El plenari aprova definitivament els plans urbanístics per a la construcció de 82 pisos dotacionals al solar de Germanetes, al districte de l’Eixample : Servei de Premsa

El plenari aprova definitivament els plans urbanístics per a la construcció de 82 pisos dotacionals al solar de Germanetes, al districte de l’Eixample

27/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat els dos plans especials especials urbanístics per a la regulació dels habitatges dotacionals i de l’equipament que inclourà a la seva planta baixa previstos al solar de Germanetes, al districte de l’Eixample. Aquestes són dues promocions d’habitatges dotacionals amb un total de 82 pisos situades als carrers de Viladomat, 142, i Comte Borrell, 159.

Aquestes dues promocions estan actualment en fase de redacció de projecte. La del carrer de Comte Borrell, 159, estarà destinada a lloguer social i comptarà amb una escola bressol en la planta baixa de l’edifici. El projecte l’està redactant l’equip de Martí Miralles Arquitectes i comptarà amb 35 habitatges. En el cas de la de Viladomat, 142, els redactors són Taller d’Arquitectura i està formada per 47 habitatges dotacionals per a gent gran i un casal de gent gran a la planta baixa.

L’edifici per a lloguer social del carrer Comte Borrell, 159, tindrà una superfície total construïda d’uns 5.800 m2 i disposarà de 35 habitatges de lloguer social i 61 places d’aparcament. Es completarà amb una escola bressol municipal que ocuparà els baixos del mateix amb uns 825 m2 de superfície construïda. La previsió és que les obres comencin a finals de 2015.

En el disseny de l’edifici es tenen en compte factors mediambientals, com ara una bona orientació, incorporació de ventilació creuada, etc. Els habitatges tindran una superfície útil aproximada d’uns 57 m2 i constaran de dos dormitoris. El pressupost previst per a aquesta actuació és de 6 milions d’euros.

La previsió és que les obres d’aquest edifici comencin durant el quart trimestre de l’any 2015.

Pel que fa a la promoció d’habitatges dotacionals per a gent gran i el casal de gent gran del carrer Viladomat, 142, l’edifici tindrà una superfície total construïda d’uns 5.700 m2. Constarà de 47 habitatges dotacionals per a gent gran i un casal per a gent gran als baixos, amb una superfície construïda d’uns 872 m2. Els habitatges tindran al voltant d’uns 40 m2 de superfície útil i disposaran d’una cuina-saló menjador, un bany i un dormitori. El pressupost previst per a la construcció és de 5,5 milions d’euros. Es preveu que les obres comencin al primer trimestre del 2016.

Comencen les tasques de desbrossament i neteja del solar de Germanetes

L’Ajuntament de Barcelona, a través del districte de l’Eixample, ha iniciat durant el mes de març les tasques prèvies de desbrossament i neteja del solar de Germanetes per tal que les obres d’urbanització provisional de l’espai puguin començar el proper mes de juny i de manera que es pugui garantir que la part de l’espai que farà de pati del nou institut Viladomat estigui en perfecte estat de cara a l’inici de curs.

El solar de Germanetes està ubicat a l’illa del carrer Consell de Cent, Compte Borrell, Diputació i Viladomat. Gràcies a les actuacions previstes per l’Ajuntament de Barcelona, els veïns del barri de l’Esquerra de l’Eixample recuperaran uns 4.500 metres quadrats d’espai lliure per al seu gaudi. Cal tenir en compte que aquest àmbit ja compta amb la microurbanització de 1.350 metres quadrats.

El pressupost previst per al desenvolupament de la proposta és de 750.000 euros i tenen una durada de cinc mesos. La proposta ha comptat amb les aportacions tant de l’associació de veïns com de les entitats de l’entorn i comptarà amb un programa polivalent que busca donar resposta a les necessitats de tots els tipus d’usuaris, especialment nens i gent gran.

L’espai Germanetes està format per tres espais amb una clara vocació pública: la microurbanització ja executada en l’àmbit, l’espai objecte d’aquest projecte i l’interior d’illa dels Jardins d’Emma que també es reformarà amb aquest projecte. A més, hi ha un altre àmbit que no forma part d’aquest projecte que és el Pla Buits gestionat per Recreant Cruïlles.

La proposta farà d’aquest espai erm un nou pol d’atracció pel barri. Es generarà un eix de pas per a vianants entre Viladomat i Comte Borrell que ordena l’espai i les zones verdes adjacents. Una de les principals actuacions serà la d’enderrocar el mur entre els Jardins d’Emma de Barcelona i el solar que s’annexa per tal de crear un únic gran espai lliure que serà un nou pulmó per al barri de l’Esquerra de l’Eixample.

Aquest espai girarà sobre tres grans eixos: la biodiversitat, la connectivitat i l’adaptabilitat. Pel que fa a la biodiversitat es donarà molta importància a la vegetació en aquest espai per fer “El Bosquet de l’Eixample”, que és una demanda veïnal. La vegetació s’ubicarà, sobretot, a les zones verdes que en un futur romandran un cop s’hagin construït els equipaments. La connectivitat s’aconseguirà mitjançant l’obertura de nous accessos a l’espai a través del mur perimetral per tal de generar porositat i visualització des del carrer de la vegetació. I l’adaptabilitat per fer que el projecte doni resposta avui i en el futur, tot prioritzant la inversió en els espais que romandran un cop executats els equipaments.

L’àmbit inclourà pistes esportives, petanques, espai infantil, rocòdrom infantil, mur amb element mirall, taules de ping-pong, taules de pícnic, tatami polivalent i comptarà amb molts espais verds.

El projecte compta amb un equilibri entre la zona pavimentada i les àrees filtrants, treballant els límits de cada zona trencant la monumentalitat d’espais durs tradicionals.





Paraules clau

Eixample/