Pisarello: “Volem un ajuntament exemplar per exigir condicions laborals, socials i ambientals dignes” : Servei de Premsa

Pisarello: “Volem un ajuntament exemplar per exigir condicions laborals, socials i ambientals dignes”

05/04/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha inaugurat avui la jornada “Els reptes de la contractació pública en el context de la crisi econòmica”, una sessió de debat i anàlisi sobre el marc normatiu i les possibilitats per incidir des de l’administració i a través de la contractació en millores socials i ambientals a partir de l’activitat empresarial.

Gerardo Pisarello ha reivindicat el paper de les administracions locals, i ha dit que “l’Ajuntament ha de saber qui contracta i en quines condicions “. “Volem un ajuntament exemplar per exigir condicions laborals, socials i ambientals dignes”, ha dit el tinent d’alcalde. Pisarello ha urgit a “donar respostes davant d’un model econòmic que no ha funcionat, per injust, pel que fa al repartiment de la riquesa; per insostenible en termes ambientals; i per ineficaç per no aprofitar el talent i capacitat de moltíssima gent”.

L’Ajuntament de Barcelona contracta prop de mil milions d’euros a l’any, i aquesta xifra augmenta fins a dos mil milions si es té en compte tot el grup d’empreses de l’Ajuntament, ha seguit. Per al tinent d’alcalde, “cal actuar”, davant del que considera una “reregulació”, que ha generat “processos de privatització i precarització que han derivat en figures polítiques obscenes”.

Pisarello ha declarat voler abordar la internalització de processos amb “prudència i audàcia” per acabar amb el que ha qualificat “d’ajuntament a l’ombra”. I s’ha marcat com a objectiu incorporar els agents socials “per ajudar-nos a desenvolupar una guia per poder introduir clàusules socials i ambientals en les contractacions des de l’Ajuntament de Barcelona”.  Aquesta guia de contractació social, que s’està elaborant i previsiblement veurà la llum abans de l’estiu, vol ser un document marc dels requisits bàsics que exigirà el Consistori a les empreses pel que fa a la responsabilitat social.

A la jornada d’avui, es posarà en marxa una taula social i institucional integrada per actors econòmics i socials de la ciutat, “perquè per avançar necessitem bones respostes tècniques però també actors socials i ciutadans que ens acompanyin”, ha dit Pisarello.

A la jornada es convida els agents socials  (PIMEC, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Cambra de contractistes d’obres de Catalunya, CCOO Catalunya, UGT Catalunya, CGT Catalunya, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Confederació del Treball i la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) per constituir la Taula Social Institucional sobre contractació pública.

La trobada compta amb conferències sobre “Privatització, remunicipalització i reversió dels contractes públics: la problemàtica laboral”; “Quarta generació de directives. La contractació pública estratègica”; “Les consideracions socials i ambientals en la contractació pública”; “Les clàusules socials com a criteri d’adjudicació dels contractes públics”; i sobre “La contractació pública social a l’Ajuntament de Barcelona”. Les sessions comptaran amb la participació del catedràtic de Dret administratiu de la Facultat de Dret de Saragossa, José Maria Gimeno; del catedràtic de Dret del treball de la Seguretat Social de la Universitat de Castella-la Manxa, Antonio Baylos; el professor de Dret del Treball de la Universitat de Castella-la Manxa, Lluís Collados; la professora doctora de Dret Administratiu de la facultat de Dret de la Universitat de Burgos, Teresa Medina; la presidenta del Tribunal Administratiu de Contractació Pública de la Comunitat Autònoma de Madrid, Elena Hernáez; i el director de Coordinació de Contractació Administrativa de l’Ajuntament de Barcelona, Francisco Blanco.

 

 





Paraules clau

contractació pública/