L’Ajuntament aplicarà la sentència del TSJC de consolidació de l’1% del sou del personal municipal : Servei de Premsa

L’Ajuntament aplicarà la sentència del TSJC de consolidació de l’1% del sou del personal municipal

15/01/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament ha rebut la comunicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que resol el conflicte contenciós-administratiu presentat per CCOO al 2009, on reclamava amb efectes retroactius la consolidació de l’1% d’increment del sou per al cos funcionarial recollit en les lleis de pressuposts generals de l’Estat dels anys 2007 i 2008.

“Aquesta sentència tanca un llarg conflicte. Ho celebrem, i l’acatem, tal i com ens vam comprometre amb els i les treballadores municipals “, ha indicat el primer tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello. Ha recordat que “es tracta d’un conflicte heretat, resultat de la gestió de governs anteriors”. “No se’ns escapa que complir la sentència tindrà un impacte econòmic important en els comptes de l’ajuntament, que ja havíem previst, i per la qual cosa teníem consignada la corresponent partida”, ha indicat el tinent d’alcalde.  “Resolt aquest conflicte, ens hem de centrar a combatre la precarietat laboral a l’Ajuntament, que és el principal problema i que afecta sobretot a treballadors i treballadores d’empreses externes”, ha assenyalat el tinent d’alcalde. En aquest sentit ha indicat que “tal i com ens vam comprometre estem avançant en la introducció de clàusules socials i d’un segell de qualitat en la contractació pública”.

 

Un conflicte que es remunta al 2009

Les lleis de pressuposts generals de l’Estat dels anys 2007 i 2008 preveien uns increments retributius del 2% amb caràcter general i d’un 1% addicional per completar el complement específic de les pagues extraordinàries del personal al servei de l’Administració Pública. També indicaven que s’aplicaria aquest 1% de retribució complementària si les administracions ja abonaven el 100% de la retribució, de manera que els treballadors i treballadores públiques tinguessin un 3% d’increment, independentment de si cobraven a les pagues el 100% dels conceptes retributius.

En el seu moment, l’Ajuntament va entendre que ja retribuïa el 100% de les pagues i l’increment mitjà aplicat aquell any era igual o superior al 3%, de manera que s’estava complint amb les previsions legals. Davant d’això, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) va interposar un recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa, que va tenir una primera sentència al maig de 2013, que va resoldre l’aplicació de l’1% addicionalment per completar les pagues de 2008 i 2009, i que l’Ajuntament va abonar al 2014. Posteriorment el Consistori va recórrer la resolució per a la resta d’anys i consolidació.

La sentència rebuda ara, que no admet recurs d’apel·lació, indica l’obligatorietat de l’Ajuntament d’abonar l’1% de la massa salarial als treballadors i treballadores municipals des de 2009, i de consolidar aquest increment de l’1% a partir d’aquest any i en endavant.

 





Paraules clau

ajuntament/ treballadors municipals/