L’Ajuntament de Barcelona, la FAVB i els Col·legis d’Arquitectes i Enginyers pactaran els assessors veïnals de les grans transformacions urbanes : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, la FAVB i els Col·legis d’Arquitectes i Enginyers pactaran els assessors veïnals de les grans transformacions urbanes

08/04/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha signat avui un conveni amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya (CECCP) per a la gestió de l’assessorament veïnal en els processos d’implicació ciutadana en les grans transformacions urbanes. Per a la seva execució s’atorga una subvenció extraordinària a la FAVB per un import de 60.000 euros per als anys 2015-2016.

L’acord l’han subscrit el Tinent d’Alcalde d’Hàbitat Urbà de Barcelona, Antoni Vives, el sots-secretari de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Joan Balañach Lloret, el Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluis-Xavier Comerón i el Degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports (CECCP), Oriol Altisench.

L’objectiu d’aquest acord és dotar a les entitats i associacions veïnals d’un recurs d’assessorament tècnic per tal de millorar la seva comprensió i capacitat de formular propostes en el processos de participació ciutadana en les grans transformacions urbanes. Es tracta, doncs, de fomentar la implicació ciutadana, la cooperació i la coresponsabilitat entre l’Ajuntament i els diferents agents socials per tal que els ciutadans puguin fer aportacions que millorin els grans projectes de ciutat i contribueixin a la regeneració dels barris de la ciutat.

D’acord amb el conveni subscrit avui, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a facilitar la informació que sigui necessària per al bon desenvolupament del recurs d’assessorament tècnic en els processos d’implicació ciutadana i a atorgar una subvenció extraordinària a la FAVB per un import de 60.000 euros per als anys 2015-2016. La FAVB es compromet a fer la gestió i contractació del servei d’assessorament veïnal tècnic, en col·laboració amb el COAC i el CECCP, amb l’objectiu d’informar i donar suport als veïns en les qüestions que els afecten, com son les grans transformacions urbanístiques, recollint els seus neguits, problemes o necessitats.

Per la seva banda, el COAC, institució referent d’arquitectura i urbanisme, i el CECCP, referent de l’enginyeria, les infraestructures i l’urbanisme, amb prestigi a nivell nacional i internacional, es comprometen a posar a disposició de la FAVB un llistat de professionals interessats a prestar el tipus de serveis d’assessorament tècnic amb criteris de solvència tècnica, experiència en el món de la participació ciutadana i absència de conflictes d’interessos o incompatibilitats manifestes, que garanteixin transparència i objectivitat.

Els professionals que duguin a terme els serveis d’assessorament veïnal objecte d’aquest conveni seran seleccionats i contractats per la FAVB. La FAVB haurà de justificar la subvenció de l’activitat desenvolupada. Es crea una Comissió de Seguiment d’aquest conveni amb representants de totes les parts. La vigència d’aquest conveni és de dos anys i finalitzarà el 31 de desembre de 2016.

Un servei d’assessorament tècnic obert a tothom i amb les màximes garanties professionals

La contractació del servei d’assessorament tècnic veïnal per part de l’Ajuntament de Barcelona es va iniciar a mitjans dels anys 2000, amb la incorporació d’assessors tècnics a processos participatius en transformacions urbanes com la plaça Lesseps, la plaça de les Glòries i els Tres Turons.

La justificació d’aquesta contractació és l’assistència i assessorament a les entitats veïnals que participen en processos participatius vinculats a grans projectes de la ciutat en la comprensió de la informació i la definició i articulació de propostes a incorporar als esmentats projectes.

El procés de contractació, fins ara, es realitzava a instància de les associacions de veïns que participen en algun dels grans projectes de ciutat. Les entitats, que tenen la potestat d’escollir el tècnic que consideren més oportú, enviaven una proposta amb el tècnic seleccionat a l’Ajuntament, que en tramitava la contractació, mitjançant una partida pressupostària específica a tal efecte.

Després de gairebé deu anys, s’ha pogut constatar el valor de la col·laboració entre el coneixement tècnic i els agents socials, que reverteix positivament en el desenvolupament de les transformacions urbanes. Així mateix, s’ha constata la necessitat de dotar aquest recurs d’una major formalització, obertura i transparència per a les entitats que s’impliquen en els projectes de transformació de la ciutat.

És amb aquesta voluntat que l’Ajuntament de Barcelona ha subscrit aquest acord amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i els col·legis professionals dels àmbits tècnics sobre els quals es realitza l’assessorament tècnic veïnal (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya).





Paraules clau

arquitectura/ Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes/