Barcelona presenta un pressupost per al 2016 amb un increment de la despesa social i la inversió : Servei de Premsa

Barcelona presenta un pressupost per al 2016 amb un increment de la despesa social i la inversió

13/11/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Govern municipal ha elaborat un primer projecte de pressupost per al 2016 que prioritza la despesa social que s’incrementa un 5,5% per poder garantir l’atenció a les persones més afectades per la crisi, a la vegada que manté els nivells d’inversió dels darrers anys, amb un augment del 5,9%.

El primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha assegurat que el projecte de pressupost “prioritza la despesa social, la inversió social, que s’incrementa respecte al pressupost de CiU 2015, fonamentalment per poder garantir l’atenció a les persones i famílies més afectades per la crisi, a la vegada que també es mantenen els nivells d’inversió dels darrers anys”, amb un augment del 5,9%.

Segons Pisarello, “l’Ajuntament de Barcelona és un gran transatlàntic que no és fàcil moure de la nit al dia, però el que fem és girar el rumb. Aquests pressupostos són uns pressupostos de canvi, amb clar accent social, que clarament prioritza el rescat de les persones i famílies més castigades per la crisi, la garantia de drets socials bàsics, que lluitin contra l’austeritat, corsé de la llei Montoro, que ofega l’autonomia municipal i que volem impugnar i mantenen el nivell d’inversions però amb un canvi de tendència per prioritzar no obres faraòniques, sinó urbanisme de proximitat i equipaments”.

Pisarello ha assegurat que aquets document “és el punt de partida, malgrat ja hi hagut molta feina i contactes previs, per iniciar el debat polític i ciutadà que ha de permetre recollir totes les aportacions necessàries per a poder-lo aprovar definitivament, una invitació al debat.”

 

Grans xifres del projecte de Pressupostos 2016

Els comptes estan xifrats en 2.708,6 milions d’euros, el que significa un increment del 6,2% respecte el pressupost inicial homologat del 2015. En concret, les despeses corrents se situen en 2.123,9M, un 5,5% més respecte 2015, i una inversió total de 378,2 milions d’euros, el que suposa un increment del 5,9%.

Es tracta del projecte de pressupostos que el govern portarà a aprovació inicial a la Comissió d’Economia i Hisenda de la setmana vinent per poder iniciar la seva tramitació i el debat polític i ciutadà que ha de permetre recollir totes les aportacions necessàries per a poder-lo aprovar definitivament el mes de desembre.

Els primers pressupostos del govern de Barcelona en Comú són un pressupostos de canvi social que marquen com a prioritat invertir i assistir les persones més colpejades per la crisi i garantir els drets socials bàsics de tot el veïnat i invertir per garantir una Barcelona més cohesionada, més justa i més redistributiva. Uns pressupostos de canvi contra l’austeritat que permeten mantenir el nivell d’inversions però que clarament prioritzen la despesa social per davant d’obres faraòniques.

 

Un pressupost en dues fases

El projecte de pressupostos 2016 contempla la seva execució en dues fases per tal de poder fer front a les limitacions de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF). En concret es contempla un pressupost inicial i un pressupost consolidat que sorgirà d’una modificació pressupostària que ja incorporarà 100 milions de superàvit. Amb aquetsa fórmula es podrá cumplir en tot moment la llei, evitar les limitacions que fixa l’Estat, complir la regla de despesa i tancar, al mes de març, el Pla Econòmic Financer (PEF).

Despesa corrent per polítiques

L’anàlisi de la despesa corrent per polítiques revela que la partida de serveis socials i promoció social augmenta en 32,9 milions d’euros, un 12,9% i arriba als 287,8 milions d’euros.

En transport públic es destinaran 145,1 milions d’euros, 11,7 milions d’euros més que al pressupost 2015, el que suposa un increment del 8,7%.

Es destinaran 14, 1 milions d’euros a participació i relació amb la ciutadania, 5 milions d’euros més que l’any passat. El pressupost també preveu destinar 5,9 milions d’euros més en l’àmbit de Promoció Econòmica i Ocupació, un 9,7% més fins arribar als 66,5 milions d’euros.

Educació, cultura, habitatge i urbanisme també son partides destacades, que incrementen respecte el pressupost inicial del 2015.

El pressupost inclou una sèrie de mesures i partides que s’estructuren d’acord amb els 5 eixos estratègics que s’ha marcat el govern.

Una ciutat de garanteixi els drets socials

– Servei d’atenció domiciliària (SAD) i serveis socials bàsics (+15,7M€)
– Noves polítiques d’habitatge (+2,8M€)
– Atenció gent gran (SAUV i teleassistència) (+2,6M€)
– Beques menjador (1,6M€)
– Lluita contra la violència de gènere i el tràfic sexual (1,5M€)
– Noves polítiques de salut (+1,3M€)
– Impuls de l’estratègia de la Franja Besós (+1,1M€)
– Impuls programa accessibilitat de discapacitats (+1,0M€)
– Ampliació del programa Housing First, per a persones en risc d’exclusió (+1,0M€)

Una ciutat amb un model econòmic just i innovador

– Plans d’ocupació municipals (+5,5M€)
– Impuls i foment de l’economia cooperativa, social i solidària (+4,0M€)
– Mesures de l’àmbit de turisme (pla estratègic, consell de turisme,..) (1,3M€)
– Doblar el pressupost en dinamització econòmica de proximitat (des dels districtes) (+0,6M€)
– Convocatòria de subvencions destinades al foment del consum responsable (+0,3M€)

Una ciutat de democràcia oberta

– Increment del 16% dels recursos corrents directament gestionats per part dels districtes
– Impuls als programes de relació amb la ciutadania i participació (+5,0M€)
– Pla de sistemes de l’Institut Municipal d’Hisenda (2,8M€)
– Reducció del 5,8 % de les retribucions bàsiques dels òrgans de govern i del 4,7% en dietes de representació política (-0,3M€)

Una ciutat de barris habitables i sostenibles

– Finançament del sistema de transport públic metropolità (+10,4M€)
– Nova contracta de manteniment de l’enllumenat públic (1,8M€)
– Ampliació servei de recollida residus sòlids a la ciutat (+1,5M€)
– Nova contracta del manteniment de la xarxa de clavegueram(1,3M€)
– Re-establiment del servei del Bus de barri els caps de setmana (+1,3M€)

Una ciutat compromesa amb el país, Europa i el món

– Acompliment efectiu de destinar el 0,7% dels ingressos propis a la cooperació internacional (+1,8M€)
– Increment de recursos del programa de relacions internacionals (+0,4M€)

Pel que fa a la inversió prevista al pressupost inicial, 288,2 milions d’euros, per tipologies destaca la partida destinada al manteniment i la millora de l’espai públic i a l’impuls de nous equipaments social, educatius o mercats. Bona part de la inverió està compromesa per projecets o obre sque ja s’estan executant i que tindran continuitat el 2016, com ara la plaça de les Glòries, la cobertura de les vies de Sants, l’Escola Massana, o l’impuls de les obres que s’estan fent al mercat de Sant Antoni.

 

Un pressupost de canvi rigorós

L’execució del projecte de pressupostos 2016 en dues fases permet fer front a les limitacions de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF). El pressupost preveu no fer dèficit, executar el superàvit, reduir l’endeutament, mantenir l’estalvi brut, i mantenir una bona liquiditat per tal de poder seguir complint amb el compromís de pagar els proveïdors a 30 dies.

 

Document relacionat

Projecte de Pressupost 2016





Paraules clau

pressupost/