Gerardo Pisarello inaugura la trobada paneuropea “Autoritats locals i la nova generació de tractats de lliure comerç” : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello inaugura la trobada paneuropea “Autoritats locals i la nova generació de tractats de lliure comerç”

20/04/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous 21 d’abril, a les 11.00 hores, el tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, inaugurarà la trobada paneuropea “Autoritats locals i la nova generació de tractats de lliure comerç”, que tindrà lloc a Barcelona els dies 21 i 22 d’abril, i a la qual estan convidades ciutats i govern locals, entitats, organitzacions i ciutadans per ampliar l’aliança de municipis contra el Tractat transatlàntic de lliure comerç (TTIP per les seves sigles en anglès) i articular una campanya activa a escala espanyola i europea. A la inauguració assistiran Amélie Cannone, presidenta de l‘Associació Internacional de Tècnics, Experts i Recercadors (AITEC) de França, i Sharon Treat, membre de la Maine Citizen Trade Policy Comission dels Estats Units d’Amèrica.

Assistiran a la jornada, coorganitzada amb la plataforma Catalunya no al TTIP, representants de prop de 40 ciutats d’Espanya, França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Grècia, Bèlgica i Bulgària, que debatran sobre les conseqüències previsibles de l’aplicació del Tractat transatlàntic de lliure comerç en les competències i ecosistemes econòmics i socials de municipis i comunitats autònomes arreu de l’Estat espanyol. Dijous, 21 d’abril, els representants electes organitzaran taules rodones i debats al voltant dels efectes d’aquest tractat i de les possibilitats d’actuació des del món local, i publicaran la Declaració de Barcelona, que recollirà els arguments de les ciutats i regions que s’adhereixen a aquesta campanya contra el TTIP per denunciar aquest tractat bilateral. Les sessions tindran lloc a la sala Pau Gil, de l’Hospital de Sant Pau (c. Sant Antoni Maria Claret, 167).

Divendres, 22, la jornada es traslladarà a l’Auditori de Barcelona Activa (c. Llacuna, 162-164), i s’articula en sessions de treball al voltant de l’estratègia a seguir per fer pressió des de les ciutats i regions a Europa contra el tractat, per demanar més informació i per incidir en els termes perquè les realitats locals es tinguin en compte i es respectin els estàndards europeus.

El TTIP es troba actualment en negociació entre la Unió Europea i els EUA, que han informat escassament dels termes del conveni, tot i haver reformulat les normes de l’intercanvi comercial i l’activitat industrial als dos territoris.

Barcelona ja es va manifestar ciutat lliure de TTIP amb una declaració institucional aprovada pel Consell Plenari el setembre de l’any passat, i que va rebre l’impuls i el suport de més de noranta entitats i plataformes ciutadanes adherides a la campanya “Catalunya no al TTIP”, que entenen que la liberalització del comerç implicaria una rebaixa de les regulacions que protegeixen els drets de la ciutadania en àmbits com el consum, el treball o el medi ambient. Els grups, entitats i plataformes que impulsen la declaració entenen que la liberalització del comerç recollida en el TTIP implicaria una rebaixa de les regulacions que protegeixen els drets de la ciutadania en àmbits com el consum, el treball o el medi ambient.

Barcelona també està adherida a la Iniciativa Ciutadana Europea que ja ha aplegat gairebé tres milions de signatures al continent, de les quals més de setanta-vuit mil set-centes a l’Estat espanyol. En total, ja s’han declarat contra el TTIP uns mil quatre-cents municipis a Europa, principalment a França, Alemanya,Àustria i el Regne Unit.

 

 

Programa





Paraules clau

tractats de lliure comerç/