L’Ajuntament de Barcelona impulsa un nou model d’atenció a persones transsexuals basat en una perspectiva de diversitat de gènere : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un nou model d’atenció a persones transsexuals basat en una perspectiva de diversitat de gènere

20/03/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà un nou model d’atenció a les persones transsexuals basat en una perspectiva de diversitat de gènere. Un informe encarregat per la regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI ha analitzat com s’estan cobrint  les necessitats de les persones transsexuals o amb variabilitat de gènere en matèria de salut, per una banda, i en el camp dels serveis municipals. Aquest estudi ha posat de manifest que en l’actualitat, els discursos oficials que circulen i que regulen la vida de les persones trans indiquen que s’està molt lluny del reconeixement de l’experiència trans com a part de la diversitat de gènere. De fet, l’estudi evidencia que actualment l’atenció a aquestes persones es basa en un paradigma patologitzador. Per aquest motiu, el Govern municipal es vol sumar a les demandes del col·lectiu trans per tal de treballar des del seu marc competencial per la transformació d’aquest paradigma dominant, i amb els objectius d’assolir millores en la qualitat de vida de les persones transsexuals, i eradicar la transfòbia.

Així doncs, el Govern municipal a través de la regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI vol assolir dos grans reptes en aquest mandat:

El projecte municipal divideix el seu camp d’acció en dues vessants: per una banda, la vessant de l’atenció sanitària i per altra, la dels serveis municipals.

En el cas de l’atenció sanitària, l’Ajuntament portarà al Consorci Sanitari de Barcelona, del qual és membre amb un 40% de representativitat, els resultats de l’informe. Serà en el marc del Consorci en el qual s’establirà el necessari espai de diàleg institucional per tal de definir un nou model d’atenció en el  camp de la salut. D’entrada, l’Ajuntament ja ha traslladat al Govern de la Generalitat, en la darrera reunió de la comissió permanent del Consorci de Salut, la petició d’un pla estratègic integral d’atenció a la salut de les persones transsexuals. Barcelona s’ha ofert per ser el camp d’experimentació i de prova pilot d’aquest nou pla, en vistes a poder-lo estendre en el futur arreu de Catalunya. Aquest pla d’atenció integral haurà d’abandonar, doncs, el paradigma patologitzador, per abordar l’atenció des del punt de vista de la prevenció i la promoció de la salut, des de l’atenció dels processos de transició, des del consentiment informat, i des de la vinculació amb els serveis d’atenció primària, i d’atenció ginecològica, logopèdia, cardiologia, etc.

En l’àmbit sanitari, el projecte del Govern municipal preveu també impulsar la formació dels professionals sanitaris de l’atenció primària i especialitzada per tal que tinguin unes competències mínimes en diversitat de gènere i processos de transició. I, entre altres mesures, avançar també cap a la definició de protocols sanitaris que incloguin l’atenció a menors.

Pel que fa al camp d’acció dels serveis públics municipals, el Govern impulsarà les següents actuacions al llarg del mandat, sempre amb l’objectiu de garantir els drets de les persones transsexuals i per contribuir a la lluita contra la transfòbia:

 

Sensibilització i coneixement

Desenvolupar campanyes d’informació, sensibilització i visibilització del fet trans i els efectes de la transfòbia adreçats als professionals dels serveis públics.

Donar suport als col·lectius en la lluita per a la reforma de lleis que atempten contra els drets de les persones trans (com la Llei 3/2007 de canvi de sexe i de nom).

Finançar l’elaboració d’informes i estudis que aprofundeixin en el coneixement de les necessitats de les persones trans (infància, adolescència, envelliment, canvis físics, etc.) a fi de millorar la implementació de polítiques publiques.

 

Coordinació entre actors

Promoure la col·laboració interadministrativa per tal que cada administració promogui  la lluita contra la transfòbia en l’àmbit de les seves competències.

Garantir que als centres educatius i de salut es tracti al menor segons la identitat sentida, i no segons el gènere assignat. Aquest reconeixement s’hauria de produir sense que els tutors haguessin de presentar un diagnòstic psiquiàtric.

Realitzar actuacions pedagògiques entre els alumnes de primària i secundària sobre el respecte a la diversitat sexogenèrica i promoure la formació al professorat.

 

Inclusió comunitària i laboral

Garantir que, en tots els tràmits i gestions municipals, la persona trans sigui tractada segons el nom que ha escollit, tot i que no hagi accedit al canvi de nom registral.

Assegurar que, en les polítiques públiques de l’Ajuntament, atenent a la nova Llei catalana pels drets de les persones LGTBI, es contempli el fet trans de manera interseccional (tenint en compte variables com l’ètnia, l’edat, el gènere, el capital cultural i econòmic, etc.).

Impulsar l’associacionisme i la participació ciutadana i social de les persones trans i les seves famílies, tot promovent els grups d’ajuda mútua dirigits tant a persones transsexuals com als seus familiars.

Dissenyar estratègies d’actuació dirigides a les famílies de persones trans per tal de fomentar una visió basada en la lliure expressió de les identitats, qüestionant els estereotips de gènere normatius i binaristes.

Promoure programes d’orientació, formació i inserció laboral per a la població trans amb mesures de discriminació positiva per facilitar la contractació de persones transsexuals, especialment al sector públic.

Formació i sensibilització de les empreses per tal d’evitar situacions de discriminació cap a les persones trans.

Prestar una especial atenció al col·lectiu de treballadores sexuals, fomentant-ne l’apoderament, combatent les situacions de violència i estigmatització, i impulsant la formació i orientació laboral per a les persones que vulguin deixar la prostitució.

Promoure accions encaminades al reconeixement i la reparació de la persecució i la violència que han patit.

Visibilitzar i respectar les identitats de les persones grans transsexuals, especialment als centres residencials i de dia, on sovint no poden expressar la seva identitat.

Creació d’un Servei d’Acollida i Acompanyament Trans dins del Centre Municipal de Recursos LGTB de Barcelona.





Paraules clau

transsexuals/