat de reformar Via Laietana, “perquè volem que deixi de ser una cicatriu que separa el Gòtic del Casc Antic”, i ha anunciat un procés participatiu amb comerciants, veïns i entitats que tingui en compte l’anàlisi del Pla de Mobilitat del Districte per tal d’elaborar un projecte de remodelació de la Via Laietana. El cost i les dates depenen de la disponibilitat pressupostària, ha advertit Colau, perquè s’han de prioritzar inversions.

 

Prec del grup municipal del PP perquè s’instal·lin pantalles per veure la Selecció Espanyola en l’Eurocopa de Futbol. L’alcaldessa ha assegurat que el posicionament del govern sobre aquesta qüestió no té res a veure amb els interessos pel futbol. Els serveis tècnics tenen criteri i compartim la seva preocupació sobre la seguretat i han desaconsellat que es faci. Això no treu que si poden haver propostes privades de promotors privats, que s’estudiïn. Pantallas se ponen muchas, no solo en días de investidura. La pantalla no és el problema, sinó un gran esdeveniment futbolístic. Quan s’ha fet, hi ha hagut (mundial Sudàfrica) persones ferides, un noi va perdre un ull. Això fa que els serveis tècnics desaconsellin aquesta actuació. Els criteris seran els mateixos sigui quina sigui la selecció que jugui.

 

Pregunta del grup de CiU sobre l’adjudiació del Servei d’Atenció Domiciliària a dues empreses mercantils i no del Tercer Sector i sobre el sobrecost per l’afectació de l’Impost sobre Valor Afegir (IVA). L’alcaldessa ha assegurat que el servei s’ha adjudicat via concurs a tres empreses, dues mercantils i una d’economia social –Suara, Serveis SCCL; Valoriza Servicios a la Dependencia, SL, i Clece, SA). Ha assegurat que, malgrat que l’adjudicació s’ha fet amb les màximes garanties, “mentre no disposem d’un marc normatiu que permeti establir una reserva a les entitats, cap empresa pot quedar fora i els criteris d’adjudicació i aquests s’han de fer amb la màxima objectivitat”, i ha aclarit que l’aplicació de l’IVA no ha encarit el cost del servei. Tot i així, ha confiat que la nova normativa europea que permet reservar alguns serveis a empreses del tercer sector ajudaran a aquest objectiu. “Ara tenim eines per fer-ho millor”, ha confiat.

 

Pregunta del grup municipal de Ciudadanos sobre quin és el compromís i quines accions pensa realizar el Govern municipal per fer efectiu l’enderroc de Can Vies, tal com es va aprobar per moció, amb majoria absoluta, en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. “El compromís d’aquest govern és que el futur de Can Vies sigui decidit pels veïns i veïnes, així com pel teixit associatiu de les entitats del barri de Sants”, ha assegurat l’alcaldessa, que també ha informat que des de l’Ajuntament s’està estudiant la possibilitat de compatibilitzar la preservació de l’edifici i la construcció de la passarel·la. Ha recordat que Can Vies representa “un referent cultural i polític del barri amb més de 19 anys d’existència” per a molts veïns i veïnes de Sants i de la ciutat, com ho han estat d’altres centres sorgits d’una ocupació i que amb els anys s’han consolidat com a referents internacionals en l’àmbit cultural i associatiu com l’Ateneu de 9 barris. Ha assegurat que la voluntat del govern és “donar suport a aquells projectes que representin un retorn social positiu per la ciutat, i fer-ho des del consens amb el veïnat i el teixit associatiu”, i que aquesta activitat sigui compatible amb la convivència, el descans veïns i el respecte amb l’espai públic.

 

Pregunta de la CUP sobre el personal fora de conveni de Metro de TMB i l’obligació d’executar sentència guanyada per CGT en aquesta empresa. L’alcaldessa ha demanat a la CUP que porti aquesta qüestió a l’àmbit competent: l’Àrea Metropolitana de Barcelona i TMB. Ha recordat, però, que l’acord a què s’ha arribat entre la CGT i la direcció de l’empresa per substanciar la resolució judicial suposa una oportunitat per modernitzar el sistema de categories laborals i fer encaixar el personal l’estructura dels convenis col·lectius de metro i el de bus, i s’ha informat els treballadors fora de conveni que estan inclosos en el conveni col·lectiu. Aquesta integració es portarà a terme de forma negociada amb els representants dels treballadors, els comitès d’empresa de bus i de metro, i que en el decurs de la integració es donarà audiència a cada treballador afectat perquè pugui formular les seves observacions.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

 

Declaració institucional per a exigir al Govern de l’Estat que es cedeixi a Catalunya tots els fons que s’hagin recaptat en aquest territori per a fins d’interès social. La declaració reivindica que la distribució de fons recaptats per a finalitats socials és íntegrament dins de la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya, i reclama la territorialització de la gestió del 0,7% per a la convocatòria del curs 2016, i dóna suport a la Generalitat i a les entitats del tercer sector en totes aquelles actuacions que emprenguin per a reivindicar l’eliminació del requisit de supraterritorialitat dels projectes presentats per al finançament del 0,7%.

 

Declaració institucional en favor del poble equatorià. El consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona declara la seva plena solidaritat amb el poble equatorià, davant del balanç de víctimes mortals causat pel terratrèmol que ha afectat aquest país, i posa a disposició de les autoritats locals i estatals equatorianes la seva experiència en transformació urbana amb la finalitat de col·laborar en les tasques de reconstrucció urbana i social de les àrees afectades.

 

Declaració institucional per a l’homenatge de la figura i obra de Miguel de Cervantes. L’Ajuntament de Barcelona manifesta el reconeixement de l’escriptor, pels seus valors universals i la seva obra, i es compromet a estudiar diferents actes d’homenatge, com la dedicatòria d’una figura de Cervantes o del seu personatge, Quixot, al Parc de Cervantes o la col·laboració amb les entitats que promocionen la seva obra.

 

Declaració institucional per honorar la figura de Guillem Agulló pel seu compromís en al lluita contra els delictes d’odi, el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia. L’Ajuntament de Barcelona mostra la voluntat d’honorar Guillem Agulló, assassinat per un grup de joves d’ideologia neonazi el 1993, i referma el seu compromís en la lluita contra els delictes d’odi, el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia, elevant a la ponència de nomenclàtor la proposta de dedicar-li un espai públic de la ciutat, en reconeixement de la lluita incansalbe duta aterme per la família per mantenir viva la seva memòria.





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/