Barcelona dóna la benvinguda a l’Any del Mico : Servei de Premsa

Barcelona dóna la benvinguda a l’Any del Mico

09/02/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La ciutat de Barcelona acollirà els actes de celebració de l’Any Nou Xinès, la festivitat més important i tradicional del calendari xinès que se celebra arreu del món i que enguany correspon al signe del Mico.

L’acte central de celebració d’aquesta festa anual tindrà lloc el proper dissabte 13 de febrer amb una gran desfilada pels carrers del districte de l’Eixample, que comptarà amb la participació de federacions i entitats xineses de Catalunya, i també hi prendran part algunes entitats locals catalanes, prop de cinquanta en total, amb l’objectiu que sigui una mostra de la diversitat i la convivència interculturals de la ciutat de Barcelona, a més d’un esdeveniment  festiu  i participatiu.

La comissionada d’Immigració Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López, ha posat l’accent en el fet que “no és una celebració a Barcelona sinó amb Barcelona. L’Any Nou Xinès ja és un esdeveniment de la ciutat, que a més coincideix amb les Festes de Santa Eulàlia. Un bon exemple de ciutat intercultural que suma tradicions i elements comuns”.

A la presentació de la festivitat també hi ha participat Montserrat Riba, secretària general de Casa Àsia; Chang Shiru, director de l’Institut Confuci de Barcelona; Wang Shuo, vicecònsol i cap de la Cancelleria del Consolat General de la R.P Xina a Barcelona i Shufen Chen, en representació de la comunitat xinesa a Barcelona.

Montserrat Riba ha expressat la seva satisfacció per tractar-se de la tercera edició d’una festa que se celebra de forma unitària  a Barcelona per part del conjunt d’entitats xineses i en la que hi col·laboren institucions i entitats catalanes. També Chang Shiru ha posat en valor la integració com a element capital d’aquesta celebració. En Whang Shuo s’ha referit als 2 mil anys d’història de l’Any Nou Xinès i ha valorat la importància que la comunitat xinesa pugui celebrar la festa de la primavera a Barcelona. I, per últim, Chufen Chen ha explicat que la celebració és plataforma per donar a conèixer la cultura xinesa però, també, un punt de trobada amb tots els barcelonins i catalans que vulguin sumar-s’hi.

 

Desfilada, rua i actuacions

El dissabte 13 de febrer tindrà lloc la desfilada que arrencarà a les 11.30h al Parc de l’Estació del Nord i acabarà a l’Arc de Triomf, espai en què s’ubicarà un escenari on s’hi celebrarà un seguit d’espectacles de la cultura i del folklore xinés. Es preveu la participació d’un miler de persones a la desfilada i la presencia d’autoritats xineses i locals.

La rua l’encapçalaran les entitats, escoles, i associacions xineses que lluiran els seus vestits tradicionals. Ho faran acompanyats de dracs, lleons i màscares, símbols tradicionals de la cultura xinesa en una explosió de llum, so i color, que es barrejarà amb la presencia d’una dotzena d’entitats catalanes que hi participaran amb els diables, farfolletes i castellers (Sagrada Família), gegants i ocellaires (Sant Josep de Calassanç), trabucaries (Sant Antoni) i tabalers (Casc antic.) El recorregut començarà per l’entrada del parc de l’Estació del Nord, passant per l’Avinguda Vilanova, els carrers Roger de Flor, Ribes, Nàpols, Ausias Marc i Passeig de Sant Joan, fins a l’escenari situat al Passeig de Lluís Companys, punt final del trajecte. L’arribada a aquest punt es preveu per a les 12.30h.

A partir d’aquesta hora i fins les 14.00h,  el públic que s’acosti a aquest espai podrà gaudir d’un conjunt d’espectacles, amb demostracions de tai-txi, danses tradicionals, mostra de vestits i actuacions musicals, entre d’altres propostes.

La celebració de l’Any Nou Xinés a Barcelona està organitzada per la comunitat xinesa a Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Casa Àsia, el Consolat General de la R.P de la Xina i la Fundació Institut Confuci de Barcelona.

La comunitat xinesa està representada per una trentena d’entitats, d’entre les que cal destacar per la seva implicació en l’organització de la festa, la Unió d’Associacions Xineses per a la Beneficència dels Xinesos de Catalunya i la Federació d’Associacions Xineses de Catalunya.

 

L’Any del Mico o del Mico de foc

L’Any Nou xinès, que també es coneix com la Festa de Primavera, és una de les festes més importants a la Xina i a d’altres països asiàtics de diàspora xinesa. Encara que avui dia s’utilitza el calendari gregorià, totes les festes tradicionals de la Xina es regeixen pel calendari lunar, per això cada any aquesta celebració comença qualsevol dia entre el 21 de gener i el 21 de febrer.

El poble xinès té com a costum adjudicar a cada nounat un signe zodiacal d’entre els 12 animals que el representen. Mitjançant aquest sistema cada 12 anys es torna a repetir el cicle de l’horòscop xinès, un sistema que permet calcular l’edat de forma ràpida i senzilla. Així, el 8 febrer del 2016 comença l’any 4714 del calendari xinès, que aquest any correspon amb l’Any del Mico.

Segons aquesta tradició, el zodíac marca el caràcter de la persona i fins i tot el seu futur, segons les característiques dels propis animals: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. El Mico és el novè dels 12 animals . Els nascuts el 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004 i 2016 pertanyen a aquest signe. Aquesta forma de comptar els anys es basa en les fases del calendari lunar, que existeix des del segle VI abans de la nostra era.

Segons l’astrologia xinesa, l’Any del Mico és tradicionalment un període convuls i  amb canvis tot i que pot ser molt bo per aquelles persones que tinguin la capacitat d’adaptar-s’hi. D’aquest any s’esperen també bones oportunitats per als negocis.

 

La comunitat xinesa a Catalunya i a Barcelona

A Catalunya hi viuen un total de 51.448  persones de nacionalitat xinesa  El municipi amb major concentració de població xinesa és Barcelona, seguit per Santa Coloma, Badalona i Hospitalet de Llobregat. A Barcelona hi ha registrats com a residents 17.487 ciutadans xinesos a gener del 2015. Ocupen la tercera posició entre les nacionalitats estrangeres, després de la pakistanesa i la italiana. Per barris, l’Eixample (5.235  persones) concentra el major nombre de població de població xinesa, amb un augment del 30% respecte el 2014, seguit de Sant Martí (3.267), Sants-Montjuïc (2.328), Sant Andreu (1.534) i Nou Barris (1.300).

Pel que fa al gènere, 8.620 són homes i 8.867 són dones, mentre que la franja d’edat més nombrosa d’aquest col·lectiu és la de 25-39 anys (5.819) seguida de la 40-64 anys (5.076). Del total de ciutadans xinesos, 2.453 han nascut a Barcelona, 807 a la resta d’Espanya i 14.227 a l’estranger.





Paraules clau

any xinès/