Servei de Premsa
28/04/202517:17:50
En marxa els treballs del Pla Estratègic de Turisme 2016-2020
27/01/2016
Temps estimat de lectura: 5 minuts
El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha presidit avui l’acte de presentació davant la societat de les prioritats municipals en matèria turística per aquest mandat que inclouen, els treballs d’elaboració, ja en marxa, del Pla Estratègic de Turisme 2016-2020 i la creació, imminent, del Consell Municipal Turisme i Ciutat.
Es tracta de la primera trobada que ha organitzat l’Ajuntament de Barcelona aquest mandat per explicar les seves línies de treball als representants de les organitzacions relacionades amb l’activitat turística a la ciutat i poder generar un debat públic. En total han confirmat assistència més de 200 persones d’entitats del sector del turisme, culturals, sindicals, mediambientals i veïnals, gremis i professionals, acadèmics així com tècnics i experts sobre turisme.

Colom ha destacat que “el model de turisme de la ciutat ha d’estar alineat amb el model de ciutat. On els ciutadans residents tinguin una ciutat amable, amb tots els serveis i on els turistes són ciutadans temporals, amb drets i deures”.
En aquest model, segons Colom, “s’ha de preservar el dret a l’habitatge, a la sostenibilitat, l’equitat social o el dret a un treball digne. I això vol dir un model de turisme sostenible, responsable, on els treballadors del sector tinguin unes condicions laborals dignes. I on siguem conscients, també, que el turisme és una font de riquesa de la ciutat”.
La sessió ha servit per presentar la posada en marxa del procés d’elaboració del Pla Estratègic de Turisme amb horitzó 2020. Albert Arias, ha estat nomenat director del pla que es tutelarà des de la direcció de Turisme i Esdeveniments de l’Ajuntament de Barcelona.
L’objectiu és elaborar un document amb propostes per la gestió del turisme a la ciutat dels propers anys en base a criteris de responsabilitat, sostenibilitat, cohesió, redistribució i innovació. Per a fer-ho, es considera necessari generar debat públic i coneixement compartit sobre l’activitat turística i els seus efectes a través de l’anàlisi de la conjuntura actual i els escenaris de futur.
El punt de partida per l’elaboració d’aquets document estratègic és:
– Augment continuat de visitants i aparició de noves activitats disruptives: allotjaments, transport, serveis, etc.
– Amplificació i expansió dels efectes de les activitats del turisme en el territori municipal i metropolità.
– Actualització dels compromisos adquirits com a destinació responsable i sostenible.
– Demanda de nous mecanismes de governança.
– Necessitat d’integrar l’activitat turística en els instruments de gestió urbana.
Un altre dels objectius i reptes del pla, serà “integrar de forma concurrent els posicionaments dels diversos espais de debat entorn el turisme que hi ha en marxa: el Pla d’Actuació Municipal, Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics, Pla de Mobilitat Turística i Pla de Turisme Inclusiu”, entre d’altres.
El director del Pla, Albert Arias, ha apuntat que des d’ara fins al juny es treballarà en la diagnosi, a través de diferents espais i taules, s’iniciarà aleshores la fase d’elaboració de propostes i un marc d’actuació amb l’objectiu de poder disposar d’un document aprovat a finals del 2016.
Abans de la fase de diagnosi en què ens trobem ara, hi ha hagut una fase prèvia de disseny de l’estructura del Pla, on s’ha fet una avaluació del Pla Estratègic 2010-2015, un dels documents que ha de servir de fonament del pla juntament amb el Codi Ètic Mundial del Turisme, la certificació Biosphere o el Pacte Local per a la gestió i promoció d’un turisme responsable i sostenible. En aquesta fase de disseny s’han dissenyat els diferents espais de debat i s’ha constituït un grup assessor, que compta entre d’altres, amb l’expertesa d’Enric Truñó i Maria Abellanet, responsables respectivament de l’elaboració del Pla Estratègic i el Pacte citats més amunt.
El Consell Turisme i Ciutat serà el nou espai estable de participació i diàleg amb la ciutadania i el conjunt d’agents implicats
En la sessió informativa, l’Ajuntament també ha explicat com funcionarà el Consell Turisme i Ciutat, el nou òrgan de participació sectorial en l’àmbit de les polítiques i estratègies sobre el turisme a la ciutat. La previsió és que el Plenari del mes de gener pugui aprovar el reglament de funcionament i la composició d’aquest ens, creat d’acord amb les Normes reguladores de la participació ciutadana.
La construcció d’un espai estable de participació i diàleg amb la ciutadania i el conjunt d’agents implicats ha de contribuir a fer possible l’equilibri i l’harmonització dels usos urbans amb l’objectiu de garantir la qualitat de vida de la ciutadania i una bona experiència als visitants de la ciutat.
La Presidència del Consell correspon a l’alcaldessa o el regidor en qui delegui, i les tres Vicepresidències corresponen a persones representants del moviment veïnal, del sector empresarial del turisme i del moviment sindical. Davant de representants del sector turisme, Rosa Bada, secretaria tècnica del nou Consell, ha explicat els objectius, funcions del Consell i com es desenvoluparà el procés de constitució un cop aprovat pel Plenari Municipal
Són funcions del Consell Turisme i Ciutat:
a) Assessorar el govern municipal sobre les iniciatives, les polítiques i les línies estratègiques de l’acció municipal en l’àmbit del turisme des d’una perspectiva transversal.
b) Proposar mesures d’actuació referides al turisme i a garantir la seva sostenibilitat.
c) Elaborar estudis o dictàmens sobre temes propis del seu àmbit sectorial, a petició de l’Alcaldia.
d) Elaborar un informe anual sobre la situació del turisme a la ciutat de Barcelona, que incorpori, entre d’altres elements, la avaluació del seu impacte, propostes de millora, línies d’actuació municipal, les actuacions més destacades que s’hagin realitzat en aquest camp i identifiqui alertes per tal de poder actuar en la prevenció de conflictes.
Les funcions del Consell Turisme i Ciutat s’exerceixen mitjançant l’elaboració d’informes, dictàmens, propostes i suggeriments que tenen caràcter de recomanació per als òrgans del govern municipal, no essent, en cap cas, vinculants.
El Plenari és l’òrgan de màxima representació, debat i decisió del Consell Turisme i Ciutat, i està integrat per:
a) La Presidència.
b) Les tres Vicepresidències.
c) Un regidor o regidora, en representació de cada Grup municipal de l’Ajuntament, amb veu i sense vot.
d) Les persones representants d’entitats i institucions següents:
1) Sis en representació del sector ciutadà i veïnal.
2) Sis en representació del sector turístic empresarial.
3) Tres en representació dels sector comerç i 1 en representació del sector restauració
4) Dues en representació dels sectors cultural i esportiu.
5) Dues en representació dels sindicats.
6) Dues en representació de les entitats ambientals.
7) Dues en representació de les entitats i els grups socials.
8) Una entitat per districte, que és escollida per cada Districte entre aquelles que formen part de la Comissió de Seguiment del Consell de Barri de manera rotativa cada renovació del Consell
e) Dotze persones expertes de l’àmbit professional, acadèmic i científic i personalitats de reconeguda vàlua dins del sector a títol individual mitjançant un procediment amb base electiva, a partir d’una llista de candidats elaborada per la Secretaria Tècnica amb les aportacions de totes les entitats.
f) Sis tècnics o tècniques municipals nomenades per la Presidència del Consell. Participen en les sessions del Plenari amb veu però sense vot.
La representació de totes les persones membres del Consell té una durada de quatre anys.
Paraules clau
turisme/