Laia Ortiz: “Barcelona ha de ser coneguda i reconeguda al món per la seva cohesió social” : Servei de Premsa

Laia Ortiz: “Barcelona ha de ser coneguda i reconeguda al món per la seva cohesió social”

22/01/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La segona tinenta d’Alcaldia, Laia Ortiz, ha pronunciat avui al Fòrum Pere Tarrés la conferència La Barcelona dels drets socials, en què ha plantejar les principals orientacions que el nou govern municipal vol donar a aquest àmbit. Ortiz ha expressat la necessitat de “posar al centre de l’agenda política la lluita contra les desigualtats socials”, i ha alertat que aquestes “hipotequen les oportunitats de futur del conjunt de la ciutat”.

 

 

“El problema no és la crisi”, sinó “les polítiques aplicades durant aquests anys, que han incrementat com mai la pobresa, la desigualtat i l’exclusió social”, acompanyant-ho “d’un relat culpabilitzador”, ha exposat Ortiz. “Les institucions han amagat la pobresa i, on aquesta apareixia, l’han mostrat com una trajectòria de fracàs personal, de manca d’actitud emprenedora”, ha assegurat.

“En un moment de crisi, podem ser més pobres, però si som més desiguals és perquè les mesures que s’han aplicat per fer-hi front han estat profundament injustes i perquè hi ha uns pocs que s’estan aprofitant de la situació per enriquir-se encara més”, ha advertit Ortiz.

Segons ha afegit, “Barcelona ha de plantejar un model alternatiu de lluita contra l’empobriment causat per la crisi” transitant “de les polítiques assistencialistes a les polítiques de drets socials, i d’aquestes a l’empoderament ciutadà. No és només redistribuir els recursos, sinó també el poder”. La segona tinenta d’Alcaldia ha basat aquesta estratègia en tres eixos fonamentals: atendre de manera ràpida i eficaç l’emergència social contribuint a canviar la situació, no a pal·liar-la; garantir drets enlloc d’ajuts, i afavorir l’autonomia personal.

“No volem una Barcelona fracturada, dividida, desigual, sinó una sola Barcelona”, ha afirmat Ortiz, reclamant que “la cohesió social sigui un segell característic de la ciutat” i que “la gent de Barcelona presumeixi de platges, arquitectura, disseny, innovació,… i també de cohesió social”. “Volem que Barcelona sigui sinònim de benestar i justícia social, que sigui coneguda i reconeguda al món per ser una pinya”, ha plantejat.

Amb aquest horitzó, ha destacat algunes de les mesures que impulsarà l’Àrea de Drets Socials durant el mandat, com el replantejament del model de serveis socials bàsics, l’ampliació del parc d’habitatge públic, de la xarxa d’escoles bressol, l’impuls de la tarifació social, o el disseny d’un suport econòmic d’inclusió municipal com a mesura clarament predistributiva i de combat de la pobresa. Ha remarcat també la necessitat de “posar en el cor de les polítiques socials la perspectiva de la cura”, que avui “no és considerada encara com una responsabilitat social, sinó com una necessitat individual que justifica la cobertura privada”.

La conferència ha comptat amb la presentació del professor de Ciència Política Ricard Gomà, qui ha destacat que “el nou govern hagi situat des del minut zero el rescat social al centre de les polítiques”. Ortiz li ha agraït la seva “magnífica feina a l’Ajuntament i especialment haver estat el primer que, amb l’impuls de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, va apostar per la coproducció de polítiques amb l’ampli teixit social de la ciutat”.





Paraules clau

Drets Socials/