Barcelona reforçarà la xarxa d’acollida de persones refugiades a la ciutat i reclamarà a l’Estat més recursos per a les polítiques d’acollida : Servei de Premsa

Barcelona reforçarà la xarxa d’acollida de persones refugiades a la ciutat i reclamarà a l’Estat més recursos per a les polítiques d’acollida

01/09/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona impulsarà accions específiques per millorar l’acollida de persones que cerquen asil, conjuntament amb les entitats i oenagés especialitzades i amb presència a la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, s’han reunit aquest matí amb aquestes entitats i oenagés, per començar a treballar sobre les accions a emprendre. En aquest sentit, el Govern Municipal treballarà perquè Barcelona esdevingui una “ciutat refugi”, i farà xarxa amb altres ciutats de l’àrea metropolitana, catalanes i de l’estat espanyol que manifestin la mateixa voluntat. Així ho ha anunciat després de la trobada Pisarello, que també ha reclamat a l’Estat que faci arribar més recursos a les ciutat per destinar a aquest àmbit i que augmenti les quotes de persones refugiades que rep.

A la reunió, hi ha assistit les ONG membres de la Xarxa Asil.cat, com ACSAR, CEAR, Accem Cat, Acathi i el Comitè Català de l’ACNUR, a més de representants de CCOO, Creu Roja, l’Institut Drets Humans de Catalunya o l’ICAB (il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona), entre d’altres.

 

 

Gerardo Pisarello ha remarcat, després d’escoltar les entitats, que es tracta de “donar respostes, algunes immediates i d’altres més estables, generar estructures i dotar de recursos l’acollida a les persones migrades”. A partir d’aquesta primera reunió, i atenent les necessitats de les entitats, des de l’Ajuntament s’estudiarà com reforçar la primera acollida, que inclou camps com l’habitatge, l’assessorament legal, el treball social, l’atenció psicològica o serveis de traducció i intèrprets. Ja s’ha enfortit, per exemple, el SAIER (Servei d’Atenció a l’Immigrant, Emigrant i Refugiat), on el nou govern municipal ha duplicat la partida d’allotjament temporal d’emergència per a 2015, passant dels 100.000 fins als 200.000 euros. Aquest servei municipal va atendre, al 2014, 426 persones, mentre que al primer semestre de 2015 ja ha atès 527 persones.

Per al tinent d’alcalde, “estem davant d’una situació d’emergència molt complexa, i com a Ajuntament tenim el deure de respondre davant del que és un dret humà, no un tema de caritat”. “La societat civil ja ha començat a reaccionar”, ha dit Pisarello, “i com a Ajuntament començarem a recollir els oferiments de persones disposades a acollir refugiats o ajudar en el moment de la seva arribada i estada a la ciutat, per articular-ho amb l’ajut de les entitats i oenagés especialitzades”.

El tinent d’alcalde ha reivindicat la importància de les ciutats, com a administracions amb capacitat d’acollida immediata, i ha anunciat que demanarà al govern espanyol que augmenti la quota de refugiats que seran acollits a l’Estat i que descentralitzi els fons que la Unió Europea atorga als estats per a les polítiques migratòries: “Molts diners ara es destinen a enfortir agències com el FRONTEX o a polítiques repressives a les fronteres, i demanarem que aquests recursos ens arribin i vagin directament a les ciutats i a garantir l’acollida de les persones refugiades”.

Pisarello ha avançat també que Barcelona demanarà a l’Estat “enfortir les estructures actuals, que ara funcionen amb precarietat i no són suficients per a les prop de 800 sol·licituds rebudes a tota Catalunya” i que “buscarà la complicitat de les ciutats, metropolitanes però també espanyoles i europees, que han mostrat interès a formar part de la xarxa impulsada per l’Ajuntament, i amb la Generalitat, a través del Fons Català de Cooperació, que ja té fixada una reunió en aquest mes per treballar-hi”.





Paraules clau

ajuda humanitaria/ entitats/ situació d’emergència/