Gerardo Pisarello: “Fem servir les ordenances fiscals per mantenir la cohesió social a la ciutat” : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello: “Fem servir les ordenances fiscals per mantenir la cohesió social a la ciutat”

29/12/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Plenari municipal ha aprovat definitivament la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2016, gràcies al suports del govern i dels grups d’ERC, PSC i la CUP que hi han votat a favor. Així doncs, l’1 de gener entrarà en vigor la nova proposta d’impostos i taxes que, entre d’altres mesures, congela l’IBI al 98% dels habitatges i augmenta al màxim les bonificacions de les llars més vulnerables.

El darrer Ple de l’any ha tingut un marcat caràcter econòmic. Més enllà de les ordenances, el Ple ha donat llum verda, amb els suports del govern, Ciutadans, ERC i la CUP i l’abstenció del PSC, a reduir en 138 milions l’endeutament de l’Ajuntament, fet que permet aconseguir un estalvi d’interessos, alliberar recursos i reduir la dependència de l’Ajuntament amb les entitats financeres.

Aquest debat s’ha produït el dia abans que l’alcaldessa, Ada Colau, signi demà, dia 30 de desembre, el decret de pròrroga de pressupostos, a l’espera de poder treballar i acordar amb els grups uns comptes pel 2016 que incrementin la despesa i la inversió de caire social.

 

Aprovades les ordenances fiscals per al 2016

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que “Barcelona no podia continuar amb les ordenances fiscals aprovades el 2012 entre Convergència i el PP que preveien una pujada indiscriminada de l’IBI” i ha assegurat que “les ordenances, dialogades i enriquides amb les aportacions dels grups municipals i les entitats de la ciutat, tenen com a objectiu preservar les classes mitjanes, protegir les famílies més colpejades per la crisi i demanar als grans patrimonis que contribueixin a cobrir la despesa de l’Ajuntament”.

“Congelem l’IBI al 98% de veïns i veïnes i demanem al 2% restant, 13.000 grans patrimonis, que contribueixi d’acord amb el seu patrimoni i a la vegada fem servei les eines que tenim a la nostra mà, les subvencions i les bonificacions, per introduir criteris redistributius”, ha assegurat el portaveu del govern, que ha afegit que s’ha aconseguit “una fiscalitat més justa socialment i ambiental”.

“Fem servir les ordenances per garantir un bé preuat a la nostra ciutat: per mantenir la cohesió social. Els impostos són l’eina que tenim per garantir el benestar, la qualitat de vida i els drets per a tothom. Les ordenances són un primer pas i un pas fonamental per tenir una ciutat menys injusta, més sostenible i més democràtica”.

Segons el portaveu del govern “les ordenances fiscals posen la política fiscal de la ciutat, les bonificacions i les subvencions, al servei de protegir la sanitat pública, el medi ambient, les festes populars, l’ocupació estable, al comerç de proximitat i les petites i mitjanes empreses”.

 

Barcelona redueix el seu endeutament en 138 milions d’euros

El plenari també ha aprovat amb els suports del govern, Ciutadans, ERC i la CUP i l’abstenció del PSC, una modificació de crèdit del Pressupost del 2015 que permetrà amortitzar 138,4 milions d’euros de deute. “La reducció de l’endeutament permetrà aconseguir un estalvi d’interessos, alliberar recursos per destinar-los als ciutadans i reduir la dependència de l’Ajuntament amb les entitats financeres, ha assegurat Gerardo Pisarello.

Aquesta operació permetrà fixar en 836 milions d’euros l’endeutament financer de l’Ajuntament a 31 de desembre de 2015, enlloc dels 974 milions d’euros previstos inicialment.

Segons el tinent d’alcalde “amb aquesta amortització, rebaixem del 39% al 34% el volum d’endeutament sobre els ingressos corrents i ens situem en la xifra d’endeutament més baixa dels últims deu anys”.

 

IBI congelat per al 98% de les llars de la ciutat

Les ordenances fiscals de Barcelona per al 2016 mantenen la congelació de l’IBI per als habitatges de menor valor cadastral (VC). S’aplica un topall zero als habitatges amb un valor cadastral fins a 300.000 €, el 98% del total. En el cas dels habitatges amb VC superior als 300.000 euros (equivalent a prop d’un milió d’euros de valor de mercat) s’aplicarà un topall del 6%.

Les ordenances també amplien fins a 6 el període actual de 3 anys per a la bonificació de l’IBI dels habitatges de protecció oficial i s’implanta la disminució progressiva de la bonificació. D’aquesta manera, els propietaris d’habitatges de protecció oficial tindran bonificada la quota els quatre primers anys al 50%, i obtindran una bonificació del 30% de la quota durant el cinquè any, i d’un 10% durant el sisè any des de la compra de l’immoble. Aquesta bonificació s’ampliarà fins a 10 anys amb una bonificació gradual en dels seus ingressos per a famílies amb pocs recursos.

També s’actualitza el valor cadastral en les bonificacions per a famílies nombroses, amb la qual cosa es pretén que aquests col·lectius recuperin el percentatge de bonificació perdut degut a l’increment lineal del VC en un 10% els darrers dos anys.

Així mateix, s’incorpora l’exempció de pagament de l’IBI pels centres sanitaris de titularitat pública, atenent a una demanda de la Generalitat i per evitar discriminacions amb centres hospitalaris d’altres municipis veïns.

 

Taxes que fomenten la coresponsabilitat

Les ordenances contemplen també increments de les taxes vinculades a l’emissió d’informes tècnics o autoritzacions per part de Bombers o Guardia Urbana, per exemple per sol·licituds d’ocupacions a la via pública per rodatges o circulació de vehicles especials. S’incrementa, per tant, la participació en el cost de les gestions necessàries que cal realitzar per activitats lucratives privades i que no ha de fer front la resta de la ciutadania.

Una de les novetats és que s’incorpora és subvencionar a les entitats o activitats no lucratives la taxa sobre els informes tècnics obligatoris de protecció civil i emergències quan s’organitza un negoci o esdeveniment amb ànim de lucre.

Es crea una nova taxa d’enganxament de la grua abans que s’iniciï la marxa que ja existeix a la majoria de ciutats de l’Estat (Madrid, València, Sevilla, etc) i que vol regular una pràctica no regulada fins ara: el desenganxament de la grua un cop la Guardia Urbana ha donat ordre de retirada del vehicle. Aquesta nova taxa evitarà pagar el cost sencer de la grua, sinó només una quarta part.

En el cas del servei de grua, i de desenganxament, s’aplicarà una reducció del 15% de la taxa en el cas que els vehicles sancionats no hagin tingut cap multa en el darrer any. Aquesta mesura entrarà en vigor 1 d’abril 2016.

Es crea també una taxa pel trasllat de vehicles al dipòsit definitiu de custòdia a Castellbisbal per aquells propietaris que no retirin el vehicle del dipòsit de trànsit en els 15 dies següents a haver rebut la notificació.

 

Una aposta decidida per la fiscalitat ambiental i la mobilitat sostenible

En material mediambiental, les ordenances bonifiquen tots els vehicles no contaminants i no només els turismes com fins ara, i deixem de premiar els vehicles dièsel. A més, s’incorporen els vehicles híbrids en les bonificacions, amb un 75% de l’impost de circulació, amb la condició que siguin de benzina i emetin màxim 120 gr/km CO2. Atenent a una al·legació de l’Institut Metropolità del Taxi també es bonificaran els vehicles que usen gas i benzina.

Pel que fa als vehicles de benzina o bioetanol, es bonificaran tots els vehicles fins a 120 gr/km CO2 d’emissions amb un 25% i s’amplia d’1 a 5 anys de bonificació.

En el cas de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, s’introdueixen noves bonificacions per obres que incorporin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar, sempre que no sigui obligatori per normativa.

 

Subvencions per arribar a les persones més vulnerables i als emprenedors

En aquest sentit, i a través de subvencions, es proposa subvencionar amb l’equivalent del 95% de la quota de l’IBI als comerços emblemàtics.

En el capítol d’ajut a les empreses, s’incorpora una subvenció equivalent al 20% de la quota de l’IBI per a les empreses que incrementin plantilla i s’amplia les subvencions de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) entre el 20 i el 50% si s’amplia entre un 10 i un 25% de mitjana la plantilla amb contractes indefinits.

També s’incorporen noves subvencions per a les empreses que s’adhereixin al programa REEMPRESA, durant el primer any, sempre que es mantingui l’activitat durant aquest any.

Durant el 2016 s’impulsarà el programa “Barcelona: zona zero d’impostos per a nous autònoms” per ajudar a les persones aturades que vulguin generar un projecte d’autoocupació, es tracta d’una línia de subvencions amb una dotació pressupostària màxima d’1 milió d’euros.

També s’impulsarà una subvenció de suport al sector cultural de la ciutat, establint una línia de subvencions de fins al 95% a l’IBI i l’IAE per aquelles empreses culturals que demostrin reinvertir a la ciutat més del 75% del seus beneficis. En aquest cas s’ha fixat una quantia màxima de 0,5 milions d’euros.





Paraules clau

Ordenances Fiscals/