Barcelona renova la seva presència al comitè executiu de la xarxa de ciutats Eurocities : Servei de Premsa

Barcelona renova la seva presència al comitè executiu de la xarxa de ciutats Eurocities

06/11/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona ha estat reelegida membre del comitè executiu d’Eurocities per als propers 3 anys. La xarxa de ciutats ha valorat de la candidatura barcelonina, la seva aposta per assolir la justícia social com a objectiu central -un dels valors primigenis del projecte europeu- a través del treball en xarxa i el lobby davant de les institucions europees. Les prioritats són: treballar i aprofundir en àmbits com la cohesió, l’economia social i solidària i les polítiques d’asil i de refugiats, entre d’altres. Aquesta elecció suposa un reconeixement de la vocació europea de la ciutat i del valor que pot aportar a aquesta xarxa , entre d’altres, com a gran ciutat del sud d’Europa.

L’Assemblea General s’ha celebrat com a colofó a la trobada anual d’Eurocities, que enguany ha treballat sota el títol “Viure les ciutats: creixement sostenible i qualitat de vida” i ha tingut lloc a les ciutats de Malmö (Suècia) i Copenhaguen (Dinamarca).

Colau ha intervingut a les dues sessions de debat polític, sobre refugiats i sobre les polítiques mediambientals a encetar des de la UE, COP21, acompanyada pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, responsable polític de les Relacions Internacionals del Consistori.

En la seva intervenció, l’alcaldessa ha reclamat que “Les ciutats europees hem de tenir veu a totes les cimeres internacionals on es parli de refugiats”, i ha animat els alcaldes membres d’Eurocities a reclamar, junts, protagonisme i recursos per a l’abordatge de la crisi humanitària dels refugiats. Colau també va proposar a les ciutats europees exigir als estats que garanteixin una ‘ruta segura’ per “aturar les milers de morts de nens, dones i homes que a dia d’avui es segueixen produint al nostre mar, davant les nostres platges”.

Colau i Pisarello han aprofitat la conferència anual d’Eurocities per mantenir trobades bilaterals amb altres ciutats i compartir experiències comunes.

 

Una xarxa per donar veu a les ciutats a Europa

La xarxa de ciutats Eurocities aplega 135 ciutats europees de més de 250.000 habitants, de més de 30 països, que representen una quarta part de la població de la Unió Europea. Com a objectius bàsics. Eurocities treballa per proporcionar una veu a les ciutats europees davant de les institucions comunitàries per què es reconegui el seu paper d’actors essencials en el procés de construcció europea. A més, s’erigeix com a plataforma per compartir idees, intercanviar experiències i elaborar respostes innovadores, en el marc d’una realitat comuna.

Barcelona participa en diferents fòrums i grups de treball d’Eurocities, com el Fòrum Afers Socials; que treballa prioritàriament l’asil i refugiats i implementació de l’Agenda Social Europea, amb un especial incidència en la lluita contra la pobresa energètica, la pobresa infantil i dret a una alimentació digna; el Fòrum Desenvolupament Econòmic, sobre Emprenedoria i PIMES, Innovació; Fòrum Societat del Coneixement, treballant als grups de treball sobre Smart Cities; Open Data; Einclusion i Cyber security; el Fòrum Mobilitat, sobre ciutats sense barreres i xarxes transeuropees de transports; el Fòrum Cultura, sobre indústries creatives; i el Fòrum Medi ambient, sobre soroll i qualitat de l’aire.





Paraules clau

ciutat/ Eurocities/ europa/