La plaça de Catalunya acull la Marató de Donants de Sang 2.0 : Servei de Premsa

La plaça de Catalunya acull la Marató de Donants de Sang 2.0

28/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, i Enric Argelagués, director del Banc de Sang i Teixits, han presentat aquest matí la Marató de Donants de Sang de Catalunya 2.0, que se celebrarà del 15 al 22 de gener als principals hospitals i a la plaça de Catalunya de Barcelona el 15 i 16 de gener. Amb l’eslògan “La sort de donar sang”, la campanya vol aconseguir 7.000 donacions extra per remuntar les reserves després de les Festes de Nadal.

Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. També és una sort per a les persones que necessiten sang que hi hagi milers de persones que en donin. Gràcies a elles, poden rebre sang per a les operacions i tractaments. Per això, aquest any els receptors de sang són els protagonistes de la Marató de Donació de Sang.

Es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals.

 

Per a què es fa servir la sang?

La meitat de les donacions de sang s’utilitza en tractaments de malalties com el càncer o l’anèmia. Un 40% és per a intervencions quirúrgiques com trasplantaments o accidents. Els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses.

Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que, com el Bernat, necessita sang. Els pares del Bernat, que només té tres anys, han escrit un blog per sensibilitzar sobre la malaltia que pateix el seu fill i que li destrueix els glòbuls vermells.

Persones que pateixen altres malalties, com la talassèmia, necessiten sang periòdicament. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos no es desencadena.

 

Activitats de sensibilització

Durant tota la setmana persones que han necessitat sang sensibilitzaran sobre la necessitat de donar sang als diferents hospitals on hi ha banc de sang. Cada dia, un col·lectiu de receptors diferent tindrà el protagonisme.

Dilluns 18 de gener. Malalties de la sang (talassèmia, hemofília, etc.)
Sovint són poc conegudes, però afecten milers de persones. Com el Bernat, que necessita sang cada dues setmanes perquè el seu cos destrueix els
glòbuls vermells. Això fa que estigui molt cansat al final del dia. Només té tres anys, però ja ha rebut sang de més de 50 persones.

Dimarts 19 de gener. Accidents. Un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.

Dimecres 20 de gener. Trasplantaments. Darrera d’una operació de trasplantament hi ha molts donants de sang. Són intervencions en què el pacient necessita moltes transfusions.

Dijous 21 de gener. Nens i nenes. Cada dia 50 infants reben sang a Catalunya: tractaments de càncer, trasplantaments de moll de l’os o operacions.

Divendres 22 de gener. Malalts de càncer. En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts. En càncers com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.

 

Una web per compartir la sang

Des d’avui i fins el dia de la Marató, totes les persones que vulguin col·laborar poden entrar al web donarsang.gencat.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot el territori.

Des del web també es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter o correu electrònic. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest donant rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir a la recuperació de les reserves després de les Festes de Nadal.

Amb la reserva d’hora es vol evitar que ningú hagi d’esperar-se per donar sang. Tot i això, no és imprescindible reservar hora per donar sang durant la Marató.

 

La campanya de donació més inclusiva

Aquesta és la campanya de donació més inclusiva, ja que qui vulgui col·laborar-hi pot fer-ho donant sang o bé difonent la necessitat de donar sang a través dels seus contactes a les xarxes socials, a Whatsapp, el correu electrònic o simplement parlant-ho amb amics i familiars.

La Marató de Donació de Sang compta amb l’ajuda dels més de 25.000 seguidors al Facebook del Banc de Sang (facebook.com/donarsang), a Twitter (@donarsang) i a Instagram (@donarsang).

L’etiqueta #MaratoDonantsCAT recull tota l’activitat a les xarxes socials al voltant de la donació de sang.

Entre els seguidors del Banc de Sang destaquen els Ambaixadors 2.0 de la donació de sang, un grup de donants habituals que s’ha compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials. Aquest equip, que ja fa tres anys que treballa per sensibilitzar al voltant de la donació de sang, s’amplia en aquesta edició de la Marató amb persones que han necessitat sang durant la seva vida. Són unes 40 persones de tot Catalunya agrupades a la llista de Twitter:

 

Cent punts de donació
A Barcelona s’habilitarà un punt de donació especial divendres 15 de gener i dissabte 16 de 10 a 21 hores a la plaça de Catalunya (davant del Triangle). Durant tot el dia hi haurà activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran l’espai de donació i la plaça.

Durant la resta de dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, aquella setmana també es faran una vuitantena de campanyes de donació per tot el territori.

Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

La Federació Catalana de Donants de Sang i Creu Roja, entre altres institucions, s’han implicat en la Marató i aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa.

 

Galeria de fotografies sobre donació de sang:
flickr.com/bancsang





Paraules clau

donació sang/