El Cibernàrium es rellança i aposta per un model de formació oberta i més accessible : Servei de Premsa

El Cibernàrium es rellança i aposta per un model de formació oberta i més accessible

19/03/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Cibernàrium es rellança. El centre de capacitació de Barcelona Activa obrirà la seva oferta a formats online i multiplataforma per tal de fer-la més accessible i seguir sent l’espai de formació tecnològica de referència per a emprenedors, empreses i persones que es troben en procés de recerca de feina o que estan actiu i volen millorar el seu perfil professional.

En l’acte de presentació del nou model, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat el Cibernàrium com el “punt de trobada del talent a la ciutat”. “Els nostres equipaments han de respondre als canvis de l’entorn i les noves necessitats empresarials i de formació”, ha dit per posar en valor l’obertura a l’accés digital dels continguts formatius.

“El món és canviant. Les noves tecnologies són transversals i impacten a tots els sectors. Per això, volem que tothom estigui format en aquest àmbit i ningú es quedi enrere”, ha subratllat. Recasens també ha agraït als formadors del Cibernàrium la seva tasca per convertir l’espai en un “centre d’excel•lència”, i ha afirmat que la feina feta per aquest equipament contribueix a generar talent a la ciutat i fer que Barcelona tingui un “teixit professional i empresarial competitiu”.

 

Espai de referència en formació tecnològica

La metodologia actual es basa en un programa formatiu de 150 activitats diferents de curta durada -d’entre 3 i 12 hores com màxim- que es complementa amb continguts disponibles al web en altres formats com ara vídeo cursos o manuals digitals. Les activitats estan agrupades per àrea temàtica –com aplicar la tecnologia al màrqueting, imatge digital o disseny web, per exemple- i per sector d’activitat –com ara educació, mobilitat, turisme, comerç o salut-.

Aquest sistema modular permet que cada usuari combini diferents càpsules i pugui definir un itinerari formatiu personalitzat. A més, per assegurar una oferta puntera i actual segons les tendències i la demanda del mercat, cada trimestre, s’incorporen continguts nous al programa.

Tenint en compte el context de canvi del sector de la formació, l’Ajuntament de Barcelona replanteja el model del Cibernàrium per adaptar-lo a nous formats d’acord amb les tendències actuals i futures de la formació contínua o de reciclatge.

En aquest sentit, es convertiran les activitats actuals a cursos e-learning tipus MOOC (Massive Open Online Course) per poder oferir continguts oberts, multi plataforma (dispositius mòbil o tauletes) i en diferents formats (com ara, vídeo, podcast i sessions presencials). D’aquesta manera, es vol contribuir a fer més accessible la formació tecnològica, minimitzar encara més les barreres d’entrada i permetre que més usuaris puguin beneficiar-se d’una oferta formativa innovadora i de qualitat.

Així doncs, es durà a terme el projecte de reconversió dels continguts, s’adequarà la pàgina web actual (www.bcn.cat/cibernarium) i el sistema de gestió per poder disposar a final d’any dels primers cursos pilot. Durant el 2016, de manera gradual, es farà el desplegament definitiu del nou model formatiu del Cibernàrium.

 

Talent competitiu

El Cibernàrium, ubicat a l’edifici Barcelona Growth Centre (c/ Roc Boronat, 117), oferix un programa formatiu que vol facilitar la incorporació de les noves tecnologies a l’entorn empresarial com a avantatge competitiu i millorar les capacitats tecnològiques dels professionals de la ciutat.

En els últims quatre anys, han passat pel Cibernàrium 100.000 usuaris, el que representa unes 9.000 persones diferents cada any que participen en una mitjana de 3 activitats. Tots ells es mostren satisfets amb els serveis, i és que la valoració de la formació rebuda és de més de 8 sobre 10.

A més, el 73% dels usuaris utilitzen en el seu entorn professional tot allò que aprenen a les activitats, i gairebé un terç de les empreses i emprenedors han aconseguit obrir nous mercats de negoci o entrar a nous sectors d’activitat.

Al Cubernàrium hi acudeixen dones (51%) i homes (49%) per igual, majoritàriament d’entre 25 i 40 anys (54%) i d’origen espanyol en gairebé 7 de cada 10 casos.

Pel que fa al nivell formatiu, prop del 75% dels usuaris han cursat estudis universitaris, mentre que una quarta part han finalitzat la formació secundaria. I, en relació a la situació laboral, el 40% està en actiu, tot i que quasi la meitat dels participants estan en procés de recerca de feina i el 10% restant són estudiants.

A més, des de l’any 2011, en total, s’han dut a terme 5.853 càpsules de formació tecnològica que es tradueix en més de 27.000 hores de formació.

En l’acte d’aquest dijous hi han participat 100 usuaris que han passat pel Cibernàrium, i s’han entregat premis consistents en paquets d’hores de formació i un iPad Air 2.





Paraules clau

cibernàrium/