Barcelona adjudica el City Os, el sistema operatiu de ciutat que permetrà una gestió urbana integral a través de les TIC : Servei de Premsa

Barcelona adjudica el City Os, el sistema operatiu de ciutat que permetrà una gestió urbana integral a través de les TIC

24/04/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, ha adjudicat aquest dijous el concurs per a la provisió i execució d’un nou sistema operatiu de ciutat, el City Os. Es tracta d’una nova generació de sistemes d’informació on les dades i el seu tractament a gran escala (el que es coneix com Big Data) permetran proporcionar serveis adaptats a les necessitats dels ciutadans.

El guanyador del concurs públic ha estat CIMO (Collaborative&Innovation for Municipal Organizations), la UTE formada per ACCENTURE, S.L, TRADIA TELECOM, S.A. , SINOVIA SNC i COFELY ESPAÑA, S.L. Aquests dos últims formen part del grup GDF Suez.

Aquest sistema d’informació suposa un salt qualitatiu en l’aposta que fa la ciutat per esdevenir una Smart City de referència, ja que un únic sistema d’informació i de telecomunicacions permetrà intercanviar dades entre els diferents agents (administracions, empreses, entitats…) i crear noves solucions pensant i posant com objectiu la millora del servei al ciutadà, oferint millors atencions o prestacions i generant, a la vegada, noves oportunitats de negoci a la ciutat.

La millora dels serveis d’assistència o d’emergències tenint en compte totes les variables sobre trànsit, subministraments, condicions meteorològiques, o una adjudicació de llicències a la ciutat que avaluï les dades sobre població, gustos, tendències poden ser exemples de com un sistema de gestió d’informació intel·ligent podrà atendre les necessitats reals dels ciutadans i millorar, en definitiva, la seva activitat quotidiana.

Per tal d’aconseguir la plataforma City OS més adient, i davant la inexistència al mercat de cap producte que resolgués completament aquestes expectatives de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha optat per obrir un diàleg competitiu amb les empreses per poder innovar i desenvolupar conjuntament els requeriments per a crear aquest sistema.

El diàleg competitiu va començar a l’abril del 2013, i s’hi van arribar a presentar un total de 23 empreses. Aquesta fórmula de compra innovadora permet la col·laboració público-privada (CCPP) en àmbits on són clau la innovació i les solucions que encara no proporciona el mercat.

A més, el City OS s’ha concebut com una tecnologia cloud perquè sigui compartit per totes aquelles ciutats que el vulguin adoptar com a propi, amb la vocació que pugui arribar a esdevenir un estàndard i hi hagi massa critica de ciutats que faciliti la demanda d’evolucionar-lo i innovar-hi any rere any.

El desenvolupament del City OS, un projecte exemplar pel que fa a la col•laboració público-privada, s’ha fet en el marc de la Capitalitat Europea de la Innovació que ostenta Barcelona i amb la voluntat de seguir impulsant projectes d’abast social com Vincles (la xarxa de suport a la gent solitària que Barcelona impulsa i guanyadora del premi de la Bloomberg Foundation al 2014).

La licitació per a l’obtenció, desenvolupament i manteniment d’aquest sistema, té un pressupost màxim de 1.700.000 d’euros (IVA inclòs) per un període de tres anys. En aquest període, City Os s’ha de convertir en el nou nucli dels sistemes d’informació no només municipals, sinó de ciutat.

Model conceptual del City OS

City OS és sistema obert que possibilitarà integrar tots els actuals sistemes d’informació municipals (padró d’habitants, tributs, llicències…) amb els nous sistemes de gestió ciutadana (mobilitat, energia, resiliència, soroll…) i també amb els sistemes dels operadors i subministradors privats de serveis (aigua, energia, …) i tots els agents ciutadans (socials, culturals, educació…), configurant el concepte ampli que Barcelona te d’una Smart City.

Tecnològicament, City Os, integrarà els sistemes més tècnics que Barcelona ha desenvolupat durant els darrers anys –com el sistema Sentilo, que gestiona sensors diversos de la ciutat, com els dels parcs i jardins, que són capaços de regar en funció dels nivells d’humitat, o els que determinen el nivell de contaminació acústica- amb funcions més innovadores que suposen l’anàlisi de les dades d’una manera intel·ligent.

Tot això, tenint en compte la necessitat de créixer i convertir-se en un estàndard tecnològic mundial.

El diàleg competitiu: fórmula innovadora de contractació pública

El procediment de diàleg competitiu per al desenvolupament del City OS s’ha fet per etapes. El procés va començar a l’abril del 2013 i s’hi van arribar a presentar 23 empreses, algunes dels quals es van presentar de forma individual i d’altres formant UTE’s. Aquest procés va continuar amb la presentació final de 13 candidatures.

En una etapa prèvia, l’òrgan de contractació corresponent, va avaluar la documentació rebuda dels diferents licitadors i va invitar a participar en l’etapa de diàleg a un màxim de sis candidats, els que havien obtingut la millor puntuació.
A partir d’aquí, es va obrir l’etapa de desenvolupament del diàleg, una interacció amb els candidats per tal de determinar i definir la solució o solucions més adients per a satisfer les necessitats de l’òrgan de contractació.

Un cop finalitzades les fases anteriors, l’òrgan de contractació va invitar als candidats a presentar la seva oferta final, basada en la solució o solucions presentades i especificades durant la fase de diàleg. Els candidats van presentar les seves ofertes, que s’ha avaluat de conformitat amb els criteris d’adjudicació establerts inicialment i que culminen en abril de 2015 amb una proposta d’adjudicació.





Paraules clau

City-OS/ innovació/ TIC/