L’Ajuntament inicia la creació d’un pla de regulació d’allotjaments turístics i en suspèn les llicències a tota la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament inicia la creació d’un pla de regulació d’allotjaments turístics i en suspèn les llicències a tota la ciutat

02/07/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Govern municipal obre un procés de reflexió i participació per elaborar un Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics. Aquest document establirà els criteris per a una gestió global dels allotjaments i del turisme que permeti preservar la qualitat de Barcelona com a destí turístic, i, alhora, asseguri que aquesta activitat no representi cap font de conflicte amb els veïns i veïnes de la ciutat. Tot plegat, per garantir la qualitat de vida dels ciutadans i evitar alteracions de l’ordre públic.

Com pas previ a la definició del pla, el Govern municipal ha acordat suspendre oficialment la concessió de llicències de tot tipus d’allotjament turístic a Barcelona. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament atura l’emissió de llicències d’hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat aquest mateix dijous l’acord de la suspensió.

L’objectiu final és obtenir una radiografia fixa del parc d’allotjament turístic a la ciutat que permeti avaluar i diagnosticar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge, ocupació de l’espai públic, mobilitat, diversitat d’usos i producció i gestió de residus.

Feta la suspensió, ara comença un període participatiu amb tots i cadascun dels actors involucrats en el sector per elaborar el pla especial, en què s’establiran espais que promoguin el debat i el diàleg. A més, es tindran en compte les experiències d’altres ciutats turístiques europees, i es recolliran propostes sorgides en reflexions prèvies, com el Pacte Local per a la gestió d’un turisme responsable i sostenible. La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics durant el primer trimestre de 2016.

La voluntat és crear un marc normatiu que protegeixi el turisme, tant des de la vessant del visitant com del ciutadà. Barcelona ha d’aprofitar la important font de riquesa que produeix el turisme –equival a l’entorn d’un 14% del PIB de la ciutat–, però cal fer compatible aquesta activitat amb el dia a dia ciutadà i impedir que generi externalitats negatives com ara problemes de convivència, alteració del teixit social i econòmic de barris sencers i banalització o saturació del paisatge urbà.

Per elaborar aquest model de gestió, es tindran en compte iniciatives que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme als 73 barris de la ciutat, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran. Així mateix, es treballarà per mantenir intactes els trets distintius que donen caràcter singular a la ciutat, com ara la identitat pròpia de cada barri i el comerç de proximitat.





Paraules clau

Allotjaments Turístics/ turisme/