Més prevenció i més convivència a la Festa Major de Gràcia : Servei de Premsa

Més prevenció i més convivència a la Festa Major de Gràcia

13/08/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El proper 14 d’agost es donarà el tret de sortida a la Festa Major de Gràcia, una de les principals cites del calendari d’estiu a la ciutat. En aquest sentit, i amb la premissa de garantir a l’hora el descans dels veïns i el gaudi de la festa amb la major convivència, l’Ajuntament articula un dispositiu específic per atendre els requeriments d’unes festes que cada any apleguen més d’un milió de persones als carres i places de la Vila de Gràcia.

 

Agents de proximitat

El Districte de Gràcia comptarà amb un dispositiu específic de vigilància de l’espai públic a les principals places i carrers de l’àmbit que tindrà el seu punt àlgid durant les Festes de Gràcia, del 15 al 21 d’agost, amb un operatiu especial mentre duri la celebració amb patrulles mixtes de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. Els cossos de seguretat estaran dimensionats, com en les darreres edicions, per tal de garantir una Festa amb un desenvolupament correcte i segur.

Les funcions Guàrdia Urbana consistiran a garantir la gestió de les activitats a l’espai públic, el compliment normatiu per part dels locals de pública concurrència i la circulació. Algunes d’aquestes tasques es realitzaran amb el cos de Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, s’ha estat fent una tasca preventiva prèvia amb els organitzadors de la Festa Major per assegurar una coordinació eficaç.

 

Carrers d’un únic sentit de circulació

Fruit de la voluntat del Districte i de la Fundació Festa Major per anar millorant a gestió de la prevenció i seguretat de la Festa, i de la bona predisposició dels carrers, es manté un any més els sistema organitzatiu d’autoprotecció per a cadascun dels carrers engalanats i altres espais de Festa. A tal efecte, s’ha comptat amb la col·laboració i assessorament de tècnics del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) que ha impartit sessions formatives i han resolt els dubtes que sorgien a cadascun dels carrers.

Enguany es manté el sistema preventiu de primers auxilis centralitzat des del Districte, que servirà de manera global a tota la Festa.

 

Itineraris recomanats i pla d’accés de sentit obligatori

Per segon any consecutiu es crearà un pla d’itinerari recomanat i d’accés de sentit obligatori, que té com objectiu garantir les condicions òptimes de seguretat, d’accessibilitat i de gaudi de la festa. Aquest pla organitzarà els carrers guarnits en els moments de màxim aforament i concentració de visitants i podrà determinar, si s’escau el criteri de sentit únic, disposant de tanques provisionals i informant els visitants de l’itinerari recomanat a partir d’aquells moment. D’aquesta manera es preveu una major fluïdesa a l’hora de circular per l’interior dels carrers.

També s’ha previst que en determinats carrers el control d’accés es faci a través dels suport d’una empresa especialitzada. Aquests carrers són Tordera, Llibertat, Progrés, Fraternitat, Verdi i Mozart.

Finalment, el Districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major han treballat conjuntament amb la coordinadora de les Colles de Cultura de Gràcia i amb les Colles de Foc per fer un cercavila i un correfoc més segurs creant, per exemple, recorreguts preventius, detectar possibles punts febles com finestres obertes, entre d’altres situacions de risc.

 

Reforç del dispositiu de neteja i dels serveis WC

Es reforçarà el servei de neteja amb equips d’operaris que faran la neteja intensiva els carrers des de les 7:00 hores, i a partir de les 2.00 hores a les places (4,30 hores en vigílies de festius). En total treballaran 216 persones en un dispositiu que es reparteix en torns de matí, tarda i nit i que suposa un increment del 125% del personal habitual.

També s’instal·laran 86 cabines de WC, 15 d’elles adaptades per a persones amb diversitat funcional, per tal de cobrir les necessitats i tenir una millor cobertura durant les festes, facilitant uns carrers nets. Cada carrer i espai de festa disposarà d’ un plànol assenyalant els WC més propers.

Els diferents equips que conformen el dispositiu de neteja de la Festa Major de Gràcia durant a terme tasques de baldeig dels carrers, reforç del servei d’aigua amb odoritzant i buidatge de papereres, com a tasques prioritàries.

S’instal·laran 1.700 papereres a tots els carrers i places i es reforçarà la recollida selectiva i orgànica. Els carrers disposaran també de bujols per cadascuna de les fraccions de recollida selectiva, seguint l’exemple d’anys passats.

 

Transport públic tota la nit

Amb motiu de la celebració de la Festa Major de Gràcia 2015, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana la utilització dels transports públics en els desplaçaments als llocs d’aquesta celebració tan popular i massiva. Així, el metro funcionarà 67 hores sense interrupció del 14 al 16 d’agost.

Els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 14 d’agost, fins a les 12 de la nit del dia 16 (és a dir, fins a la finalització del servei de diumenge). Tot plegat suposarà un important element per afavorir la mobilitat de les persones que vulguin assistir a les diferents activitats programades per aquestes nits.

TMB recomana l’ús de la xarxa de metro per als desplaçaments i també les estacions més properes als diferents punts del barri de Gràcia on es faran les activitats programades per la festa major.

L3 – Diagonal, Fontana, Lesseps
L4 – Verdaguer, Joanic
L5 – Diagonal, Verdaguer

També es pot arribar a Gràcia amb les línies regulars d’autobús de TMB (H6, H8, V15, V17, 6, 20, 22, 24, 27, 32, 33, 34, 39, 45, 47, 55, 92, 114 i 116).

També, el metro reforçarà amb personal de seguretat les estacions més concorregudes durant les festes.

 

Mercè Montalà, pregonera d’enguany

L’actriu i dobladorà Mercè Montalà ha estat escollida per la Fundació Festa Major de Gràcia i la regidoria del Districte, pregonera de la Festa Major de Gràcia 2105 que, com cada any, es pronunciarà des del balcó de la seu del districte el proper 14 d’agost a les 19:00 hores.

Mercè Montalà (Barcelona, 1958), veïna de la Vila de Gràcia, ha participat en sèries com Estació d’Enllaç, Nissaga de Poder, El Príncipe o La Duquesa II, i dobladorà d’actrius en pel•lícules d’èxit com Sharon Stone a Instint Bàsic, o Julia Roberts a Pretty Woman. Montalà també ha posat veu a pel•lícules protagonitzades per Michelle Pfeiffer, Emma Thompson i Catherine Zeta-Hones, i suma també una llarga trajectòria de posar veu a anuncis publicitaris.

L’actriu catalana se suma a la llista de pregoners de la Festa Major que provenen del món de la interpretació, com per exemple Sílvia Munt, Martí Galindo, Joan Lluís Bozzo, Miquel Cors, Carlota Soldevila, Pep Munné, Queco Novell, Joan Pera o Paco Morán.





Paraules clau

Festa Major de Gràcia/ Festa Major de Gràcia 2015/ Gràcia/ Gràcia 2015/