L’Observatori Europeu de Memòries i l’Ajuntament de Barcelona posen a debat les memòries incòmodes de la ciutat : Servei de Premsa

L’Observatori Europeu de Memòries i l’Ajuntament de Barcelona posen a debat les memòries incòmodes de la ciutat

06/03/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En el marc de les activitats organitzades a Barcelona durant el Seminari Internacional “Memòria, Arquitectura i Espai Públic”, l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona promouran el debat i la reflexió entorn al tractament que mereixen a l’espai públic personatges històrics vinculats a l’esclavisme –com és el cas de la plaça i el monument d’Antonio López a Barcelona – i destacaran la necessitat d’ampliar la perspectiva de gènere en el tractament de la memòria col·lectiva a la ciutat. El seminari tindrà lloc entre els dies 8 i 13 de març a Barcelona i Lió i està organitzat en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, el Màster en Disseny Urbà: Art, Ciutat, Societat de la Universitat de Barcelona, l’Ècole Nationale Superièure d’Architecture de Lyon i el Centre Max Weber.

Les activitats acadèmiques comptaran amb la participació del l’arquitecte Julian Bonder, professor de la Roger Williams University, qui va dissenyar amb Wodiczko + Bonder el Memorial de l’Abolició de l’Esclavisme a Nantes. Durant la seva estada com a professor visitant, Bonder prendrà part en algunes activitats obertes al públic i que tenen com a objectiu promoure la participació i el debat entorn als monuments de memòria col·lectiva a l’espai de les ciutats. A Barcelona, aquestes activitats donen el tret de sortida al procés participatiu que el govern vol dur a terme per actuar a la plaça Antonio López.

El dia 8 de març al matí es farà la presentació de la ruta guiada “L’Herència de l’Esclavatge a Barcelona”, organitzada per l’Observatori Europeu de Memòries i l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Associació Conèixer Història. La ruta començarà a les 9h30 a la Gran Via de Les Corts Catalanes amb Rambla Catalunya, al peu del monument a Joan Güell, i finalitzarà a les 11h30 la plaça d’Antonio López.

Posteriorment, el mateix dia 8, a les 12.30 hores, està prevista una visita a l’espai que va ocupar l’antiga presó de Dones de Les Corts, un dels principals llocs de repressió franquista a Barcelona. En aquest espai, la Plataforma per al Futur Monument de la presó de dones de Les Corts organitza, pel Dia de Internacional de les Dones, un acte de difusió del procés participatiu vinculat a la recuperació de la memòria d’aquesta institució, desapareguda l’any 1955.

A la tarda, Julian Bonder prendrà part en la taula rodona “Espai públic, gènere i memòria” que comptarà amb les intervencions de les arquitectes Zaida Muixi i Olga Tarrasó, la historiadora de l’art Carme Grandas, el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, i el Regidor d’Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner. El debat serà moderat per la professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Núria Ricart, i presentat per l’historiador Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries.

L’objectiu d’aquesta activitat, que tindrà lloc a les 17:00 hores a Ca l’Ardiaca, és reflexionar al voltant de la dimensió de la memòria en l’espai públic de la ciutat i afegir la perspectiva de gènere al debat, destacant els punts de vista de dones arquitectes, urbanistes i historiadores i posant en evidència els dèficits memorials i de gènere a l’espai públic

El dia 9 de març, Julian Bonder pronunciarà la conferència “Treballs sobre la Memòria”, centrada en l’experiència de projectar el Memorial de l’Abolició de l’Esclavisme a Nantes en col·laboració amb l’artista Krzysztof Wodiczko . Durant la seva intervenció, destacarà el paper de l’arquitecte en la transformació ètica de l’espai públic i en la creació d’espais que emmarquen l’experiència humana, la vida i la recerca d’un futur millor.

El Seminari Internacional “Memòria, Arquitectura i Espai Públic” segueix entre els dies 10 i 13 de març a Lió, on están previstes, entre d’altres activitats, una visita a la Presó de Montluc –reconvertida l’any 2009 en espai memorial nacional –i a espais secrets de la resistència.

Per a més informació, consulteu el programa adjunt, o la web www.europeanmemories.net

 

 

8 de març

9h30 – 11h30

Presentació de la ruta guiada “L’Herència de l’Esclavatge a Barcelona”.

Inici: Monument a Joan Güell. Mapa: http://bit.ly/1Qfrt8v

Final: Monument i plaça Antonio López. Mapa: http://bit.ly/1WKCToy

8 de març

12h30

Acte de difusió del procés participatiu per la recuperació de la memòria de la presó de dones de les Corts. Organitza: Plataforma per al Futur Monument de la presó de dones de les Corts

Lloc: cantonada c/ Europa amb Joan Güell

 

8 de març

17h

Taula rodona

“Espai públic, gènere i memòria”

Lloc: Sala d’Actes de Ca l’Ardiaca.

c/ Sta Llúcia, 1

 

9 de març

Conferència

“Treballs sobe la Memòria” a càrrec de Julian Bonder (Wodzicko + Bonder, Julian Bonder & Associates)

Lloc: Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona

c/ de Pau Gargallo, 4

 

 

Sobre l’Observatori Europeu de Memòries

L’Observatori Europeu de Memòries (European Observatory on Memories-EUROM) és una xarxa transnacional d’institucions i organitzacions compromeses amb la investigació i la promoció de polítiques públiques de memòria històrica. El seu principal objectiu és contribuir a la reflexió al voltant de la història recent defensant la diversitat i pluralitat de memòries. L’EUROM està impulsat des de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona amb suport del programa Europe for Citizens de la Comissió Europea.





Paraules clau

Memòria Històrica/