L’Ajuntament convoca la 2a edició d’Encén el Nadal, el concurs per al disseny de l’enllumenat nadalenc dels carrers Muntaner i Via Laietana : Servei de Premsa

L’Ajuntament convoca la 2a edició d’Encén el Nadal, el concurs per al disseny de l’enllumenat nadalenc dels carrers Muntaner i Via Laietana

08/04/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona convoca la segona edició d’Encén el Nadal, el concurs públic per al disseny de l’enllumenat del Nadal 2015 dels carrers Muntaner i Via Laietana en què es podran presentar, respectivament, propostes professionals i novells del camp del disseny i de les indústries creatives.

Amb aquesta iniciativa el consistori vol fomentar l’esperit nadalenc cercant la participació i implicació ciutadana en un projecte que posa de relleu els atributs de Barcelona com a ciutat innovadora, creativa i referent internacional en el sector del disseny.

A més, el concurs facilita la promoció dels sectors professionals vinculats a aquests àmbits i contribueix a dinamitzar l’activitat econòmica en el període nadalenc dels comerços situats en aquests dos importants eixos vertebradors de la ciutat.

La il·luminació dels dos carrers es farà en col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i les respectives associacions de comerciants: Barnavasi, en el carrer Muntaner i l’Associació de Comerciants de la Via Laietana.

En roda de premsa, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que el projecte “vincula Barcelona amb la cultura, el coneixement, la creativitat i la innovació”, i contribueix a traslladar aquests valors a la campanya nadalenca. “Pretenem dinamitzar els sectors econòmics de la ciutat, perquè el Nadal és també promoció econòmica”, ha afegit Recasens, que ha posat èmfasi en el fet que el concurs també ajudarà a fomentar el talent local i els estudiants i recent llicenciats de l’àmbit del disseny.

Per la seva banda, el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha assenyalat la importància que té la iniciativa en el sector comercial, i ha agraït l’esforç i la col·laboració dels comerciants per ornamentar any rere any la ciutat per Nadal. “Una bona il·luminació fa més atractiva la ciutat i potencia el comerç de proximitat, que és un element fonamental en la cohesió social i ens ajuda a fer de Barcelona una ciutat encara més humana”, ha explicat.

El període de recepció de propostes de disseny d’enllumenat està obert des del 8 d’abril i fins al 29 de maig. Com en l’anterior edició  i sota el lema Junts il·luminem el Nadal, es convoquen dues modalitats diferents: per una banda, la il·luminació del carrer Muntaner, en el tram comprés entre el carrer Bigai i l’avda. Diagonal –un total de 2 km – a la qual podran optar professional vinculat al camp de la creació, entre ells arquitectes, artistes plàstics, dissenyadors i enginyers, als quals no se’ls hagi inhibit l’exercici de la lliure professió en el moment de la presentació de la sol·licitud.

En el disseny de l’enllumenat de la Via Laietana –un total d’1km- podrà participar qualsevol estudiant d’escoles d’arquitectura, enginyeria, disseny o arts plàstiques, i titulats de les mateixes disciplines que faci menys de dos anys que hagin finalitzat els seus estudis i acreditin la titulació.

L’Ajuntament entregarà als guanyadors de cadascuna de les dues categories un premi de 10.000 euros. Les bases tècniques i jurídiques del concurs es poden consultar a la web oficial del concurs www.bcn.cat/encenelnadal i també a www.barcelonactiva.cat/encenelnadal.

 

Jurat i criteris de valoració

La selecció dels projectes presentats es realitzarà en dos fases. En una primera fase hi haurà un Comitè Tècnic que escollirà fins a 10 projectes finalistes de cada categoria. Aquest jurat està format per representants de les àrees d’Economia, Empresa i Ocupació; Hàbitat Urbà, Cultura i dels Districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella, així com representants del món professional del disseny i la creació.

En una segona fase el jurat, que inclourà, a més dels anteriors, als presidents de BCD Barcelona Centre de Disseny, Foment de les Arts i el Disseny, l’Escola Massana, Elisava, La Llotja i de l’Associació de Dissenyadors d’il·luminació escollirà els projectes guanyadors finals, els segons i tercers premiats i els accèssits.

Els criteris del jurat per valorar les propostes presentades tindran en compte l’esperit nadalenc, la creativitat, la innovació, l’efecte estètic, així com la seva vinculació als valors associats a la marca Barcelona. Un factor fonamental que es valorarà és la viabilitat tècnica del projecte, ja que no es tracta únicament d’un concurs d’idees, sinó d’un disseny que s’ajusti a un pressupost concret i a unes especificacions tècniques viables.

 

Un Nadal més creatiu

La segona edició d’aquest certamen representa la consolidació de l’aposta municipal per oferir a la ciutadania un Nadal encara més creatiu i innovador i alhora fomentar el talent local.

En la primera edició d’Encén el Nadal, on es van presentar un total de 28 projectes de disseny d’enllumenat nadalenc, els guanyadors van ser, en la categoria Novell, l’estudiant d’arquitectura M. Clara Vidal Riera amb la seva proposta Els Estels de Nadal que va il·luminar el carrer Aragó. En la categoria professional el projecte guanyador per il·luminar la Gran Via va ser Sons, creat per l’estudi d’Emiliana Design.





Paraules clau

enllumenat/ nadal/ Nadal 2015/