L’Ajuntament impulsa una campanya d’ajuts per rehabilitar edificis amb patologies estructurals del barri del Besòs : Servei de Premsa

L’Ajuntament impulsa una campanya d’ajuts per rehabilitar edificis amb patologies estructurals del barri del Besòs

06/12/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona impulsa una campanya d’ajuts per rehabilitar edificis que tenen patologies estructurals al barri del Besòs, al districte de Sant Martí. En concret, aquesta campanya està dirigida als propietaris dels 42 blocs de pisos, en total 780 habitatges, que presenten patologies estructurals. Aquests dies es porta a terme en col·laboració amb el Consorci de l’Habitatge, el Districte de Sant Martí, l’Associació de Veïns del Besòs i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), una campanya per informar els veïns dels habitatges de promoció pública del barri del Besòs sobre aquests ajuts específics per rehabilitar edificis amb patologies estructurals.

La rehabilitació d’aquests edificis es pot acollir a subvencions de fins al 85% del cost de les obres, que atorga el Consorci de l’Habitatge de Barcelona. El 15% restant correspon a cadascun dels propietaris dels pisos. Això no obstant, els veïns també poden tenir ajut complementari de fins al 100% del cost de les obres en el cas que la unitat familiar tingui uns ingressos inferiors a 2,33 vegades l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), i sempre que la família sol·licitant compleixi els requisits establerts, com ara ser propietària de l’habitatge i tenir-lo inscrit al seu nom; residir a l’habitatge de forma habitual i permanent; no disposar de cap altre habitatge, i no tenir deutes de caràcter tributari.

Per iniciar el procés de rehabilitació, la comunitat de propietaris ha de sol·licitar formalment al Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona la Inspecció Tècnica de l’Edifici i el projecte de rehabilitació, projecte que posteriorment haurà d’aprovar la mateixa comunitat.

El 30 de desembre de 2011, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona van signar el primer conveni per transferir fons al Consorci de l’Habitatge de Barcelona, amb la finalitat de convocar subvencions per la rehabilitació de barris de promoció pública. Aquests convenis han estat renovats anualment i amb la firma anual dels convenis s’han fet públiques les convocatòries de concessió de subvencions amb conveni específic de col·laboració i d’encàrrec de gestió entre el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Patronat Municipal de l’Habitatge per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges dels barris Canyelles i el sud oest del Besòs. Aquestes convocatòries inclouen el Programa de Cohesió Social, que consisteix en l’ajut complementari de fins al 100% per als propietaris amb ingressos familiars inferiors a 2,33 vegades l’IRSC, que no disposin de cap altre habitatge a Barcelona.

Així doncs, durant aquest temps s’han rehabilitat 288 habitatges, d’un total de 1.272 afectats amb patologies estructurals.
Actualment les comunitats de propietaris de dos blocs -un total de 60 habitatges- han sol·licitat la redacció de projecte per a la rehabilitació, mentre que n’hi ha quatre comunitats més dels corresponents blocs, -un total de 96 habitatges- pendents de portar els diners i/o la documentació per a poder sol·licitar els ajuts complementaris.

L’Ajuntament vol donar un nou impuls als ajuts a la rehabilitació amb una campanya informativa realitzada conjuntament amb diverses entitats.

En tot el procés, la relació amb els representants veïnals ha estat constant. El Patronat Municipal de l’Habitatge manté contacte tant amb els representants de l’associació de veïns com amb els diferents presidents de les comunitats afectades i els veïns directament.

El ritme de les rehabilitacions el marquen les diferents comunitats de veïns, amb l’impuls de l’associació de veïns del Besòs i el suport del Patronat Municipal de l’Habitatge.





Paraules clau

habitatge/ rehabilitació/