Barcelona triplica l’alumnat que rep l’ajut extraordinari de les beques menjador : Servei de Premsa

Barcelona triplica l’alumnat que rep l’ajut extraordinari de les beques menjador

15/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Plenari del Consell Escolar Municipal debat aquesta tarda l’informe del Consorci d’Educació de Barcelona sobre la convocatòria de beques menjador per al curs 2015-2016, que presentarà la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Des del curs 2008-2009 el Consorci d’Educació de Barcelona gestiona la convocatòria d’ajuts individuals de menjador per a alumnat de P-3 a 4t d’ESO escolaritzat en centres públics i concertats. En els darrers cursos les aportacions extraordinàries de l’Ajuntament de Barcelona han permès l’atorgament d’ajut a totes les sol·licituds que complien els requisits de la convocatòria.

El Consorci va publicar la convocatòria el passat 28 de maig, amb una dotació pressupostària inicial de 8.500.000€. En el marc de la Mesura de Govern d’accions urgents de lluita contra la pobresa per una Barcelona més justa i equitativa de l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci va publicar el 5 d’agost una modificació de les bases, ampliant el criteri per obtenir l’ajut extraordinari.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat la dotació pressupostària de la convocatòria d’ajuts de menjador d’enguany, que ha permès modificar els seus criteris per tal de millorar l’accés a l’ajut extraordinari de menjador a les famílies més desafavorides. Amb aquesta mesura pràcticament s’han triplicat respecte el curs passat, el nombre d’alumnes que percebran l’ajut extraordinari de 6,00 €/dia, per tal de cobrir la pràctica totalitat del cost del menjador.

Per poder complir el compromís municipal d’atorgar ajut a totes les persones que compleixen els criteris de la convocatòria, l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Àrea de Drets socials, ha fet una aportació extraordinària de 8.505.000€, per complementar els 8.500.000€ de la convocatòria inicial.

Aquest curs es destinaran, doncs, a les famílies de la ciutat en concepte d’ajuts menjador un total de 16.505.000€, aproximadament 5 milions d’euros més que el curs passat. L’Ajuntament de Barcelona hi aporta un total de 13.105.000 euros i, la resta, la Generalitat de Catalunya.

D’aquest manera s’han pogut atorgar un total de 22.464 ajuts de menjador, que suposa un creixement del 14% respecte el curs anterior.

 

Principals trets de la convocatòria

La convocatòria d’ajuts de menjador per al curs 2015-2016 ha mantingut alguns aspectes significatius de les darreres convocatòries:

– Garantia de tenir ajut totes les sol·licituds que acompleixin els requisits de la convocatòria.
– Dades d’ingressos amb referència a la darrera declaració de renda (2014).
– Dos períodes de sol·licitud, un al final del curs al juny del 2015, i un altre a l’inici de curs, al mes de setembre.
– Ajut extraordinari de 6 euros/dia que cobreix pràcticament el cost del menjador.

La convocatòria d’enguany ha incorporat, a més, la modificació dels criteris de la convocatòria per tal de millorar l’accés a l’ajut extraordinari de menjador a les famílies més desafavorides.

 

Quantia dels ajuts

En la convocatòria de beques de menjador s’estableixen tres tipus d’ajuts que aporten les següents quanties: ajut ordinari (fins un màxim de 3,00 euros/dia), ajut extraordinari (fins un màxim de 6,00 euros/dia) i ajut complementari, per minorar el cost del personal dels serveis de menjador i esbarjo a l’alumnat escolaritzat en centres públics d’educació especial o en unitats de suport a l’educació especial (USEE) fins un màxim de 5,00 euros/dia.

 

Calendari de la convocatòria i pagaments

– El 28 de maig es va publicar la resolució del Consorci d’Educació de Barcelona, per la qual s’aproven les bases per a l’atorgament d’ajuts individuals de menjador adreçats a l’alumnat d’ensenyaments obligatoris i segon cicle d’educació infantil de centres educatius sufragats amb fons públics de la ciutat de Barcelona.

– El 5 d’agost es va publicar la resolució del Consorci d’Educació per la qual es modificaven les bases de la convocatòria, ampliant el criteri per obtenir l’ajut extraordinari.

– Hi ha hagut dos períodes de presentació de sol·licituds: entre els dies 8 i el 19 de juny i els dies 7 i 18 de setembre de 2015, ambdós inclosos.

– El passat 4 de novembre es va publicar la resolució amb les adjudicacions definitives.

Pel que fa al pagament dels ajuts, i per tal d’evitar problemes de tresoreria als centres, durant la segona quinzena del mes de novembre s’ha avançat una bestreta amb el 20% de l’import dels ajuts. La resta de l’import s’ingressarà al llarg del curs, tal i com preveu la convocatòria.

 

Dades de la resolució de la convocatòria del curs 2015-2016

 

 

Pel que fa al curs 2015-2016, s’observa un augment de 3.697 sol·licituds i de 2.761 ajuts concedits. No obstant, s’ha mantingut el percentatge del 80% dels ajuts concedits, igual que el curs 2014-2015. S’han atorgat la totalitat dels ajuts que compleixen els requisits de la convocatòria.

 

 

Alumnat en situació de necessitat social

El 36% dels ajuts atorgats han declarat tenir una situació de necessitat social greu de la unitat familiar, ja sigui perquè són atesos pels serveis socials bàsics, o bé perquè s’ha inclòs informe de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) acreditant aquesta situació, tal i com preveu la convocatòria.

S’ha incrementat un 20,63% el nombre d’ajuts atorgats globalment a l’alumnat amb necessitats socials. Han disminuït un 29,75 % els ajuts ordinaris de 3€ i han augmentat un 51,88% els ajuts extraordinaris de 6€, un 24% en el cas de l’educació especial

Tanmateix, i amb la voluntat de garantir un resposta adequada a les situacions en què es detectin una alimentació deficient i/o inadequada de l’alumnat, l’Institut Municipal de Serveis Socials i el Consorci d’Educació de Barcelona mantenen el Protocol de coordinació amb serveis socials posat en marxa el curs 2012-13. Segons aquest protocol, l’Institut de Serveis Socials assumeix el compromís de garantir que tots els alumnes que presentin alguna dificultat, tinguin coberta la necessitat bàsica d’alimentació.

Aquest protocol determina el procediment que han de seguir els centres que detectin alumnat en situacions d’alimentació deficient i/o inadequada, per tal de garantir una comunicació el més àgil possible amb els professionals dels serveis socials, a fi i efecte que aquests puguin valorar si cal activar algun tipus d’ajut de suport a la família.





Paraules clau

beques menjador/