Barcelona i Leipzig acorden compartir els plans d’atenció a refugiats i reforçar la xarxa europea entre ciutat acollidores : Servei de Premsa

Barcelona i Leipzig acorden compartir els plans d’atenció a refugiats i reforçar la xarxa europea entre ciutat acollidores

08/10/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona i Leipzig han acordat aquest matí compartir el desenvolupament dels seus respectius plans d’atenció a refugiats i reforçar la xarxa europea entre ciutats acollidores. Barcelona i Leipzig són membres del comitè executiu d’Euroticies, la xarxa europea de ciutats més importants, i les dues ja han presentat candidatura per a renovar-hi la seva presència durant tres anys més. Precisament, el proper 5 de novembre tindrà lloc un debat sobre política d’asil i refugiats entre les 11 ciutats membres del comitè executiu d’aquesta xarxa.

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung, s’han reunit aquest matí i han posat en relleu el paper que estan jugant les ciutats per a donar resposta a una crisi humanitària sense precedents. “Les lleis les fan els estats, però la realitat impacta en les ciutats”, ha dit l’alcaldessa. Colau ha coincidit amb Jung en que les ciutats han de tenir més veu davant els estats “que sovint són lents i insuficients pel que fa a les respostes que són necessàries”.

Colau i els responsables del pla Barcelona Ciutat Refugi, Ignasi Calbó (coordinador) i Isabel Ferrer (directora d’emergències), han mantingut també una trobada amb els responsables del pla que s’està desenvolupant a Leipzig on es preveuen per a aquest any, segons les primeres estimacions, més de 5.000 refugiats. És per aquest motiu que és important, no només la primera acollida que fan les ciutats, sinó també les polítiques que s’han de desenvolupar per a afavorir la inclusió i integració de les persones que arriben.

Colau ha reiterat el compromís de treballar de forma coordinada amb totes les administracions i garantir que el pla sigui un instrument obert i compartit per a tothom, una estratègia de ciutat. “Hem d’estar preparats per a tots els escenaris i per això estem aquí amb els equips tècnics i d’emergència per a conèixer de primera ma no només el que estan fent bé altres ciutats, sinó també el que no els ha acabat de funcionar prou be”, ha explicat l’alcaldessa.

Agafant l’experiència de Leipzig, un dels aspectes que no va funcionar correctament va ser l’oferiment d’activitats adreçades únicament a les persones refugiades mentre que ha estat més positiu l’oferiment de programes per afavorir el contacte entre la població autòctona i les persones nouvingudes.

L’alcaldessa ha reiterat que en cap cas les polítiques relacionades amb els refugiats comprometran els recursos i els serveis que es destinen a l’atenció dels barcelonins i barcelonines ni la prestació de serveis que ja ofereix l’Ajuntament de Barcelona.

Colau tancarà la seva visita a Leipzig aquesta tarda amb la visita a un centre d’acollida de refugiats i a un dels espais destinats a habitatge, i també preveu mantenir contactes amb representants d’entitats i moviments socials que estan treballant a peu de carrer.

Els responsables tècnics del pla es desplaçaran demà a Munic per a conèixer el pla que està desenvolupant aquella ciutat alemanya.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ refugiats/