Neix la primera xarxa de municipis compromesos per l’Economia Social i Solidària : Servei de Premsa

Neix la primera xarxa de municipis compromesos per l’Economia Social i Solidària

23/10/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell han signat avui una declaració per treballar “Cap a una xarxa de municipis per l’economia social i solidària”, en el marc de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta declaració inclou diset municipis de l’àrea de Barcelona i representa el tret de sortida d’una xarxa de municipis catalans compromesos amb el desenvolupament de l’economia social i solidària en el seu context local. A més de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sabadell, s’hi han adherit a aquesta xarxa Celrà, Santa Margarida i els Monjos, Mieres, Navàs, Arbúcies, Manlleu, Cardedeu, Vallirana, Cerdanyola, Terrassa, Viladecans, Viladamat i El Prat de Llobregat.

Amb la declaració “Cap a una xarxa de municipis per l’economia social i solidària”, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el regidor de Nova Economia de l’Ajuntament de Sabadell, Albert Boada, han acordat buscar sinergies entre els seus municipis en l’àmbit de l’economia social i solidària a “l’hora d’explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania”. Al text, es destaca que les iniciatives de l’anomenada economia social i solidària neixen “per l’empenta dels mateixos veïns i veïnes, prioritzen la satisfacció de necessitats i la utilitat social (…) i s’organitzen de manera democràtica i amb compromís social i ambiental”. L’acord remarca la presència creixent d’iniciatives d’economia social i solidària, i el seu paper com a “agents de desenvolupament local; perquè creen llocs de treball a la localitat i els mantenen, perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors, i perquè tot això ho fan, a més, promovent l’acció ciutadana i reforçant els vincles comunitaris”.

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell s’han compromès a treballar per fer créixer l’economia social i solidària als municipis crear espais comuns per compartir línies de treball, bones pràctiques, reflexions, activitats i recursos. Els representants dels quatre consistoris, a més, s’han emplaçat a celebrar una propera trobada en el primer semestre de 2016, per aprofundir en aquest treball.

El tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat que l’economia social i solidària ja compta a tot Catalunya amb 4.172 empreses, que generen 30.000 llocs de treball i compten amb prop de mig milió de clients i consumidors. Pisarello ha remarcat el fet que aquests municipis col·laborin per “impulsar noves formes de produir i de consumir, basades en el cooperativisme i més eficients, per fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistents als efectes de les grans crisis econòmiques”. El tinent d’alcalde ha dit que “tenir una xarxa supramunicipal ens ha d’ajudar a abordar qüestions que no es poden abordar des d’un sol municipi, com la municipalització dels serveis de l’aigua o l’impuls de polítiques d’habitatge cooperatiu, amb més pes per als models de cessió d’ús i lloguer assequible”.

 

Taula Rodona sobre “L’economia social i solidària als ajuntaments catalans”

Prèviament, els quatre representants d’ajuntaments catalans han participat a la Taula Rodona sobre “L’economia social i solidària als ajuntaments catalans”, juntament amb el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Via. La taula ha servit per apuntar les principals línies de les polítiques d’economia solidària dels governs municipals els pròxims anys, com generar ocupació de qualitat, resoldre les necessitats de la ciutadania i promoure la democràcia econòmica a les ciutats.

 

Primera experiència per donar a conèixer l’economia social i solidària

Barcelona ha acollit la primera Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, per debatre i donar a conèixer experiències d’altres ciutats en l’àmbit de l’economia solidària, la governança i les mesures de l’administració local per incentivar iniciatives d’aquest tipus.
L’objectiu d’aquest certamen ha estat posar en comú les experiències dels diferents actors de la ciutat – del món cooperatiu, administració, moviments socials, associacions, emprenedors socials, universitat, etc.- amb altres iniciatives que es duen a terme a diferents ciutats catalanes i europees en l’àmbit de l’economia social i solidària. Aquesta matèria econòmica és un conjunt de pràctiques econòmiques, entre elles el treball cooperatiu, el consum responsable o les finances ètiques, que prioritzen la satisfacció de necessitats en lloc del lucre, s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental.
Organitzada pel nou Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, la trobada ha comptat amb ponències d’especialistes com Jean-Louis Laville, un dels màxims experts en economia solidària del món, així com d’Annie Berger, Floriana Colombo i Patrick Duguay, que han explicat com les administracions locals de França, Itàlia i el Quebec desenvolupen l’economia social i solidària.

De la trobada d’avui també s’ha desprès el compromís per part de Badalona per acollir una nova edició de la trobada l’any vinent.

 

 





Paraules clau

Economia Social i Solidària/ municipalisme/