L’Ajuntament publica en línia i en format obert les dades dels pressupostos municipals : Servei de Premsa

L’Ajuntament publica en línia i en format obert les dades dels pressupostos municipals

17/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Amb l’objectiu de fer la gestió municipal més transparent, l’Ajuntament ha posat en marxa el nou Pla de millora de la transparència pressupostària, que contempla la publicació de les dades dels comptes municipals i l’impuls d’eines per apropar els conceptes pressupostaris a les ciutadanes i ciutadans. El nou pla preveu una eina per navegar on line per les dades del pressupost municipal – el “pressupost obert”-, sessions informatives als barris sobre les finances municipals, i un simulador per apropar els conceptes pressupostaris, entre altres mesures.

Amb aquesta actuació, per primer cop l’Ajuntament de Barcelona posa a la xarxa a disposició de tothom les dades relatives als seus pressupostos en format obert i al màxim nivell de detall, per poder fer-ne ús més enllà de la consulta. A més, es fa un esforç per apropar els conceptes i la informació pressupostària i financera a la ciutadania, i facilitar l’accés i les eines per fer més intuïtiva la cerca i navegació entre dades comptables del Consistori. Aquest treball s’ha fet en col·laboració amb l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM) i la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD).

 

Pressupostos i indicadors a l’abast de tothom

Des d’avui, es posen en línia les bases de dades relatives als pressupostos per al període 2010 a 2015 (de les dades d’enguany, l’execució fins a l’octubre) i es publiquen en formats digitals que possibiliten el seu tractament i anàlisi per part de les ciutadanes i els ciutadans. També es posa en línia la informació dels pressupostos agregats (inicial i liquidats) de les empreses i ens dependents.

De cara al primer trimestre de 2016, es posarà en línia una eina de pressupost navegable, el “Pressupost Obert”, que permetrà navegar a diferents nivells del pressupost, i creuar dades. A curt termini també, també s’ampliaran i milloraran les sèries històriques de dades pressupostàries i financeres, per incloure major detall i poder fer més comparacions. Alhora també s’inclouen millores en el disseny dels actuals quadres i infografies del web “Estratègia i finances” i de la informació disponible, i es publicarà una guia d’enllaços d’interès.

 

ExemplesWebPressupost

Exemples d’eines web dels municipis de Rubí i Miami, i el comtat de Montgomery

 

En el mateix web “Estratègia i Finances”, a principis d’any també s’integrarà la informació de quadres i gràfics relatius a les despeses i valors d’indicadors dels programes pressupostaris, procedent de les memòries i dels informes de resultats.

Es pot consultar a http://governobert.bcn.cat/estrategiaifinances/ca.

Aquestes són les primeres mesures d’un pla de transparència pressupostària que ha posat en marxa el nou equip de govern, que complementen l’Oficina per a la Transparència i Bones Pràctiques presentada fa unes setmanes, i que s’insereixen en la política de transparència que desplega l’actual Govern municipal.

 

Un pas més enllà en la política de transparència

L’Ajuntament de Barcelona ha creat l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques per millorar i enfortir els serveis fiscalitzadors existents i crear una estructura de control de la gestió, auditora i d’anàlisi. Aquesta oficina, que depèn de la Tercera Tinència d’Alcaldia, dedicada a l’àrea de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, garantirà que la gestió de l’administració municipal i també de les seves entitats vinculades i participades es regeixin sota els principis de transparència, codis de bon govern i compliment de la legalitat en matèria de transparència i contractació pública.

Aquest nou departament municipal treballarà de forma àgil, eficient i transversal a totes les àrees, districtes i ens municipals, i es divideix en tres parts:

A més, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania una bústia ètica, a l’adreça ajuntament.barcelona.cat/transparencia/bustiaetica, a partir de 2016. La nova bústia és una eina de participació per comunicar al Consistori fets i conductes contraris a una gestió ètica de l’administració, tant per part dels treballadors municipals com dels càrrecs electes.

En aquesta línia també s’ha creat el Consell Assessor per la Transparència, que estarà constituït per un màxim de 12 professionals: tècnics municipals i membres reconeguts d’entitats ciutadanes i professionals que treballen per la transparència i la lluita contra la corrupció que no rebran cap remuneració per la seva col·laboració consultiva amb l’Ajuntament de Barcelona.

Amb la creació de l’OTBP, com a oficina municipal pionera a l’Estat espanyol, la bústia, el Consell Assessor per la Transparència i ara el Pla de millora ràpida de la transparència pressupostària, l’Ajuntament de Barcelona va més enllà del que estableix la Llei 19/2014 del 29 de desembre de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que entra en vigor el proper 1 de gener del 2016, i que no contempla eines com la Bústia ètica, la Xarxa estable de referents de transparència o el Consell Assessor.

 





Paraules clau

pressupost/ transparència/