Barcelona signa un manifest municipalista per defensar que els municipis puguin promoure la salut : Servei de Premsa

Barcelona signa un manifest municipalista per defensar que els municipis puguin promoure la salut

02/12/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona fa pública avui la seva adhesió a un manifest municipalista del qual ha liderat la redacció juntament amb cinc municipis de l’Estat espanyol (Madrid, A Corunya, Santiago de Compostela, Saragossa i Cadis). “Els ajuntaments tenen moltes maneres de treballar per la salut de les persones, i han de vetllar per la qualitat de sistema sanitari públic, una de les principals preocupacions de les nostres veïnes i dels nostres veïns”, assegura la comissionada de Salut, Gemma Tarafa. El manifest és un primer pas en la col·laboració en accions conjuntes en aquesta línia, i està obert a l’adhesió d’altres regidors i municipis.

Aquest manifest defensa la derogació de la “Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local”, que limita les competències municipals de salut a la protecció de la salubritat pública. Els municipis signants del manifest consideren que des dels ajuntaments, hi ha oportunitats especials per poder promocionar la salut dels ciutadans i les ciutadanes, amb estratègies intersectorials que impulsin una perspectiva de salut en totes les polítiques públiques, o que abordin el desenvolupament de la salut comunitària en els barris i en els pobles. En aquest sentit, el manifest defensa actuar des de l’administració local sobre els determinants socials de la salut, una forma d’intervenció que l’Ajuntament de Barcelona, de fet, ja ha posat en marxa a través d’una mesura de govern. El manifest recorda que millorar les condicions socials, econòmiques, ambientals, polítiques i culturals dels municipis contribueix a millorar la salut de les persones. Proclama també que la salut es pot tractar com un eix transversal de l’acció municipal introduint l’avaluació de l’impacte en salut a les polítiques públiques. Així doncs, la reducció de les desigualtats socials en salut, per raó de gènere, classe social, territori, origen, etc, ha de ser un compromís i un objectiu de tot govern, segons aquest manifest.

El manifest també compromet els municipis signants a garantir el dret a la protecció de la salut, i a una atenció sanitària pública, de cobertura universal i sense exclusions, equitativa, gratuïta en el punt de l’assistència i finançada per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.
Els emplaça també a regenerar el caràcter públic dels serveis de salut; a assegurar la transparència, l’eficàcia i els drets de les persones usuàries; a potenciar l’atenció primària; i a fomentar la participació real i la democràcia en la salut, tot afavorir que la ciutadania i el personal sanitari tinguin un protagonisme real en els òrgans de govern del sistema sanitari i dels centres.

Finalment els municipis signants del manifest es comprometen a treballar per unes ciutats que no generin malalties sinó que cuidin les persones que hi viuen així com els bens comuns i els espais públics on es desenvolupa la vida quotidiana.





Paraules clau

manifest municipalista/ salut/