Salut Pública estudiarà els factors que influeixen en l’evolució de les pacients de càncer de mama : Servei de Premsa

Salut Pública estudiarà els factors que influeixen en l’evolució de les pacients de càncer de mama

08/12/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) està desenvolupant un estudi en dones que han estat diagnosticades de càncer de mama entre 2003 i 2013. Els promotors de la recerca han conformat un grup sota el nom de Cohort DAMA amb gairebé 3.000 dones diagnosticades o tractades durant aquest període de temps en els principals hospitals de Barcelona. Aquesta iniciativa permetrà fer-ne el seguiment durant un llarg període de temps, així com reunir milers de dades tant qualitatives com quantitatives, i facilitar-ne la interpretació.

Per tal d’estudiar els factors que poden influir en la qualitat de vida i en l’evolució de la malaltia en les dones amb càncer de mama, es constitueix la Cohort DAMA, que convoca dones pacients dels hospitals Clínic, Sant Pau, Vall d’Hebron i Parc de Salut Mar de Barcelona. Aquests centres són un referent també pels milers de dones que participen en el cribratge periòdic del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la ciutat.

El projecte compta amb el finançament del FIS (Fondo de Investigaciones Sanitarias) del Govern estatal, i ha rebut així mateix el suport de l’Institut Català de les Dones.

L’eina principal, un qüestionari dirigit a les dones

L’estudi desplega un qüestionari confidencial de 40 pàgines sobre aspectes com ara les emocions, la qualitat de vida, l’ansietat i la depressió, els estils de vida de les pacients, la nutrició, l’exercici, l’ús de teràpies alternatives, la satisfacció amb els serveis sanitaris entre d’altres. Paral·lelament, s’està duent a terme un estudi qualitatiu de tot plegat per a extreure’n tot el contingut i descriure les raons, i així entendre’n les motivacions. D’aquesta manera es valora la interacció de la dona amb el sistema sanitari, la xarxa de relacions de la persona, com és la convivència amb la parella o els fills, etc.
La informació obtinguda s’analitzarà tenint en compte determinants socials com l’origen cultural de la dona, el seu nivell social, el seu nivell d’estudis, però també determinants de tipus més estructural com el barri en el que viu la pacient.

Un detall de Carme Ruscalleda

Per reconèixer l’esforç i valorar el temps de les persones incloses a la cohort, les dones participants podran prendre part en activitats dirigides específicament a elles. Actualment ja han tingut el regal especial d’un receptari conceptualitzat per la restauradora de Sant Pol de Mar Carme Ruscalleda, que dóna suport així a la investigació de la Cohort DAMA, tenint en compte els principis de menjar sa i bo. La titular de tres estrelles Michelin, ha composat un primer plat de Quinoa de colors amb sardines, olives, tàperes i tomàquets; un segon a base de salmó amb carbasses i carxofes, i per postres unes maduixes pebrades amb crema i galeta d’ametlles.

Un programa eficaç amb llarga trajectòria

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la ciutat porta en vigor més de 20 anys i convoca cada 2 anys les barcelonines que tenen entre 50 i 69 anys per a fer-se una mamografia preventiva. El 2014 es van citar gairebé 99.726 dones i hi van participar 52.960, és a dir, un 53,1%, de manera que s’ha mantingut una participació molt estable al llarg dels anys, de pels volts del 50%. Si es revisa la participació pel col·lectiu de dones de nacionalitat estrangera, ens trobem amb una participació també del 51%.

En xifres globals de Barcelona, la participació canvia molt en funció del nivell socioeconòmic del barri i, per tant, de la presència de doble cobertura sanitària que hi hagi. Així, ha oscil·lat entre un 32,8% a Sarrià – Sant Gervasi o un 43,7% a les Corts, i un 62,5% a Sant Andreu o un 61,6% a Sant Martí.

Quant als resultats del cribratge, un 98,2% de les dones cribrades realitzen controls rutinaris al cap de dos anys, a un 1,2% se’ls recomana realitzar un control en un període més curt, al cap de l’any i a 261 dones se’ls diagnostica un càncer. Això representa 4,9 dones de cada 1.000 a qui se’ls va fer la mamografia.

El càncer de mama es pot curar si s’agafa a temps

Aquest tipus de càncer no es pot evitar que aparegui, però sí diagnosticar-lo abans no doni símptomes. Això permet iniciar el tractament precoçment i, per tant, augmentar les possibilitats de curació.
El càncer de mama és el més freqüent entre les dones, gairebé representa el 30% de tots els tumors que pateixen. Els darrers anys, tot i que el nombre de casos en el nostre entorn és important, la supervivència de les dones augmenta.

Més informació: http://www.aspb.cat/quefem/documents_cancer_mama.htm

 





Paraules clau

càncer/ salut/