L’alcaldessa ofereix màxima col·laboració institucional per a desplegar el pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’ : Servei de Premsa

L’alcaldessa ofereix màxima col·laboració institucional per a desplegar el pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’

02/10/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert avui la màxima col·laboració a totes les administracions implicades i a tots els grups municipals per a desplegar el pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’, dins del qual es preveu tot el protocol i recursos per a rebre les persones refugiades a la ciutat. “Volem que aquest pla sigui fruit d’un pacte de ciutat, perquè només funcionarà si és així”, ha manifestat Colau.

“Tenim l’oportunitat de donar el millor de Barcelona, el seu caràcter solidari, compromès, una ciutat acollidora”, ha explicat l’alcaldessa. Colau ha explicat que el pla presentat aquesta setmana, juntament amb el seu coordinador, Ignasi Calbó, “és un punt de partida que treballarem conjuntament perquè s’implementi, quan pertoqui, de la millor manera”. Per això, ha explicat que ja s’estan establint tots els contactes necessaris amb les altres administracions, i amb els grups municipals, així com també amb les institucions i entitats que hi poden ajudar.

En la presentació de la mesura, tots els grups municipals han destacat la qualitat tècnica del pla operatiu que s’està elaborant i la solvència del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), plenament contrastada en altres emergències a la ciutat i fora de la ciutat, i també en col·laboració amb altres administracions. Els grups també han demanat al Govern municipal una major implicació en la fase d’elaboració i decisió.

 

Conversa entre Colau i Munté

Un cop acabat el Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa ha mantingut una conversa amb la vicepresidenta del Govern català, Neus Munté, en la qual l’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament presentarà aquest pla al comitè per a l’acollida de persones refugiades. Colau i Munté han refermat la voluntat de coordinació institucional i de treball conjunt entre les dues administracions, un fet que serà clau per garantir la correcta atenció de totes les persones i el bon funcionament dels dispositius que s’han de desplegar a Barcelona. La capital actuarà de HUB i de primer centre de rebuda de les persones que arribin a Catalunya.

El pla operatiu previst per l’Ajuntament de Barcelona i que es treballarà amb la Generalitat preveu diferents nivells d’actuació en funció de diferents variables del procés d’arribada a la ciutat de les persones refugiades, el nombre de les quals vindran determinades pels acords europeus i internacionals en aquest àmbit.

Aquests acords determinaran no només el volum de persones que arribin a Barcelona, sinó també els temps d’arribada d’aquests fluxos, l’estatus legal amb què vindran, etc… Davant d’aquestes variables i la incertesa que implica això, l’Ajuntament de Barcelona ha establert dos nivells d’activació del pla.

1. Alerta: s’activarà amb l’arribada d’un contingent de persones de fins a 75 persones

2. Emergència: s’activarà amb l’arribada d’un contingent superior a 75 persones i en un flux continuat

En cas que s’hagi d’activar la fase d’emergència, els serveis tècnics de l’Ajuntament han aconsellat l’Edifici Fòrum com a primer punt de recepció, atesa la seva capacitat i la facilitat per a establir mesures de seguretat. Durant un temps molt limitat, a l’entorn de 12 hores, s’oferirà a les persones atenció mèdica, social i psicològica urgent i s’actuarà de manera proactiva en aquelles situacions que, des de la recepció, s’observi necessari.

Un cop superat aquest primer punt de recepció, s’activarà la fase d’acollida, on les dues administracions treballen per mobilitzar els recursos i espais necessaris, com ara la Casa Bloc de Sant Andreu o altres edificis cedits per administracions o entitats.

L’alcaldessa i la vicepresidenta del Govern s’han emplaçat a mantenir una comunicació permanent per garantir la coordinació entre administracions.





Paraules clau

refugiats/