Barcelona obre un nou Punt verd al Mercat del Ninot : Servei de Premsa

Barcelona obre un nou Punt verd al Mercat del Ninot

09/02/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des d’aquesta setmana, Barcelona compta amb un nou Punt verd de barri per portar-hi aquells residus que no es poden llençar els contenidors de recollida selectiva ni els de rebuig.

Aquest Punt verd fixe està ubicat dins el mercat del Ninot, al districte de l’Eixample, i el seu accés és pel passatge d’interior d’illa que es troba entre els carrers de Casanova i Villarroel. El Punt verd està operatiu de dilluns a dissabte, de 8.30 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.30 hores.

Eva Herrero, Comissionada d’Ecologia ha declarat que “l’obertura d’un Punt verd a la ciutat és una bona notícia perquè contribueix als objectius del govern municipal de prevenció, reciclatge i reutilització dels residus i perquè és el primer que obrim dins d’un mercat municipal”. Herrero ha afegit que “amb aquest Punt verd obrim una nova línia d’actuació ja que volem continuar treballant en un futur amb la incorporació dels Punt verds a d’altres mercats de la ciutat”.

L’obertura d’aquest nou Punt verd en aquesta ubicació respon a la bona acollida dels punts verds mòbils que es troben al costat dels mercats, que precisament són els més utilitzats per la ciutadania. En aquest sentit, el Mercat del Ninot ja comptava amb un punt verd mòbil que donava servei al mercat, els divendres de 16.00 a 19.30 hores, que serà traslladat als jardins dels Encants Nous, situats entre la confluència dels carrers Aragó i Dos de Maig.

 

Què s’hi pot portar?

Els Punts verds de barri són instal·lacions mediambientals de dimensions reduïdes i situades dins la trama urbana, pensades per a gestionar els residus domèstics de menor volum que no troben el seu lloc als contenidors situats als carrers.

Així, en el nou Punt verd de barri hi podem portar roba, calçat, cartutxos de tinta, tòners, aparells elèctrics i electrònics, olis de cuina, cables elèctrics, pneumàtics petits, aerosols i esprais, bateries de cotxe, cosmètics, radiografies, piles, olis de motor, pintures i vernissos, fluorescents i bombetes, ampolles de cava, càpsules de cafè monodosi (plàstic i alumini), etc.

No obstant, no s’hi poden dur residus industrials especials, tòxics i perillosos, residus sanitaris, residus orgànics, restes vegetals, runes, mobles i trastos, i restes de fustes, ja que tenen altres canals de reciclatge i retirada.

 

Quants Punts verds hi ha a la ciutat?

La ciutat de Barcelona disposa d’una xarxa àmplia de Punts verds. Actualment, comptem amb 7 Punts verds de zona, 24 Punts verds de barri, 96 parades dels Punts verds mòbils, i 2 Punts verds escolars.

 

Els Punts verds serveixen per desfer-nos dels residus que no podem llençar als contenidors que estan ubicats al carrer. Utilitzant els punts verds, doncs, contribuïm a millorar el procés de reciclatge i ajudem a preservar el medi ambient.

 

Prop de 800.000 visites al 2015

En el darrer any, els Punts verds que hi ha arreu de la ciutat van comptar amb prop de 800.000 usuaris.

El 90% dels visitants van fer servir Punts verds de proximitat (60 % els de barri amb 473.616 visites i el 30 % utilitza els punts verds mòbils amb 239.972 visitants) i el 10% de la ciutadania restant utilitza els punts verds de zona.

 

Durant aquest any es van recollir unes 1.923 tones de residus en aquests punts verds. Un 36% d’aquestes tones va ser roba, un 17% Altres aparells elèctrics o electrònics, un 9 % oli vegetal i un 3% Joguines.

Així, podem dir que, en total, el 41 % dels residus aportats eren residus reutilitzables (roba, joguines, ampolles de cava).

 

Aposta pel Residu Zero

Els Punts verds s’emmarquen dins les accions plantejades en el marc de l’Estratègia de Residu Zero, una aposta del govern municipal, atès que allà es porten residus que no han d’anar en el contenidor gris i per tant, cada vegada que utilitzem un Punt verd deixem d’utilitzar un contenidor de rebuig i el que fem és transformar un residu. Sigui perquè pot reciclar-se i tenir una segona vida, sigui perquè requereixen un tractament especial per a la seva eliminació.

Eva Herrero ha destacat que “aquesta estratègia pretén posar al centre de les decisions del model de ciutat, la prevenció de residus, la reutilització i el reciclatge. L’objectiu és invertir els percentatges de recollida selectiva a la ciutat. Actualment, recollim el 36% de manera selectiva i l’objectiu seria aconseguir un percentatge a la inversa, recollir aproximadament el 60% dels residus per aconseguir que cap residu sigui abocat o incinerat. Aquesta estratègia ha d’anar acompanyada d’un canvi del model de la gestió de residus i amb una prioritat en les decisions que ajudin a invertir el percentatge. Un exemple, és la potenciació dels Punts verds, com fem avui”.

En la mateixa línia, es treballa per desenvolupar una economia que tanqui els cicles de tot allò que produïm i que suposi no generar residus. Així, la creació de nous Punts verds i la promoció d’una consciència ciutadana vers el seu bon ús també afavoreixen l’economia circular, ja que faciliten reutilitzar-se el màxim nombre de fraccions de residus.





Paraules clau

punt verd/