Barcelona s’adhereix a l’Hora del Planeta 2015 i apaga l’enllumenat de fonts ornamentals i edificis emblemàtics : Servei de Premsa

Barcelona s’adhereix a l’Hora del Planeta 2015 i apaga l’enllumenat de fonts ornamentals i edificis emblemàtics

27/03/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona s’adhereix dissabte 28 de març a L’Hora del Planeta 2015 i apagarà l’enllumenat d’edificis emblemàtics i fonts ornamentals entre les 20:30 i les 21:30 hores. La Fàbrica del Sol se suma a la celebració amb diverses activitats educatives entorn a l’eficiència energètica.

Les fonts ornamentals que s’apagaran són la de plaça de Catalunya amb Fontanella, la font ubicada a la cruïlla de Gran Via amb passeig de Gràcia i la Font de Diana (Gran Via amb Roger de Llúria). Respecte a la Font Màgica i les fonts de les cascades, l’espectacle finalitzarà a les 20:30 hores, enlloc de les 21:00 hores, és a dir 30 minuts abans del seu horari habitual.

L’enllumenat d’ edificis i construccions emblemàtiques de la ciutat romandrà apagat,  com és el cas de l’Arc de Triomf, la façana de l’Ajuntament (Pl. Sant Jaume), la basílica de Santa Maria del Mar, l’església de la Mercè, l’església del pi, el monument a Colom, la muralla sots Tinent Navarro, el Palau de la Virreina, la plaça Berenguer el Gran, el monument a Mossèn Cinto, la Sagrada Família, el Castell de Montjuïc, l’aurèola del Palau Nacional, les façanes de les seus dels Districtes, els Pavellons Güell, el castell de Torre Baró, el Campanar Sant Vicenç, el Rellotge de la Pl. Rius i Taulet, el monument Anselm Claver (Pg. Sant Joan), l’escultura de David i Goliat, el Park Güell (Turó de les Tres Creus), la Torre de la Llum, Can Fabra, les Tres Columnes del Litoral, l’església d’Abraham, el Centre Moral i Cultural (c/Pujades), la Formiga Martinenca (c/Mallorca) i la nòria del Parc d’Atraccions del Tibidabo.

 

Activitats relacionades a La Fàbrica del Sol i al Parc de la Barceloneta

La Fàbrica del Sol, equipament d’educació ambiental, se suma enguany a la celebració de l’Hora del Planeta amb diverses activitats.  A l’interior de La Fàbrica del Sol entre les  18 i les 20:30 hores, hi haurà un punt informatiu de l’Hora del Planeta 2015, es projecte un audiovisual amb temes energètics i una mostra de simuladors de microxarxa. També s’ofereixen visites guiades al terrat d’aquest equipament per conèixer els panells solars fotovoltaics i l’aljub que converteixen l’edifici en un exemple de model sostenible.

D’altra banda, al parc de la Barceloneta de 18 a 20:30 hores, es presenta la nova plataforma web que promociona l’estalvi elèctric a les llars (www.barcelona.cat/autosuficiencia) . També s’ofereix activitats per conèixer estris que funcionen amb energies renovables i material en préstec per analitzar la gestió elèctrica a les llars. Un contacontes en un racó de lectura especialitzat permet aprofundir el coneixement sobre l’energia adreçat a infants i joves.

L’Hora del Planeta  és una crida mundial impulsada per l’organització WWF (World Wildlife Fund) amb el lema “Usa el teu poder per canviar el canvi climàtic” que convida a ciutats, organitzacions i ciutadania en general a apagar els llums. Preveu implicar a més de mil milions de persones i mobilitzar a 7.000 ciutats de tot el món en una acció de suport global contra el canvi climàtic i conscienciar la població de la necessitat d’estalviar energia.

 

Canvi a l’horari solar estiuenc

La mateixa nit, del 28 al 29 de març, es farà l’habitual canvi horari per adaptar-nos a l’horari solar estiuenc, i a les 2 de la matinada seran les 3. L’objectiu és aprofitar més les hores de sol, d’acord amb la directiva europea establerta als països membres de la UE.

L’enllumenat públic de la ciutat de Barcelona compta amb més de 118.000 punts de llum amb prop de 148.500 bombetes, que treballen a una potència de 17.855 kW. El 32,17% d’aquests punts de llums (38.050 punts) disposen d’un sistema de regulació que redueix els nivells lumínics i el consum energètic (fins a un 33%) per adaptar la lluminositat de l’enllumenat públic a les necessitats de la ciutat. És en aquest punt de regulació on es dóna l’estalvi energètic més important a l’hivern, perquè la nit és més llarga i es guanya una hora de consum reduït respecte de l’estiu.

L’increment d’una hora a l’hivern en la regulació d’aquests 38.050 punts permet a la ciutat beneficiar-se de fins a 197 hores/any de reducció i estalvi energètic, el què es calcula que equival a 450.800 kilowatts/hora, l’equivalent a un 0,6% del consum energètic total en l’enllumenat públic de la ciutat durant un any.





Paraules clau

hora del planeta/