El projecte “Amb la música tu pots”, guanya el 30è Premi Maria Aurèlia Capmany : Servei de Premsa

El projecte “Amb la música tu pots”, guanya el 30è Premi Maria Aurèlia Capmany

08/03/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’alcaldessa, Ada Colau, ha lliurat el 30è Premi 8 de març, que convoca la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, al projecte “Amb la música tu pots”, una proposta que utilitza la música com una eina educativa d’empoderament.

 

25324073800_1d5a78e897_z

 

La proposta guanyadora forma part d’un dels 21 projectes que s’han presentat a la convocatòria d’aquest any, centrada en propostes que contribueixin a crear xarxes per la justícia de gènere. Un dels aspectes destacats del projecte guanyador és que l’han creat un grup d’estudiants de grau superior (format per Marina Amaro, Glòria Barrio, Manel Barrull, Tere Boada, Anna Castell, Lourdes López, Àngels Martínez, Isaac Navarro, Geraldyn Sanmiguel, Imane Skikti i Júlia Yúfera) i planteja com a principals accions la realització de tallers de prevenció i sensibilització a 15 centres educatius d’ESO de la ciutat, és a dir a alumnes més joves. És un projecte adreçat, per tant, a alumnes de 4art d’ESO i té com a objectiu afavorir l’empoderament de les noies que acaben el cicle d’educació secundària vers les situacions de discriminació per raó de gènere. Vol promoure la igualtat a través de l’anàlisi crític dels continguts de cançons actuals. Vol també fomentar la presa de consciència dels missatges i de les conductes que fonamenten les relacions abusives i de desigualtat.

Durant l’edició dels premis d’aquest any han estat reconeguts amb una menció especial dos projectes més: “Nusos” i “Migròctones”.

“Nusos” s’adreça a col·lectius que lluiten contra la violència masclista, en favor dels drets LGTBI i contra el racisme i la islamofòbia. Planteja l’organització d’unes jornades de treball obertes als col·lectius de la ciutat i que propiciïn diàlegs entre els diferents activismes.

En el cas de “Migròctones”, es tracta d’un projecte adreçat a dones de tot tipus (migrades i autòctones, treballadores de la llar, performers, dones en situació de violència, professionals dels audiovisuals, defensores dels drets de les dones, tota mena de col·lectius de dones, etc.). També planteja la preparació i realització d’unes jornades a partir dels temes d’interès que plantegin els col·lectius.

Les 21 propostes que han concorregut al premi d’aquest any han girat totes entorn al lema “Teixint xarxes per la justícia de gènere”, escollit aquest any per tal de promoure iniciatives que contribueixin a donar suport i visibilitat als processos i a les pràctiques d’empoderament de les dones de la ciutat en tota la seva diversitat.

El projecte guanyador tindrà doncs una aplicació pràctica en els propers mesos a la ciutat. De fet, durant l’acte de lliurament dels premis d’avui, al qual han assistit també la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, s’ha pogut veure un vídeo amb el resultat pràctic del projecte guanyador de l’edició de l’any passat sobre “Igualtat salarial: Per què hi ha una bretxa salarial entre homes i dones?”

Finalment, durant l’acte, celebrat al Born Centre Cultural i Memòria, han quedat exposats els 21 projectes que s’han presentat en aquesta edició i el públic assistent ha pogut voltar també per escollir el premi del públic, que ha estat per a “Migròctones”.

L’alcaldessa ha destacat en les seves paraules que “parlar de feminisme, és parlar de solidaritat, de xarxes i de politització de la vida quotidiana, per aquest motiu, els premis i la reivindicació del 8 de març d’enguany gira al voltant del lema ‘teixint xarxes per la justícia de gènere’”.

Colau ha remarcat que “aquestes mateixes xarxes de solidaritat, amor i esperança que teixien les nostres àvies, són les que avui moltes dones acompanyades d’altres homes continuen teixint a les platges del mar Egeu, a les carreteres d’Europa, a les places de moltes ciutats, per què és així com portem la vida al món, com continuem garantint-la”.

Finalment l’alcaldessa ha declarat que “la lluita feminista és global i no coneix de fronteres. Per què la lluita feminista és lluita contra la violència masclista i patriarcal que es practica contra les dones pel sol fet de ser dones”.





Paraules clau

8 de març/ 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany/ música/