Ada Colau: “Les ciutats europees hem de tenir veu a totes les cimeres internacionals on es parli de refugiats” : Servei de Premsa

Ada Colau: “Les ciutats europees hem de tenir veu a totes les cimeres internacionals on es parli de refugiats”

05/11/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat, davant de les ciutats membres d’Eurocities, que les administracions locals estiguin presents en les cimeres internacionals on s’aborda la crisi de persones refugiades, perquè “som les ciutats les que ens oferim a acollir-los, i per això la nostra veu hi ha de ser escoltada”. Colau ha advertit que “els estats s’han mostrat incapaços de preveure una resposta humanitària a aquesta crisi, i per això, “les ciutats hem de prendre el lideratge”.

L’alcaldessa ha intervingut en el marc d’un debat sobre la crisi de refugiats que s’ha organitzat al centre de convencions de la ciutat sueca de Malmö, en ocasió de la trobada de ciutats europees a Copenhaguen (Dinamarca), on demà se celebrarà l’assemblea general per a renovar la seva presidència i vicepresidències.

L’alcaldessa de Barcelona ha recordat que, tot i que les ciutats “estem disposats a contribuir amb recursos econòmics, humans per facilitar l’acollida dels refugiats, aquests no són suficients per cobrir totes les necessitats”. “Per això cal exigir ajuda urgent en forma de finançament econòmic de les institucions europees com els fons d’Asil, Migració i d’Integració que hauria de permetre que rebem els refugiats d’una manera digna”, ha afegit.

En aquest sentit, Colau ha considerat que l’abordatge de la crisi de refugiats per part de la Unió Europea no esta responent de forma adequada i que “no funcionarà si les institucions europees no garanteixen asil”. Per això, s’ha mostrat partidària que la Directiva relativa als fluxos de refugiats dins de la UE, que es va emetre en resposta a les guerres dels Balcans, “es faci efectiva una vegada més”. Així mateix, ha proposat a les ciutats “exigir als estats que garanteixin una ‘ruta segura’ per aturar les milers de morts de nens, dones i homes que a dia d’avui es segueixen produint al nostre mar, davant les nostres platges”.

Durant la reunió, els representants de les ciutats alemanyes han expressat la necessitat d’una política urgent de redistribució de persones refugiades a d’altres ciutats europees per la situació de col·lapse que estan vivint en aquests moments.

Les ciutats presents a la trobada han acordat seguir treballant de forma conjunta en aquest àmbit per a coordinar protocols, compartir experiències i buscar solucions comunes als problemes logístics, jurídics, humanitaris i de convivència derivats de la crisi dels refugiats.

Eurocities aplega 135 ciutats europees de més de 250.000 habitants, de més de 30 països, que representen una quarta part de la població de la Unió Europea. Demà, divendres, l’alcaldessa assistirà a diferents taules de treball organitzades per Eurocities, i s’entrevistarà amb l’alcalde de Copenhaguen, Frank Jensen, a l’Ajuntament de Copenhaguen.

La trobada d’Eurocities finalitzarà demà a la tarda amb la convocatòria de l’Assemblea General anual d’aquest organisme, que elegirà els càrrecs del comitè per a la propera legislatura i on Barcelona ha presentat candidatura a la reelecció com a vicepresidenta.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Eurocities/ refugiats/