L’ordenació singular de terrasses de l’avinguda Diagonal limita el nombre màxim de taules per illa i manté un espai lliure de pas mínim de 4,5 metres : Servei de Premsa

L’ordenació singular de terrasses de l’avinguda Diagonal limita el nombre màxim de taules per illa i manté un espai lliure de pas mínim de 4,5 metres

13/04/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aquest text esmena les dades anteriors. La proposta recull que de les 32 taules existents actualment (no estaven ubicades en vorera sinó en cantonades), es podrà arribar a un màxim proposat total de 167 taules.

S’adjunta plànol de l’àmbit: PDF 1 | PDF 2 | PDF 3

 

 

La Comissió Tècnica de Terrasses, l’òrgan encarregat de vetllar pel desplegament de la nova Ordenança de Terrasses i informar sobre les Ordenacions Singulars, ha informat positivament la proposta d’Ordenació Singular dels vetlladors de l’avinguda Diagonal, que limita el nombre màxim de taules per illa per preservar l’espai públic i manté un espai lliure de pas mínim de 4,5 metres d’amplada. D’aquesta manera, es garanteix l’espai necessari per tal que el pas dels vianants sigui fluid i a la vegada es pugui mantenir la perspectiva visual de l’avinguda i les façanes.

La Comissió Tècnica de Terrasses està formada membres de diferents àrees i gerències municipals: l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, Llicències i Inspecció, Comerç, Promoció Territori i Comerç i Districtes. També en formen part el Gremi de Restauració, del Consell de Gremis, de PIMEC-Comerç i del Gremi de Flequers de Barcelona.

Aquesta proposta s’aprova ara inicialment per part dels regidors dels Districtes afectats (Eixample, Sarrià i Gràcia). Després l’expedient se sotmetrà a un període de 30 dies hàbils d’exposició pública per a que tots els ciutadans o parts implicades puguin presentar al·legacions, i finalment l’aprovació definitiva la farà la Comissió de Govern.

Aquesta ordenació de terrasses vol garantir i mantenir els objectius que han guiat la reforma urbanística que s’ha dut a terme en el tram comprès entre el passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià d’eixamplar voreres, millorar la circulació de vianants i bicicletes, ordenar els aparcaments, crear-ne de nous per a càrrega i descarrega i fer que es converteixi en un eix estratègic per a l’autobús.

Fins ara, aquest tram de l’avinguda Diagonal no ha tingut terrasses (a excepció dels eixamplaments en les confluències amb alguns carrers), ja que les dimensions de les voreres existents no ho permetien. Amb la remodelació que s’ha dut a terme, on s’han creat unes noves voreres de 7 metres, s’ha obert la possibilitat d’instal·lar terrasses. Així doncs, just ara que s’ha reformat, és un moment propici per ordenar-ne les futures terrasses, fent-les compatibles amb els usos de lleure i comercial.

L’ordenació proposada preveu una sola filera de taules amb un mòdul d’1,80 x 1,80m (més gran que el que marca l’ordenança de 1,50 x 1,50 m) però fixa un màxim de 6 mòduls seguits per evitar l’efecte barrera. Per a la ubicació d’aquestes terrasses, s’han definit uns àmbits on es podrien situar les taules, però s’ha limitat el nombre màxim de taules per illa. En termes generals no es superaran les 12 taules per tram.

La proposta recull que de les 32 taules existents actualment (no estaven ubicades en vorera sinó en cantonades), es podrà arribar a un màxim proposat total de 167 taules. Amb aquesta proposta es manté la majoria dels metres quadrats per al pas de vianants, amb una ocupació de l’entorn del 2% de l’espai que conformen les voreres i les cantonades.

A més a més, l’ordenació regula algun tram de carrer adjacent (Calvet, Villarroel i Muntaner) tot i que aquestes taules, que no estan pròpiament a la Diagonal, s’han exclòs del còmput.

Pel que fa al mobiliari previst per a tota l’avinguda Diagonal, i en tractar-se de terrasses que queden protegides per una franja d’aparcament, no s’admetran jardineres ni mampares. Així mateix es proposa unificar alçades, materials i colors de les terrasses, com a mínim per cada un dels trams.

 

Criteris d’ordenació de les terrasses

Els criteris que s’han tingut en compte per a l’ordenació de l’espai són els següents:
– Garantir el gaudi de les visuals, tant pel que fa a la perspectiva com pel que fa la visió de les façanes, amb especial consideració per als edificis catalogats.
– Garantir el flux creixent de vianants i el gaudi de les persones a l’espai públic.
– Procurar una tranquil·litat visual i un endreçament global.
– Respectar-ne l’ús com a via de comunicació i transport.
– Evitar la sobrecàrrega d’usos, sobretot en els àmbits d’especial afluència.
– Atendre els espais d’estada i trobada.
– Garantir la visió i l’accés als edificis d’ús públic.
– Vetllar pel manteniment de l’espai públic lliure, resultat de la recent remodelació.

Per donar resposta a aquests punts, es proposa:
– Respectar un pas de 4,5 m d’amplada, paral·lel a les façanes de l’avinguda de tal manera que es garanteixi el pas necessari per la fluïdesa del trànsit de vianants. Alhora, amb aquesta separació, s’afavoreix la percepció de la perspectiva i les façanes.
– Alliberar aquells punts on sigui especialment necessari el gaudi de visuals i de les perspectives. Així, es proposa deixar lliures les cruïlles, sobretot als petits passatges al nord de l’avinguda i els xamfrans.
– Alliberar els accessos a la plataforma central de l’avinguda i que han de garantir l’accés al transport
– Preservar els espais frontals d’edificis d’ús públic. Això permet la percepció, l’accés i gaudi, i ofereix les garanties necessàries d’evacuació d’aquests edificis, on inevitablement, hi haurà una important concentració de persones.
– Ordenar unitàriament tota l’avinguda, en els trams de voreres. Es proposa una estructura d’ocupació vinculada a l’arbrat existent i als bancs proposats de manera que es generi una cadència que incrementi la sensació d’endreçament.
– Definició clara de l’espai a ocupar. Una geometria clara proporciona imatge d’endreçament i tranquil·litat visual. Així, es proposa una estructura geomètrica i de mobiliari unitària per a tota l’avinguda.
– Establir un nombre màxim de terrasses possibles per a cada tram d’acord amb les característiques concretes d’aquest. D’aquesta manera, es generen esponjaments que permetin una major compatibilitat entre els usos públics de l’avinguda i l’ús de terrassa.
– Atendre l’ordre propi de la geometria dels espais, en els encontres amb les altres trames.
– Evitar barreres visuals. Per això cal minimitzar les barreres de mobiliari (en especial mampares i jardineres).
– Unificar alçades, materials i colors de les terrasses, com a mínim per cada un dels trams, això proporciona una major imatge d’endreçament.

 

Descripció tècnica de la proposta d’ordenació

– Cadascuna de les terrasses es concreta en mòduls de 1,80 x 1,80 m.

– Es fixa un espai de pas lliure mínim entre la façana i les terrasses de 4,50 m (pròxim a la vorera estàndard de l’Eixample de 5 m), proporcional a la importància i dimensions de l’avinguda. Per la part de calçada, es deixa una franja de seguretat de 80 cm per poder accedir a l’aparcament.

– En sentit longitudinal, es limita el nombre màxim de taules per a cada tram per així reduir el possible efecte pantalla de les terrasses i la saturació en l’ocupació. Quedarien agrupacions de terrasses d’un màxim de 6 mòduls seguits i un mínim de 2 mòduls.

– Es proposa que no hi hagi jardineres ni mampares, ja que, per una banda no és necessària la protecció respecte del vial (que queda protegit per l’arbrat i l’aparcament), i, per l’altra, es millora d’aquesta manera les visuals, la percepció d’amplitud de l’avinguda i el caràcter públic de l’espai.

– Pel que fa a les placetes i altres cantonades amb la trama dels barris, es treballa amb els mateixos principis i modulació, però s’adapta a la geometria i les peculiaritats de cada un dels espais.

– Pel que fa al mobiliari (taules, cadires i para-sols), la proposta aconsella la unitat de mides, materials i colors, si més no, per a cada un dels trams, encara que els establiments es puguin distingir amb fundes i coixins i el parament propi de la terrassa.

– En el cas que hi hagi terrasses davant d’edificis catalogats B, es tindrà cura que el mobiliari sigui unitari i el màxim de permeable possible (en especial per a tot el conjunt de les “Cases de l’Almirall”). Es proposa que aquestes terrasses tinguin un informe favorable del departament de Patrimoni Arquitectònic. En aquests casos no s’admet l’ús de para-sols.

Més enllà de la proposta d’ordenació de l’avinguda Diagonal, fins ara s’ha aprovat definitivament l’Ordenació Singular de la Rambla de Catalunya. Estan ja en exposició pública les corresponents a l’Avinguda Gaudí, Avinguda Mistral i Passeig de Sant Joan, a l’Eixample i Blai-Blesa, a Sants-Montjuïc i ja té l’informe favorable de la comissió la de Plaça Bonanova, a Sarrià-Sant Gervasi.

L’Ordenança de Terrasses determina 32 ordenacions singulars: 8 de ciutat i 24 de districte i un seguit de disposicions prèvies. Actualment s’estan treballant, amb tots els agents implicats, les ordenacions de l’avinguda Paral·lel, passeig de Gràcia, carrer Enric Granados o Rambla del Poble Nou.





Paraules clau

Diagonal/