El Ministeri de Foment es compromet a reprendre el ritme de les obres de la Sagrera : Servei de Premsa

El Ministeri de Foment es compromet a reprendre el ritme de les obres de la Sagrera

01/09/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la ministra de Foment, Ana Pastor, han mantingut aquesta tarda, a Madrid, una primera reunió de treball per abordar les inversions i prioritats que necessita la capital catalana. A la reunió també hi ha assistit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; el gerent adjunt de Mobilitat i Infraestructures de l’Ajuntament, Manuel Valdés; el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transports i Habitatge, Julio Gómez-Pomar; i el secretari general d’Infraestructures del ministeri de Foment, Manuel Niño.

Colau ha sortit de la reunió fent una valoració positiva dels compromisos que s’han adquirit i destacant que l’Ajuntament farà un seguiment exhaustiu del compliment dels mateixos. En aquest sentit l’alcaldessa ha posat de relleu que es tracta d’actuacions clau per millorar la qualitat de vida de milers de ciutadans i per ajudar a la reactivació econòmica especialment en aquelles zones de la ciutat més afectades per la crisi. Per aquest motiu ha destacat aquelles actuacions vinculades a la millora de les infraestructures de transport públic, obres que són necessàries també per lluitar contra la contaminació.

Xarxa de transport públic

L’alcaldessa ha posat sobre la taula la necessitat de reactivar el ritme de les obres de la Sagrera i impulsar definitivament l’estació de Sant Andreu Comtal, la millora de les infraestructures i els serveis de Rodalies, i la licitació dels accessos ferroviaris del port. L’estació de la Sagrera és bàsica per la xarxa de Rodalies i per la intermodalitat del transport públic. El Ministeri de Foment s’ha compromès a reprendre el ritme de les obres de la Sagrera, per tal de garantir que es puguin finalitzar l’any 2019, tal i com estava previst. La ministra Pastor ha expressat a Colau que no existeixen en aquests moments problemes pressupostaris per reprendre el ritme de les obres.

En paral·lel, la ciutat també ha demanat a la ministra Pastor que tiri endavant la nova estació de Sant Andreu Comtal de Rodalies, una infraestructura a mig executar i molt important per resoldre la urbanització de l’entorn. La ministra Pastor ha anunciat avui que Adif aprovarà aquest mateix mes el projecte de l’estació per a continuació licitar les obres i començar els treballs de construcció.

Pel que fa a Rodalies, Ada Colau ha plantejat la necessitat d’accelerar la posada en marxa de les actuacions que garanteixin la seguretat i millora de la qualitat del servei. En aquest sentit, en la reunió d’aquesta tarda s’ha expressat que el contracte del nou sistema de control de tràfic centralitzat ja està adjudicat i que el contracte se signarà en la propera quinzena i en els propers set mesos es posarà en servei. El nou sistema de Control de Tràfic Centralitzat eliminarà el risc d’una nova fallida generalitzada de la xarxa, com la que es va viure abans de l’estiu i que va afectar 80.000 persones.
D’altra banda, pel que fa als accessos ferroviaris del Port, la ministra Pastor ha anunciat que es podran licitar aquest mateix mes de setembre.

Barcelona ha plantejat la necessitat d’augmentar la capacitat del transport públic viari d’accés a la ciutat i ha posat sobre la taula la importància d’executar el carril bus a la B-23, una inversió que tindria un gran impacte sobre la distribució modal d’accés a la capital a favor dels modes més sostenibles. Aquest carril bus d’entrada a la ciutat connectarà amb el que l’Ajuntament està ara mateix a punt d’executar (a la Diagonal, des d’Albert Bastardas fins al carrer Adolf Florensa, on comença l’actual). L’alcaldessa Colau i la ministra Pastor han acordat la creació d’un grup de treball específic conjuntament amb la Generalitat per analitzar quins són els passos necessaris que cal tirar endavant per fer possible aquest projecte.

Actuacions pendents de finalitzar

La reunió entre Colau i Pastor també ha servit per fer un repàs de les actuacions pendents de finalitzar a la capital catalana, com ara la recuperació dels entorns de l’Estació de Sants, passeig de Sant Antoni, la plaça Joan Peiró, el final del carrer Provença i la plaça dels Països Catalans, vistosament malmesa, amb el paviment trencat, la font retirada i els edicles provisionals. Les obres de restitució s’han posposat reiteradament i encara no s’han executat. La ministra Pastor ha anunciat que ja està en informació el projecte per la rehabilitació i dels edicles de la plaça dels Països Catalans la recuperació del final Provença i l’execució de les sortides d’emergència pendents del túnel de l’AVE. També ha anunciat que el ministeri de Foment té en marxa un avant-projecte per la restitució urbanística dels entorns de l’estació de Sants.

La reunió la s’ha allargat durant dues hores. L’alcaldessa ha expressat en la sortida de la trobada la importància de la mateixa perquè Barcelona acumula en aquests moments molts incompliments. En aquest sentit Colau ha expressat la importància de tirar endavant projectes vinculats al transport públic i la xarxa ferroviària que són claus per millorar la vida quotidiana de milers de ciutadans i ciutadanes. “En molts casos es tracta d’obres que no poden esperar més”, ha manifestat l’alcaldessa.





Paraules clau

infraestructures/