L’Ajuntament obre un primer canal per rebre els oferiments ciutadans en l’acollida de refugiats : Servei de Premsa

L’Ajuntament obre un primer canal per rebre els oferiments ciutadans en l’acollida de refugiats

04/09/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament posa en marxa de manera provisional una adreça electrònica per recollir tots els oferiments de ciutadans i ciutadanes que desitgin col·laborar amb l’acollida de refugiats a la ciutat. Des d’avui, està operatiu el correu electrònic ciutatrefugi@bcn.cat per oferir un canal provisional on recollir les dades de manera més sistemàtica i poder donar resposta a les persones que s’ofereixen a ajudar.

L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha anunciat en un post a la seva comunitat de Facebook, des d’on ha fet una crida a reaccionar davant la inacció dels estats europeus i a actuar per defensar els drets humans. Colau ha anunciat la creació d’un compte de correu electrònic de manera provisional per canalitzar els oferiments ciutadans, mentre es treballa per coordinar-se amb altres ciutats i en la reclamació al govern estatal de la millora de la política d’atenció als refugiats i asil.

Paral·lelament, els representants de l’Ajuntament de Barcelona han assistit avui a la reunió de la Comissió de Pau i Drets Humans del Fons Català de Cooperació, una associació de municipis implicats en la solidaritat i cooperació internacional que agrupa el 80% de la població de Catalunya. Aquesta ha estat la primera trobada del món municipalista per veure com s’afronta la crisi de refugiats sirians. Els municipis han mostrat la predisposició per participar en l’acollida de refugiats in situ, quan arriben a les nostres ciutats, de manera coordinada, i han consensuat també emprendre accions per actuar sobre la ruta i sobre els refugiats que es troben en trànsit, amb ajudes concretes i l’enviament de fons als municipis situats a les fronteres que reben en primera instància la població refugiada de manera massiva en el seu itinerari cap a Europa.

En aquesta trobada també s’ha acordat planificar una reunió de coordinació de totes les instàncies que poden col·laborar des de Catalunya i que es concretarà dilluns a la reunió on assistirà l’alcaldessa Ada Colau convocada al Palau de la Generalitat (7 de setembre, 11:30 hores). L’alcaldessa assistirà a la reunió amb institucions i entitats de suport als refugiats, amb la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs (Palau de la Generalitat), a més de representants de les diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i la Federació de Municipis de Catalunya.

 

Treballant amb les entitats i organitzacions especialitzades

Dimarts passat, l’alcaldessa i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, es van reunir amb les entitats i oenagés especialitzades en l’assistència de persones que cerquen asil, i van anunciar que s’iniciava el treball conjunt per convertir Barcelona en una “ciutat refugi”, i fer xarxa amb altres ciutats de l’àrea metropolitana, catalanes i de l’estat espanyol que manifestessin la mateixa voluntat.

A la reunió, hi van assistir les ONG membres de la Xarxa Asil.cat, com ACSAR, CEAR, Accem Cat, Acathi i el Comitè Català de l’ACNUR, a més de representants de CCOO, Creu Roja, l’Institut Drets Humans de Catalunya o l’ICAB (il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona), entre d’altres.

Pisarello va reclamar també a l’Estat que faci arribar més recursos a les ciutat per destinar a aquest àmbit i que augmenti les quotes de persones refugiades que rep. Per la seva banda, l’Ajuntament ja ha augmentat la dotació per al SAIER (Servei d’Atenció a l’Immigrant, Emigrant i Refugiat), on el nou govern municipal ha duplicat la partida d’allotjament temporal d’emergència per a 2015, passant dels 100.000 fins als 200.000 euros. Aquest servei municipal va atendre, al 2014, 810 persones sol·licitants d’asil, mentre que fins a l’agost de 2015 ja ha atès 1.041 persones. Aquests sol·licitants provenien majoritàriament al 2014 d’Ucraïna (256), Siria (135), Pakistan (60) i Afganistan (31), entre altres nacionalitats.





Paraules clau

refugiats/