Barcelona liderarà Ibermov: una nova xarxa iberoamericana per a la mobilitat sostenible i segura : Servei de Premsa

Barcelona liderarà Ibermov: una nova xarxa iberoamericana per a la mobilitat sostenible i segura

08/10/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, ha pres part aquesta setmana en les activitats de la novena edició del Conama Local de Pobles i Ciutats per a la Sostenibilitat que s’ha celebrat a Màlaga sota el lema “treball, energia i clima”. En el marc d’aquest congrés, la regidora ha participat en diverses trobades per impulsar la cooperació entre les ciutats iberoamericanes en relació a la mobilitat sostenible i, fruit de les mateixes, s’ha arribat a un acord entre diversos municipis per tal de crear Ibermov: una nova xarxa iberoamericana per a la mobilitat sostenible i segura.

La proposta, impulsada per l’associació ASIMUS, preveu configurar una aliança d’entitats locals d’Espanya, Llatinoamèrica i Portugal que pugui generar una dinàmica entre ciutats que faciliti l’intercanvi d’informació i bones pràctiques en el camp de la mobilitat sostenible i segura. La voluntat és construir un pont de diàleg entre Europa i Amèrica i les polítiques que els diferents municipis duen a terme en aquest camp.

Inicialment aquesta xarxa estarà formada per les ciutats que l’han promogut: Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Donostia, Bogotà i Curitiba, amb la voluntat d’incrementar progressivament aquest llistat. La capital catalana ha acceptat la proposta d’ASIMUS de coordinar en aquesta fase inicial les tasques d’impuls de la nova xarxa amb l’objectiu de fer la constitució definitiva durant la primavera del 2016.

Mercedes Vidal ha celebrat aquest “primer pas endavant per impulsar aquesta xarxa de coordinació entre ciutats iberoamericanes” i ha afegit que “l’objectiu és que s’hi sumin més municipis per fer més gran aquesta iniciativa que ara comença a caminar”. Vidal ha recordat “l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per assolir una mobilitat més sostenible, més a escala humana i més propera a les persones” i en aquest sentit, ha ressaltat la importància d’aquest tipus de cooperació mútua com a eina important per aprendre “tots de tots”. Per la regidora de Mobilitat aquest “treball en equip” serà molt beneficiós per compartir coneixements en aquest camp i per Barcelona “una bona oportunitat per aprendre de les experiències d’altres ciutats llatinoamericanes”.

Els objectius concrets d’Ibermov seran:

– La promoció dels modes de transport sostenibles, els més eficients i inclusius
– La gestió energètica eficient en el transport
– La millora de la seguretat en matèria de mobilitat
– El disseny de l’espai públic com a afavoridor de la inclusió social i la reducció de l’accidentalitat
– La integració de les polítiques urbanístiques amb les de mobilitat

L’entitat impulsora d’aquesta proposta, ASIMUS, és l’Associació Iberoamericana de Mobilitat Urbana per a la Sostenibilitat, un organisme que treballa a tot l’espai iberoamericà des de l’any 2008. L’associació està integrada per persones vinculades al món acadèmic i a la consultoria en aquestes disciplines.

Entre les properes accions que es podrien dur a terme des d’aquesta nova xarxa de ciutats s’hi inclouen iniciatives com la constitució d’un Observatori de la Mobilitat i l’Urbanisme de les ciutats iberoamericanes, la creació d’una Base de Dades de Bones Pràctiques en matèria de mobilitat, seguretat, eficiència energètica, espai públic i urbanisme, la posada en funcionament d’un Fòrum de debat permanent dels temes tractats a Ibermov, o el desenvolupament de programes de formació presencial i a distància per a totes les ciutats de l’àmbit iberoamericà relacionats amb la mobilitat sostenible.





Paraules clau

mobilitat/ sostenibilitat/