Barcelona posa en marxa un pla de xoc per atendre 2.000 persones que portin més de 24 mesos a l’atur : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa un pla de xoc per atendre 2.000 persones que portin més de 24 mesos a l’atur

08/10/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El conjunt de persones que porten més de dos anys sense feina representa més d’una quarta part del total d’aturats de la ciutat de Barcelona, un 27%, segons dades d’agost de 2015. D’aquestes, més del 80% són majors de 45 anys.

Davant d’aquest context, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa aquest mes d’octubre un Pla de Xoc per orientar, capacitar i formar fins a 2.000 persones aturades de molt llarga durada (més de 24 mesos sense feina) amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat d’aquest col·lectiu al mercat laboral i la seva ocupabilitat. El programa té un cost de 4 milions d’euros.

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat que “ara s’inicia i es dóna empenta a un projecte que parteix de l’anterior mandat i que va adreçat  a un dels col·lectius més vulnerables els aturats de llarga durada perquè, a través de la formació i l’acompanyament personalitzat, millorin les seves habilitats i incrementin les seves possibilitats d’inserció al mercat laboral”.

Ara comença el procés d’identificació i captació de participants, que es farà de manera continuada durant els propers 6 mesos. A partir de la setmana vinent, està previst organitzar entre 3 i 4 sessions informatives cada setmana per donar a conèixer el Pla a candidats potencials derivats directament pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que col·labora activament amb el projecte.

Durant les properes setmanes s’acolliran al programa els primers participants, però no serà fins el segon trimestre de 2016 que s’hauran incorporat les 2.000 persones previstes. El procés d’acompanyament i formació serà, doncs, gradual i finalitzarà, en el cas dels darrers inscrits, el desembre de 2016.

 

Un pla integral d’assessorament, formació i inserció

El Pla de Xoc, que gestionarà Barcelona Activa, s’estructura en tres parts complementàries: assessorament personalitzat, formació i suport en el procés de recerca de feina.

En aquest sentit, cada participant farà 6 sessions personalitzades amb un coach expert en orientació laboral que l’ajudarà a planificar un itinerari formatiu i a dissenyar un pla d’acció per a la inserció. La previsió és que aquestes trobades individuals es facin un cop al mes per tal de poder fer un seguiment de l’usuari al llarg de tot el procés. El coaching és un mètode recomanat, especialment, per a processos de reorientació i davant de reptes professionals.

 

200 hores de formació professionalitzadora i transversal

A més, es preveu que, en conjunt, cada participant cursi un mínim de 200 hores de formació repartides entre activitats destinades a millorar els seus coneixements en un àmbit específic, com també entre aquelles enfocades a treballar competències transversals.

En aquest sentit, s’han contemplat tres models de formació: d’una banda, activitats de curta durada sobre capacitació tecnològica, desenvolupament professional i recerca de feina que s’imparteixen a diferents equipaments de Barcelona Activa, com ara el Cibernàrium o Porta22.

D’altra banda, es dissenyarà una oferta de cursos de formació professionalitzadora que duraran entre 80 i 150 hores i s’estructuraran segons els següents sectors d’activitat: comerç i oci; administració i finances; construcció, rehabilitació i manteniment; serveis a les persones; TIC; logística i transport; indústria.

I, per últim, també es recorrerà a l’oferta formativa ja existent al mercat per poder derivar a aquelles persones amb un perfil especialitzat que requereixin ampliar o dotar-se de coneixements nous més específics.

En paral·lel, al llarg del procés s’acompanyarà i es donarà suport als usuaris en la identificació d’oportunitats professionals i en el procés de recerca de feina. En aquest sentit, compten també amb els recursos i programes de Barcelona Activa per a la inserció laboral, així com també amb la cartera de serveis per a emprenedors de l’agència municipal ja que l’autoocupació pot ser una sortida professional per a alguna d’aquestes persones.





Paraules clau

atur/ ocupació/