Colau: “Barcelona utilitzarà tots els mecanismes que estiguin al seu abast per mobilitzar pisos buits” : Servei de Premsa

Colau: “Barcelona utilitzarà tots els mecanismes que estiguin al seu abast per mobilitzar pisos buits”

09/09/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat avui les primeres mesures per l’emergència en matèria d’habitatge que pateix la ciutat. Colau ha assegurat que “Barcelona utilitzarà tots els mecanismes que estiguin al seu abast per mobilitzar pisos buits”. L’alcaldessa ha recordat que la competència el polítiques d’habitatge és de la Generalitat de Catalunya, però que malgrat això, donada la urgència del moment actual i de moltes famílies que passen dificultats, “l’Ajuntament no es pot quedar de braços plegats”. “L’emergència d’habitatge no pot esperar”, ha conclòs, l’alcaldessa, que ha insistit que “2.000 desnonaments anuals de famílies vulnerables requereixen mesures de xoc i un canvi de paradigma”.

L’alcaldessa ha portat a terme des de començaments del mandat diverses reunions i converses amb entitats financeres i amb la SAREB. “Durant els primers 100 dies, aquest govern ha obert el diàleg amb les entitats financeres, els següents 100 dies han de servir per tancar acords que es converteixin en pisos”, ha indicat Colau. Aquests pisos han de servir per incrementar de forma notable el parc de lloguer social, que és l’aposta de del Govern municipal. Sobre aquestes converses amb entitats financeres, Colau ha explicat que “perseguim un acord voluminós”.

Les primeres mesures que impulsa el govern municipal, que tenen com a objectiu aturar els desnonaments i incrementar el parc públic de lloguer social, inclouen, a banda de la ronda de converses amb les entitats financeres, les següents iniciatives:

Impulsar una modificació de pressupost que permeti disposar de 3,5 milions d’euros per comprar i posar a punt habitatges a través del dret de tempteig i retracte, mesura que s’emmarca en el Decret Llei 1/2015 de 24 de març de 2015. L’Ajuntament ja ha expressat a la Generalitat que exercirà aquest dret sobre un paquet de 17 pisos dels quals 7 seran propietat municipal el les properes setmanes. Aquests són els primers pisos que l’Ajuntament de Barcelona adquireix en el marc d’aquest decret amb aquesta fórmula del tempteig i retracte.

L’Ajuntament també ha aprovat una dotació pressupostària extraordinària per activar un programa d’ajudes al lloguer, donat que la majoria de les situacions extremes que es viuen actualment, i que acaben derivant en la pèrdua de l’habitatge, en concret el 90%, corresponen a situacions d’impagament de lloguers. “És la primera vegada que l’Ajuntament de Barcelona assumeix el 100% del pagament dels ajuts”. A més a més, el nou govern ha modificat les bases per accedir a alguna d’aquestes ajudes. Segons ha explicat Colau, “fins ara es donava la paradoxa que les famílies sense ingressos no podien accedir a aquests ajuts, no els podien demanar i es quedaven fora”. Aquesta modificació, per tant, permet que persones sense cap ingrés puguin també rebre l’ajuda necessària per cobrir la totalitat del seu lloguer.

Finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha reprès els procediments que es van iniciar el mandat passat contra les entitats bancàries i financeres que mantenen pisos buits a la ciutat en períodes llargs de temps. “La mesura la va aprovar la Comissió de Govern d’aquest Ajuntament fa un any i va quedar aturada”, ha dit Colau. De moment ja s’han tramitat les primeres 12 multes coercitives, amb un import de 5.000 euros cadascuna.

A banda d’aquestes primeres mesures, el govern també està activant els processos per tal de reactivar la construcció de nous habitatges. El compromís del govern és poder disposar al final del mandat de 8.000 nous habitatges, dels quals 4.000 haurien de ser de nova construcció, mentre que els altres 4.000 correspondrien la recuperació d’habitatge actualment buit. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, que ha acompanyat Ada Colau en la presentació de les mesures, ha explicat que el ritme de creació d’habitatge nou per part de les administracions públiques en l’últim mandat ha baixat d’una manera considerable, i que la voluntat del nou govern és tornar-lo a recuperar.

 

Document relacionat:
Dossier de premsa: El govern aprova un primer paquet de mesures per aturar els desnonaments i mobilitzar habitatge buit





Paraules clau

habitatge/