Barcelona presenta a la III Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals el repte d’impulsar habitatges amb diversitat d’usos per a les diferents etapes vitals : Servei de Premsa

Barcelona presenta a la III Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals el repte d’impulsar habitatges amb diversitat d’usos per a les diferents etapes vitals

17/01/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona participa aquesta setmana en la III Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals de Gènere, que se celebra a la ciutat de Santiago de Xile. En el marc d’aquesta trobada internacional, el Govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona presentarà alguns dels seus reptes en matèria d’habitatge. La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, serà l’encarregada d’explicar, en una ponència que presentarà en el decurs d’aquesta cimera, algunes de les reflexions que es fan des de Barcelona de cara a abordar tres dels grans reptes del Govern en aquest mandat.

Un d’aquests reptes és l’impuls a nous habitatges que incorporin la diversitat d’usos que es requereixen en les diferents etapes de la vida. Habitatges dissenyats doncs, a partir d’una nova sensibilitat de gènere i que s’hauran de planificar trencant les jerarquies i els binarismes de gènere, així com els repartiments tradicionals de rols i de poder associats a aquestes jerarquies tradicionals. Per altra banda, aquests nous habitatges hauran de tenir en compte també les noves unitats familiars –per exemple monomarentals- i s’hauran d’adequar a les necessitats canviants de cada moment de la vida. Aquest repte es concreta en la creació d’habitatges que disposen d’espais intermedis que trenquen els límits del que és interior i el que és exterior, o del que és públic i el que és privat. Aquests nous criteris també es reflecteixen en planificació d’espais i d’edificis més segurs, amb escales i garatges més lluminosos. Habitatges amb espais d’ús comunitari, per al joc infantil, o espais de reunions informals de la comunitat, espais que facin de trasters comunitaris, etc.

El segon repte que es planteja l’Ajuntament de Barcelona i que es presentarà en el marc de la cimera d’agendes locals de gènere és l’impuls a noves formes de tinència de l’habitatge lluny de les tradicionals que imperen al mercat (la compra o el lloguer), i com prioritzar l’habitatge públic per a col·lectius vulnerables o dones en situació de risc de violència de gènere, tenint en compte la vulnerabilitat econòmica específica de les dones al mercat laboral. En aquest terreny, Barcelona està explorant les cooperatives d’habitatge creades amb suport de l’administració pública.

El tercer gran repte que presentarà Barcelona en el marc de la cimera, és la representació de les dones en els espais de decisió política: ministeris d’habitatge, conselleries, consells consultius, i en els nivells alts i mitjos de l’administració, així com en els nivells tècnics. Una representació que pot assegurar l’aplicació de la perspectiva de gènere en la planificació dels espais tant interiors com en l’entorn immediat dels habitatges, en els quals també es produeix la vida quotidiana, és a dir, als barris.

La III Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals de Gènere es reuneix a Santiago de Xile des de demà i fins dijous, 21 de gener, per formular una agenda de polítiques urbanes amb perspectiva de gènere. La regidora Laura Pérez també participarà en un espai anomenat “Diálogo político de mujeres líderes iberoamericanas” a on es portarà a terme un debat per aprofundir en altres reptes com augmentar el número de dones que participen en la política institucional; les noves formes de fer política, o l’impuls de municipis inclusius des d’una perspectiva de gènere.





Paraules clau

III Cimera Iberoamericana d’Agendes Locals/