El Plenari aprova la creació del Consell Turisme i Ciutat : Servei de Premsa

El Plenari aprova la creació del Consell Turisme i Ciutat

24/07/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat per majoria absoluta -i amb l’única abstenció de la CUP-, la creació del Consell Turisme i Ciutat com a òrgan de participació sectorial pel que fa a polítiques municipals de gestió turística. Es tracta d’una de les mesures contemplades en la Mesura de Govern ‘Impuls del procés participatiu sobre el model turístic de Barcelona’ que s’ha debatut avui al Plenari extraordinari.

El Consell Turisme i Ciutat serà, doncs, l’òrgan consultiu i de participació que permetrà debatre i consensuar el model turístic de Barcelona, incorporar la ciutadania en la governança de l’activitat turística i assessorar el govern sobre les iniciatives, les polítiques i les línies estratègiques de l’acció municipal en l’àmbit del turisme.

Durant el debat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat la necessitat de “governar el turisme, una font de riquesa, combatre els impactes negatius que té, trencar inèrcies, i tenir capacitat de preveure i planificar un model sostenible pel futur turístic”. Pisarello ha assegurat que la creació del Consell “permetrà participar a tots els actors en l’elaboració d’un Pla Estratègic de Turisme” pels propers anys.

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha assegurat que el Consell “serà l’espai de diàleg on s’incorporaran tots els actors socials, econòmics i veïnals en la governança del turisme a la ciutat, un òrgan amb capacitat d’incidència i on s’articularan actuacions com l’actualització del Pla Estratègic de Turisme de la Ciutat de Barcelona per al període 2016-2020 o l’elaboració del Pla especial de Regulació d’Allotjaments Turístics”.

El regidor Colom ha recordat que el Pla Estratègic de Turisme 2010-2015 ja preveia la creació d’aquest òrgan consultiu, i que les “Bases per a un Pacte Local per a la gestió i promoció d’un turisme responsable i sostenible”, elaborades durant el procés anomenat “Barcelona, ciutat i Turisme: Diàleg per a un turisme sostenible” entre els mesos de gener i abril de 2015, també insistien en la necessitat de “crear marcs de treball participatiu entre els diferents agents implicats en el turisme, públics, privats i ciutadania”.

 

Funcions del Consell Turisme i Ciutat

D’acord amb a l’article 19 de les Normes reguladores de la Participació Ciutadana, el Consell Turisme i Ciutat, serà l’òrgan de participació sectorial de l’Ajuntament de Barcelona en l’àmbit de les polítiques i estratègies sobre el turisme a la ciutat.

Tindrà assignades les següents funcions:

a) Assessorar el govern municipal sobre les iniciatives, les polítiques i les línies estratègiques de l’acció municipal en l’àmbit del turisme.
b) Proposar mesures d’actuació referides al turisme i a garantir la seva sostenibilitat.
c) Elaborar estudis o dictàmens sobre temes propis del seu àmbit sectorial, a petició de l’alcaldia.
d) Elaborar un informe anual sobre la situació del turisme a la ciutat de Barcelona on hi figuren les actuacions més destacades que s’hagin realitzat en aquest camp.

 

Composició i funcionament del Consell Turisme i Ciutat

Amb la finalitat de garantir que aquest consell sigui representatiu del conjunt de la ciutadania, el Consell Turisme i Ciutat haurà de comptar amb representants d’entitats d’àmbit de ciutat del sector del turisme, gremis i professionals, d’entitats de cultura, sindicals, mediambientals, veïnals i d’àmbit territorial, persones expertes i persones tècniques municipals així com representants de cadascun dels grups municipals.

a) El Consell Turisme i Ciutat serà presidit per l’alcaldessa –o regidor/a en qui delegui- i estarà integrat per un regidor o regidora de cada Grup municipal de l’Ajuntament i per representants escollits d’entre les entitats del sector en el nombre que es determini en el reglament de funcionament intern del Consell. També en formaran part , a títol individual, experts de l’àmbit professional, acadèmic i científic i personalitats de reconeguda vàlua dins del sector, en un percentatge de fins a un terç del total de membres del Consell.

b) El Consell Ciutat i Turisme haurà d’elaborar el seu propi reglament de funcionament intern i sotmetre’l al Plenari del Consell Municipal per a la seva aprovació, segons el procediment previst a l’efecte en el Reglament Orgànic Municipal.

d) El Consell es reunirà com a mínim un cop cada trimestre.

e) El Consell Consultiu s’adscriu funcionalment a la Primera Tinència d’Alcaldia, que li dóna suport tècnic i administratiu a través de la Gerència d’Ocupació, Empresa i Turisme.

g) Els temes sobre els quals el Consell ha d’assessorar són sotmesos al president o presidenta pel primer tinent d’alcalde.

h) Poden assistir a les sessions del Consell els membres del govern i els càrrecs de l’Administració municipal que siguin requerits a l’efecte per la presidència, amb la finalitat d’informar sobre els assumptes propis del seu àmbit sectorial.





Paraules clau

Consell Turisme i Ciutat/ turisme/