351 centres integrats a la xarxa Escoles + Sostenibles expressen el seu compromís amb els valors ambientals per al curs escolar 2015-2016 : Servei de Premsa

351 centres integrats a la xarxa Escoles + Sostenibles expressen el seu compromís amb els valors ambientals per al curs escolar 2015-2016

08/10/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La tinent d’alcaldessa d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la Comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, han presidit al Saló de Cent de l’Ajuntament, l’inici de curs 2015-2016 i l’acte de signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, dels centres escolars acollits a la xarxa Escoles + Sostenibles. Aquest programa, que enguany arriba a la 15a edició, promou la sostenibilitat a l’entorn educatiu, oferint assessorament i recursos als centres per desenvolupar projectes innovadors que introdueixin criteris ambientals en el context físic, en la gestió, en el currículum i en la vida quotidiana, amb la implicació de tota la comunitat educativa. Hi participen centres de totes les etapes educatives no universitàries, des d’escoles bressol fins a escoles d’adults, de tots els districtes de la ciutat.

En l’acte d’inauguració del curs, la tinent d’alcaldessa d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat la importància d’obrir les portes d’aquest Saló de Cent “a les escoles que estan compromeses en la millora de la ciutat i que ajuden a fer una ciutat més sostenible per a tots i totes””. Sanz ha destacat que més de 400 escoles han signat el Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat de Barcelona “amb l’objectiu compartit i col·lectiu de fer una ciutat més sostenible”. La tinent d’alcaldessa ha donat la benvinguda als 19 centres “que se sumen al programa però també “escoles més antigues, que van començar fa 15 anys a realitzar els seus projectes i avui renoven el seu compromís presentant el quart projecte triennal”.

Janet Sanz ha agraït “als alumnes i a tot el professorat que fa possible els programes de sostenibilitat que permeten aprendre i transformar l’escola i la ciutat”. Ha destacat que “el nou govern municipal vol donar suport i fer-vos l’acompanyament perquè tingueu les eines que us permetin continuar amb el vostre treball de compromís amb la sostenibilitat”.

Sanz ha conclòs: “Volem una Barcelona que sigui una ciutat habitable, saludable i duradora que perduri en el temps i per tant, hem de treballar en el nostre present i pel nostre futur en un viatge en comú on aprenem tot junts”.

A la inauguració del curs 2015-2016 hi ha assistit una representació de les comissions ambientals de 101 centres, i entre ells, 19 que s’incorporen per primer cop al programa Escoles + Sostenibles, 25 que van iniciar el programa fa 15 anys i ara comencen el seu quart projecte triennal, 25 que presenten el seu tercer triennal, 8 el seu segon i 23 centres que faran el seu primer triennal.

Com cada curs, a les escoles que s’incorporen al programa se’ls ha fet entrega d’una alzina, provinents del projecte el gran capital, com a símbol del projecte que inicien, que cal plantar-lo, tenir-ne cura i fer-lo créixer, per a que d’aquí uns anys s’hi aturin ocells i papallones, i doni fruits i llavors per a nous arbres, nous projectes.

Actualment, més de 400 centres educatius han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. El Compromís fixa objectius  per una Barcelona més equitativa, pròspera i autosuficient, a través de la implicació, el compromís i la col·laboració de les entitats que el signen. L’acte de signatura escenifica el lliurament dels compromisos i dels projectes dels centres educatius als representants del govern de la ciutat. La trobada també permet visualitzar la importància de la xarxa d’escoles en la construcció i transformació d’una Barcelona més sostenible.

Cada centre desenvolupa el seu propi programa i accions per a millorar la sostenibilitat a l’escola i al seu entorn. Entre els àmbits tractats hi ha l’ambientalització curricular, la prevenció de residus, els jardins i horts urbans ecològics, el compostatge, la qualitat acústica dels centres educatius, la mobilitat, el consum responsable o l’estalvi d’aigua, i energia entre d’altres.

 

Algunes de les experiències rellevants previstes per escoles per al curs 2015-2016 amb la participació de tota la comunitat educativa

Cal destacar que hi ha alumnes de 4 instituts que han estat premiats en el projecte Green Living and Sustainability in the Community . El 1r premi és per als alumnes de l’Institut Ernest Lluch, escollits els “Best Sustainability Ambassadors”. Amb aquest premi internacional els alumnes viatjaran a Hong Kong per conèixer els nois i noies amb qui han estat col·laborant amb treball on-line. Els altres guardonats són els Instituts Costa i Llobera, Jaume Balmes, Ernest Lluch i Escola Pia de Sarrià.

L’Escola Tibidabo promou la participació de tota la comunitat educativa, convidant les famílies en la realització d’algunes accions a nivell familiar entorn l’estalvi energètic. A partir de l’estudi dels hàbits realitzat entre les famílies, l’alumnat elabora un tríptic comunicant a les famílies possibles mesures d’estalvi energètic.

L’equip de menjador de l’Escola Dovella segueix realitzant canvis en el menjador de l’escola incorporant aliments de proximitat i de temporada, ecològics, mètodes de cocció sans… per aconseguir un menjador escolar sostenible i just socialment. Es responsabilitzen de no malbaratar aliments i de conèixer la procedència dels aliments que consumeixen i dels productors que els elaboren… L’alumnat de l’escola és un agent clau en l’organització del menjador i participa molt activament en algunes tasques, com el control del soroll participant en el programa Sssplau.

Un professor de l’Escola Pia de Sant Antoni, com altres mestres i professors de la xarxa Barcelona Escoles + Sostenibles participa en les reunions prèvies de preparació de la COP 21 – Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que tindrà lloc el proper mes de desembre a París. Des de la xarxa Barcelona + Sostenible s’ha creat un grup de treball sobre energia i canvi climàtic format per membres del Consell Ciutadà per a la Sostenibilitat per avançar en els objectius de la COP 21.

Durant l’acte – que enguany té com a argument un viatge, que simbolitza el trajecte a fer d’ara fins a final de curs, amb una maleta plena de projectes, i amb molta energia per avançar junts, en xarxa-,  s’ha aixecat un pilar de 4 de la colla castellera “Arreplegats de la Zona Universitària” de la UB i l’anxaneta ha desplegat una pancarta de celebració dels 15 anys del programa Escoles + Sostenibles.

 

Un programa que promou la sostenibilitat

351 escoles de la ciutat participen enguany al programa Escoles + Sostenibles, un programa que assessora i ajuda els centres educatius de la ciutat a desenvolupar accions concretes en l’entorn escolar per promoure l’educació per la sostenibilitat, en l’ambientalització del currículum i de la gestió del centre, al voltant de temàtiques com la participació dels joves en les decisions i millora de l’entorn escolar, la prevenció de residus, els jardins i horts urbans ecològics, la protecció de la biodiversitat urbana, el compostatge, la mobilitat, el consum responsable i els mercats d’intercanvi o l’estalvi d’aigua, entre altres.

En aquest programa poden participar-hi tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, cicles formatius, d’educació d’adults, etc., presentant un projecte que proposi una millora ambiental comunitària per desenvolupar en l’entorn escolar. El programa de participació ciutadana Escoles + Sostenibles, aquest curs 2015-2016 compta amb la implicació de més de 110.000 alumnes i més de 10.000 professors que participen i impulsen els projectes ambientals dels seus centres educatius.

Barcelona Escoles + Sostenibles és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, aprenent i actuant en xarxa per transformar l’escola i la ciutat.

 





Paraules clau

escola/ sostenibilitat/