Llum verd a les ordenacions singulars de terrasses del passeig de Sant Joan i l’avinguda Mistral : Servei de Premsa

Llum verd a les ordenacions singulars de terrasses del passeig de Sant Joan i l’avinguda Mistral

25/10/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Comissió de Govern del dimecres 21 d’octubre va aprovar definitivament les propostes d’Ordenacions Singulars de terrasses del passeig de Sant Joan i de l’avinguda Mistral, dues vies emblemàtiques del districte de l’Eixample amb normativa específica previstes en l’Ordenança de Terrasses vigent. Les ordenacions estan dissenyades amb l’objectiu de fer compatible l’espai públic destinat a terrasses amb els usos ciutadans.

Ambdues propostes han estat debatudes i informades favorablement per la Comissió Tècnica de Terrasses, que s’encarrega de vetllar pel desplegament de l’Ordenança de Terrasses i informar sobre les Ordenacions Singulars.

Aquest òrgan és l’espai de treball que agrupa representants de l’Ajuntament i els gremis del sector, i des de juliol també compta amb la veu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB).

Els criteris seguits per elaborar les dues ordenacions singulars han estat garantir el flux de vianants, la correcta compaginació d’usos i la seguretat dels vianants i cambrers en el trànsit transversal i longitudinal, així com preservar el gaudi visual i la visió dels edificis de pública concurrència.

 

Passeig de Sant Joan

En el cas del passeig de Sant Joan, l’ordenació singular pretén agrupar les terrasses del tram entre Diagonal i Arc de Triomf en les zones d’estada i oci que s’han generat amb la recent reurbanització de la via. L’objectiu és segregar les zones de trànsit de vianants de les d’estada per garantir l’harmonització de les necessitats de tots els usuaris del passeig.

Un cop estudiada la nova configuració urbanística, l’ordenació singular defineix la implantació de 27 espais principals distribuïts per tots els trams del passeig de Sant Joan. Podran ser ocupats per les terrasses dels locals més pròxims amb façana al passeig, i els locals que donin a un xamfrà hauran de situar-se a l’espai de la zona més propera. Els 27 espais no tenen la mateixa superfície i han estat adaptats a la configuració específica de cada tram.

A banda, es defineixen una sèrie de zones addicionals en la majoria de xamfrans. La Comissió Tècnica de Terrasses podrà autoritzar l’ús d’aquestes zones addicionals sempre i quan el local sol·licitant estigui situat total o parcialment en el xamfrà i l’espai principal més proper estigui totalment ocupat o bé a una distància superior de 20 metres de l’accés al local.

Cada espai principal podrà ser ocupat per una o vàries terrasses, i el número màxim de mòduls per local vindrà definit tant per la pròpia capacitat de l’espai com per les condicions explicitades en la proposta de normativa, amb un màxim de 12 taules de 1,5m x 1,5m per local. Cap terrassa podrà superar en cap cas l’aforament de l’interior del local. En total, al passeig de Sant Joan s’hi podran ubicar un màxim de 367 taules –actualment n’hi ha 180 d’autoritzades–.

Les terrasses hauran de tenir les cadires uniformes i amb taules unitàries. Només es permetran jardineres en els espais que quedin alineats a la calçada i sempre seran posteriors, en cap cas laterals. No s’admetran mampares.

La plaça Tetuan també s’inclou en l’àmbit de l’ordenació, amb excepció del costat Besòs-mar, ja que no hi ha la possibilitat a mi termini que es generi la necessitat d’ubicar-hi terrasses. L’especial forma de la plaça fa que cada un dels seus quatre trams perimetrals tingui una configuració diferent dels seus elements urbanístics i dels espais destinats a terrasses.

 

Avinguda Mistral

L’ordenació singular de l’avinguda Mistral fa compatible el dret dels ciutadans de gaudir de l’espai públic amb la demanda d’espai per part dels restauradors i la resta d’operadors de la via. Per aconseguir-ho, s’agrupen les terrasses a les parts més amples de l’avinguda i es controla l’ocupació màxima per permetre la correcta circulació dels vianants que passegen. A més, s’alliberen els accessos a edificis per garantir que els ciutadans que hi viuen facin els seus recorreguts sense inconvenient.

Així, es proposen 7 espais distribuïts pels cinc trams de l’avinguda adaptats a la configuració urbanística de cadascun d’ells. Tots els locals i establiments dins l’àmbit de l’ordenació singular tindran assignats un d’aquests espais per posar-hi una terrassa.

Cada espai podrà ser ocupat per una o vàries terrasses dels locals més propers, i cada local podrà tenir un nombre màxim de 12 taules de 2,0m x 2,0m, amb la possibilitat d’habilitar un para-sol per cada quatre mòduls. La proposta recull que es podran ubicar un total de 132 taules al llarg de l’avinguda –actualment n’hi ha 73 d’autoritzades–.

Pel que fa al mobiliari, cal que les cadires siguin uniformes, i les taules menors de 80×80 cm. No s’admetran jardineres ni mampares, i es permetrà una única pissarra per local per anunciar els productes.

 

Revisió de l’Ordenança de Terrasses

En paral·lel, la Comissió Tècnica de Terrasses continua treballant en la redacció d’una proposta de modificació de l’Ordenança de Terrasses vigent. L’objectiu és elaborar una nova normativa que faci compatible l’encaix entre l’activitat econòmica vinculada a l’espai públic i els usos ciutadans.

La voluntat del Govern municipal és tirar endavant una modificació de l’ordenança que millori l’espai públic per a la convivència de la ciutadania, promogui una ciutat accessible i inclusiva i preservi la qualitat del paisatge urbà de la ciutat, la seguretat i la integritat dels béns públics i privats afectats. A més, fomentarà i donarà suport a l’activitat econòmica i la qualitat i la sostenibilitat ambiental de les terrasses.

A banda, en el marc de la Comissió Tècnica de Terrasses es continua treballant per revisar i accelerar l’aprovació de les ordenacions singulars restants, que seguiran processos participatius específics.





Paraules clau

terrasses/