L’Ajuntament encarrega a la Comissió Tècnica de Terrasses una proposta de modificació de l’ordenança : Servei de Premsa

L’Ajuntament encarrega a la Comissió Tècnica de Terrasses una proposta de modificació de l’ordenança

19/09/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Govern municipal avança en el procés de revisió i modificació de l’Ordenança de Terrasses vigent. L’equip de govern presentarà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del proper dimarts la Mesura de govern per a l’Impuls a la Modificació de l’Ordenança de Terrasses, que estableix els criteris a tenir en compte en la modificació de la normativa actual i n’encarrega la redacció a la Comissió Tècnica de Terrasses amb l’objectiu de fer compatible l’encaix entre l’activitat econòmica vinculada a l’espai públic i els usos ciutadans.

Així, el Govern municipal dóna compliment a l’acord del Plenari Extraordinari del passat 24 de juliol d’iniciar els tràmits per modificar l’ordenança actual, aprovada per l’anterior govern i que va entrar en vigor l’1 de gener de 2014. Aquesta norma no va comptar amb una planificació adequada de la seva aplicació ni la participació ciutadana necessària i ha generat la disconformitat dels agents afectats.

Per això, l’actual Govern municipal vol tirar endavant una modificació de l’ordenança que millori l’espai públic per a la convivència de la ciutadania, promogui una ciutat accessible i inclusiva i preservi la qualitat del paisatge urbà de la ciutat, la seguretat i la integritat dels béns públics i privats afectats. A més, fomentarà i donarà suport a l’activitat econòmica i la qualitat i la sostenibilitat ambiental de les terrasses.

Segons la mesura, la Comissió Tècnica de Terrasses serà l’òrgan encarregat de redactar una proposta de modificació de l’Ordenança de Terrasses que doni compliment a aquests objectius i tingui en compte els interessos de tots els col·lectius afectats. La Comissió Tècnica és l’espai de treball de tots els agents implicats, entre els quals hi ha representants de l’Ajuntament i els gremis del sector, i des de juliol també compta amb la veu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). D’aquesta manera, doncs, es garanteix que la proposta que es defineixi reculli les sensibilitats de tothom.

 

Criteris i mesures a curt termini

Els canvis normatius que proposi la Comissió Tècnica hauran d’ajustar els paràmetres fixats per l’ordenança vigent tenint en compte el seu impacte en la concessió de llicències de terrasses i en la qualitat de l’espai públic. En aquest sentit, caldrà vetllar per impedir la sobreocupació de l’espai públic amb terrasses i minimitzar les molèsties per soroll, a més de millorar la participació pública en la definició de les ordenacions d’espais singulars i reduir els procediments de tramitació d’ordenacions i llicències. I caldrà preveure mecanismes d’adaptació de la norma a les condicions de l’emplaçament de les terrasses, incorporant la visió territorial.

Un cop elaborada la proposta de modificació de l’ordenança, aquesta haurà de seguir el tràmit habitual –aprovació inicial, exposició pública, recepció d’al·legacions i aprovació definitiva en Consell Plenari– per tal de veure llum verda.

No obstant, la mesura de govern ja contempla una sèrie d’actuacions a curt termini per a millorar l’aplicació de l’ordenança actual mentre duri el procés de redacció i aprovació de la modificació. Són les següents:

– Encarregar a la Comissió Tècnica una modificació puntual de la Disposició Transitòria 2a de l’OT en el sentit d’ajornar 1 any l’aplicació de les condicions de limitació al front de local i accessibilitat, a fi de permetre un termini suficient de reflexió per a la revisió de la norma, i així com per la revisió de totes les llicències transitòries en el termini adequat.

– Resoldre les llicències 2015 en tràmit.

– Ampliar la presència a la Comissió Tècnica de Terrasses amb representants veïnals i tècnics municipals competents en mobilitat i residus, per reforçar el paper de la Comissió com a òrgan interpretador de l’Ordenança.

– Revisar i accelerar l’aprovació de les Ordenacions singulars. Revisar en el marc de la Comissió Tècnica de Terrasses totes les ordenacions en tràmit per tal de determinar on cal fer processos participatius específics.

– Revisió de les Distribucions prèvies i el seu procés de tramitació per tal de simplificar-ho.

– Encarregar a la Comissió Tècnica de Terrasses la redacció d’una proposta d’ajust de les distàncies i dimensions com preveu la pròpia OT, a la Disposició Final 1a.

– Encarregar a la Comissió Tècnica de Terrasses la redacció d’una proposta de modificació de les ordenances fiscals per tal equilibrar les taxes aplicades a les terrasses amb el preu d’altres ocupacions de l’espai públic.

– Endreçar circuits de treball i coordinació entre les diferents unitats municipals implicades en el procés d’aplicació de l’ordenança i incorporar la figura de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà com a facilitador del procés.

 

Balanç d’aplicació de l’ordenança vigent

La mesura de govern presenta dades de balanç de l’aplicació de l’ordenança pel que fa a les campanyes informatives realitzades, la tasca inspectora i la tramitació i renovació de llicències. Així doncs, es dóna també compliment a la proposta sobre terrasses acordada pel Plenari Extraordinari de juliol, que incloïa la realització de l’informe Anual del 2014 sobre l’aplicació de l’ordenança incloent també el primer semestre de 2015.

L’1 de gener de 2014, moment d’entrada en vigor de l’Ordenança de Terrasses, a Barcelona hi havia 4.574 llicències de terrasses concedides. Durant l’any es van realitzar fins a tres onades de visites –una el primer trimestre, una altra el segon i una tercera efectuada pel Gremi de Restauració el quart trimestre– per informar dels canvis normatius i incompliments.

Un cop finalitzades les campanyes informatives, es van iniciar els processos d’inspecció de les llicències concedides. L’any 2014 es van realitzar un total de 783 inspeccions a terrasses, que van derivar en 123 ordres de retirada d’elements de l’espai públic, 54 ordres de restitució de l’espai públic i 106 sancions. I de l’1 de gener al 30 de juny de 2015 s’han fet 6.074 inspeccions, que han conclòs en 768 ordres de retirada d’elements de l’espai públic i 93 sancions.

Pel que fa a la tramitació de llicències, a 1 de gener de 2015 existeixen a la ciutat 3.954 llicències a renovar i 468 en situació de morositat. De les 3.954 a renovar, 564 ja s’han adaptat a la normativa actual i 803 es troben dins d’una ordenació singular o disposició prèvia previstes per l’ordenança. Així doncs, hi ha 2.587 llicències que cal adaptar a la normativa.

Per tal d’afavorir l’adaptació, l’Ajuntament ha elaborat una fitxa per cada establiment que faciliti la comprensió de les modificacions que ha de dur a terme. De moment, han rebut la comunicació un total de 2.240 establiments, dels quals 1.240 han retornat signada la fitxa per procedir a renovar la llicència amb l’adaptació i 87 han presentat al·legacions.





Paraules clau

terrasses/