Informe del president de la Taula de Ciutat per a l’abordatge de la venda ambulant irregular al carrer : Servei de Premsa

Informe del president de la Taula de Ciutat per a l’abordatge de la venda ambulant irregular al carrer

09/03/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El passat mes de desembre es va constituir la Taula de Ciutat per a l’Abordatge de la venda ambulant irregular al carrer amb l’objectiu de crear un espai de diàleg per conèixer de primera mà la problemàtica que genera aquest fenomen a la ciutat a través dels diversos actors implicats:

Durant aquests tres mesos, la taula s’ha reunit dos vegades, la última el passat mes de febrer.  En ambdues convocatòries, la fundació BCN Comerç, el Consell de Gremis de Comerç, PIMEC Comerç i el Grup Municipal del Partit Popular han declinat la seva assistència i el Grup Municipal de Ciutadans ho va fer en la segona convocatòria.

El president de la Taula, el regidor d’ERC, Jordi Coronas, ha mantingut contactes amb tots els membres de la mateixa, facilitant trobades per separat per tal de poder copsar l’opinió i les propostes de tots els agents implicats.

Activitat de la Taula:

En ambdues sessions tots els presents han pogut intercanviar opinions i proposar noves mesures, així com clarificar quins són els àmbits competencials de l’Ajuntament en aquesta matèria i quines afecten a altres administracions.

Per part de l’Ajuntament i de la presidència de la Taula s’ha informat dels riscos que implica la venda de productes falsificats, així com de les mesures que es poden portar a terme per part de l’Ajuntament en matèria de plans d’ocupació i atenció des dels serveis socials.

Al marge de les reunions de la Taula, el president de la mateixa ha realitzat diverses reunions amb comerciants, grups polítics, CESB, entitats d’inserció socio-laboral, entitats de defensa dels drets humans i representants dels manters.

 

Conclusions del president de la Taula de Ciutat

La principal conclusió segons el president de la Taula és el caràcter transversal del fenomen i la necessitat d’abordar-lo des de dos àmbits de forma simultània.

 

Existeix una xarxa d’entrada de productes il·legals i també una xarxa de distribució dels mateixos que arriben al carrer a través de la venda ambulant irregular, però també a algunes botigues de la ciutat. En aquest sentit la Taula considera que la distribució i venda de productes il·legals és un negoci il·lícit contra el qual s’han de prendre mesures policials i administratives.

Si bé és cert que els venedors són la darrera baula de la cadena i també la més feble (el 70% no tenen la situació de residència regularitzada), són conscients que la venda de productes falsificats implica riscos legals. En aquest sentit cal oferir solucions socials als manters prioritzant la via de la regularització o arrelament a partir de plans d’ocupació.

També es tenen en compte l’informe sobre el comerç irregular a la via pública del Síndic de Greuges de la Generalitat i l’informe de la Síndica de la ciutat.

 

  1. Lluita contra la venda de productes falsificats i l’ocupació no regulada de l’espai públic

 

  1. Acció social

 

  1. Altres accions




Paraules clau

venda ambulant/ venda ambulant irregular al carrer/ venda irregular al carrer/